Βρες το κατάστημά σου
Card cap

Λαμπριάτης Άνδρου

31 Μάρτιος, 2023

Η Άνδρος, ένα από τα μεγαλύτερα και ευπορότερα νησιά των Κυκλάδων, μας προσκαλεί στο πασχαλινό της τραπέζι, προκειμένου να έχουμε τη δυνατότητα να δοκιμάσουμε τον ''λαμπριάτη'' της, δηλαδή το γεμιστό κατσικάκι ή και αρνάκι, που μαζί με τις χορταστικές φουρτάλιες, τις περίφημες παραδοσιακές ομελέτες, αποτελούν τα εμβληματικότερα πιάτα της ανδριώτικης κουζίνας

Στην παραδοσιακή, λοιπόν, συνταγή της Άνδρου, ένα ολόκληρο κατσικάκι, από το οποίο έχει αφαιρεθεί το κεφάλι και τα άκρα, γεμίζεται με ένα μείγμα στο οποίο πρωταγωνιστούν άνηθος, μαζί με το ντόπιο τυρί πετρωτό -το οποίο μπορούμε να αντικαταστήσουμε με άλλα τυριά της αρεσκείας μας-, άφθονα αυγά -συνήθως πάνω από 20-, το ψιλοκομμένο συκώτι και τα πνευμόνια του ζώου, καθώς και ψίχουλα ψωμιού ή φρυγανιά, που θα βοηθήσουν στη συνοχή της γέμισης, τραβώντας τα υγρά της και συμβάλλοντας στο ωραίο κόψιμο του τελικού εδέσματος. Μπόλικα μυρωδικά προστίθενται επίσης στο μείγμα, το οποίο προετοιμάζεται σε μεγάλη κατσαρόλα, πριν μεταφερθεί τελικά στην κοιλιά του ζώου, το οποίο αφού γεμιστεί, ράβεται και ψήνεται στο φούρνο.

 

Υλικά

  • 1 κατσίκι ή αρνί 7-8 κιλά
  • 1 συκωταριά ψιλοκομμένη
  • 100ml ελαιόλαδο (για άλειμμα)
  • 100ml ελαιόλαδο (για μαγείρεμα)
  • 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 8 φρέσκα κρεμμυδάκια κομμένα σε φέτες
  • 1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
  • 1 ματσάκι μάραθο ψιλοκομμένο
  • 500 γρ. τυριά Άνδρου όπως μελίχλωρο, πετρωτή ή κοπανιστή ή φρέσκια μυζήθρα ή άλλο φρέσκο τυρί.
  • 500 γρ. κασέρι ή κεφαλοτύρι κομμένα σε κύβους
  • 12 αυγά
  • 150 γρ. φρυγανιά τριμμένη ή ψίχα ψωμιού
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

 

Εκτέλεση

  1. Ζητάμε από τον κρεοπώλη μας να αφαιρέσει τα μπούτια και τις σπάλες, κρατάμε αν θέλουμε να ψήσουμε δίπλα στο ταψί.
  2. Πλένουμε και στεγνώσουμε με απορροφητικό χαρτί το κουφάρι. Αλείφουμε με ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνουμε εσωτερικά και εξωτερικά. Μεταφέρουμε σε ένα ταψί και κρατάμε στην άκρη.
  3. Σε μια βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 1 λεπτό. Ρίχνουμε την ψιλοκομμένη συκωταριά και μαγειρεύουμε σε χαμηλή θερμοκρασία για 5 λεπτά.
  4. Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τον άνηθο, τον μάραθο, τα τυριά, τα αυγά χτυπημένα, την φρυγανιά και μπόλικο πιπέρι και ανακατεύουμε να γίνει ένα μείγμα.
  5. Γεμίζουμε το κατσίκι και ράβουμε το άνοιγμα, σκεπάζουμε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς στις αντιστάσεις για 4 ώρες περίπου. Στη συνέχεια ξεσκεπάζουμε και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλες 2-2,5 ώρες.
  6. Στο ταψί μπορούμε να προσθέσουμε πατάτες με λεμόνι και ρίγανη.
  7. Όταν είναι έτοιμο, βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει για λίγο και σερβίρουμε.

 

Καλή επιτυχία!

Συνταγή : Κοκκινάκη Νεκταρία, Κείμενο: Μαρινάκη Κατερίνα, Επιμέλεια κειμένου : Κοκκινάκη Νεκταρία, Φωτογράφιση : Χριστοδουλάκης Μιχάλης

 

ΚΑΤΕΒΑΣΕ ΤΟ APP

google play storeapple app store