PinΒρες το κατάστημά σου
Card cap

Λαμπρόψωμο

εικονίδιο ημερομηνίας

13 Απρίλιος, 2021

Το ψωμί της Λαμπρής! Το Λαμπρόψωμο είναι ένα από τα παραδοσιακά ψωμιά που φτιάχνονται το Πάσχα σε όλη την Ελλάδα. Εκτός από το Λαμπρόψωμο, υπάρχει η Λαμπροκουλούρα και το Τσουρέκι. Πρόκειται για ψωμιά εορταστικά, πλούσια σε αρώματα και γεύσεις.

Σύμφωνα με την ελληνική παράδοση, το ψωμί που θα πλαισιώσει το πασχαλινό τραπέζι μαζί με όλα τα υπόλοιπα εδέσματα , το ζυμώνουμε την Μεγάλη Πέμπτη. Νωρίς το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης ξεκινά η διαδικασία με το προζύμι. Για να πετύχει το ψωμί μας χρειάζεται χρόνος, γι’ αυτό οι νοικοκυρές γνωρίζουν ότι πρέπει να έχουν ώρα πολύ μπροστά τους. 

Η κάθε περιοχή έχει τα δικά της έθιμα έτσι και με το Λαμπρόψωμο. Αλλού βάζουν περισσότερη και αλλού λιγότερη ζάχαρη, στολίζουν με ανοιξιάτικα λουλούδια, φύλλα , ξηρούς καρπούς αλλά και λωρίδες από ζυμάρι. Μπορούμε να φτιάξουμε σε διάφορα σχήματα το ψωμί μας. Το πιο διαδεδομένο είναι η πλεξούδα. Οι πλεξούδες σύμφωνα με τις παραδόσεις είναι σύμβολα απομάκρυνσης των κακών πνευμάτων. Άλλο ένα χαρακτηριστικό του πασχαλινού ψωμιού είναι το κόκκινο αυγό, το οποίο συμβολίζει το αίμα του Χριστού και κυρίως την Αναγέννηση.

Η διαδικασία παρασκευής του Λαμπρόψωμου μπορεί να γίνει πιο διασκεδαστική αν βάλουμε σε αυτή και τα παιδιά μας. Θα τους δημιουργήσουμε έτσι τις εικόνες που έφτιαξαν για εμάς οι μαμάδες και οι γιαγιάδες μας. Ένα  είναι σίγουρο, ότι το ψωμί της Λαμπρής δεν πρέπει να λείπει από κανένα πασχαλινό τραπέζι, γι’ αυτό τολμήστε το!

 

Υλικά

Για προζύμι

100ml νερό (χλιαρό)

½ κουταλάκι ζάχαρη

16 γραμμάρια μαγιά ξηρή

1 κουταλιά αλεύρι σκληρό

Για την ζύμη

1 κιλό  αλεύρι σκληρό

1 κουταλιά ζάχαρη

50ml ελαιόλαδο

500ml νερό (χλιαρό)

1/4 κουταλάκι μαστίχα (κοπανισμένη με λίγη ζάχαρη)

1/2 κουταλάκι μαχλέπι

1/2 κουταλάκι γλυκάνισο

1 πρέζα αλάτι

Για το στόλισμα

1 κόκκινο αυγό

Για το πασπάλισμα

Σουσάμι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα υλικά για να δημιουργήσουμε το προζύμι. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε για 20 λεπτά περίπου να φουσκώσει.

Στη συνέχεια,  σε ένα άλλο μπολ ρίχνουμε το  νερό, το ελαιόλαδο, το αλάτι, τη ζάχαρη, τα μυρωδικά, προσθέτουμε το ένα τρίτο από το αλεύρι και ανακατεύουμε.

Ρίχνουμε το προζύμι και σταδιακά το υπόλοιπο αλεύρι, ζυμώνουμε πολύ καλά μέχρι να έχουμε ένα μαλακό ζυμάρι. Σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε τη ζύμη σε ζεστό μέρος να φουσκώσει και να διπλασιαστεί.

Αφού φουσκώσει,  παίρνουμε τη ζύμη και  ζυμώνουμε  για λίγο. Από αυτή τη ζύμη μπορούμε να κάνουμε δυο μικρά λαμπρόψωμα ή ένα μεγάλο.

Κόβουμε ένα μικρό κομμάτι ζύμη και κρατάμε στην άκρη. Με την υπόλοιπη ζύμη πλάθουμε ένα στρογγυλό ψωμί, μεταφέρουμε σε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί.

Με το ζυμάρι που κρατήσαμε, πλάθουμε κορδόνια και δημιουργούμε ένα σταυρό πάνω στο ψωμί. Στη μέση βυθίζουμε το κόκκινο αυγό, σκεπάζουμε το λαμπρόψωμο με μία πετσέτα και αφήνουμε ξανά σε ζεστό σημείο μέχρι να διπλασιαστεί.

Όταν είναι έτοιμο, αλείφουμε την επιφάνεια με γάλα και πασπαλίζουμε με αρκετό σουσάμι.

Τέλος, ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 45-50 λεπτά.

Βγάζουμε από το φούρνο αφήνουμε να κρυώσει λίγο. Ξεφορμάρουμε και μεταφέρουμε σε μία σχάρα να κρυώσει εντελώς.

 

Καλή επιτυχία!

Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη, Φωτογραφία: Μάνος Διακαινισάκης, Κείμενο -Επιμέλεια κειμένου: Νεκταρία Κοκκινάκη