Τα πλασμένα με αγνά υλικά ζυμαρικά, ανέκαθεν αποτελούσαν κύρια επιλογή στη διατροφή των Ελλήνων για καθημερινά ή κυριακάτικα τραπεζώματα. Δένουν τέλεια με κρεατικά, θαλασσινά, λαχανικά, παντρεύονται με όσπρια, γίνονται πεντανόστιμες θρεπτικές σούπες, όπως επίσης και κρύες σαλάτες.
Τα μανιτάρια, ο πρωταγωνιστής αυτής της συνταγής, αποτελούν εξαιρετική τροφή για χορτοφάγους, είναι το κρέας τους, μιας και περιέχουν περισσότερη φυτική πρωτεΐνη από πολλά άλλα λαχανικά. Επί πλέον έχουν ελάχιστα λιπαρά και θερμίδες, για αυτό προτιμούνται από όσους προσέχουν την διατροφή τους.
Είναι η Ιταλία η χώρα που πρώτη από εμάς παρασκεύασε λαζάνια; Η απάντηση είναι όχι! Είναι η Ελλάδα! Η ίδια η λέξη “λαζάνια” μας το υποδεικνύει, αφού οι αρχαίοι Έλληνες έφτιαχναν μία ζύμη με το όνομα “λάγανον”, η οποία περιείχε αλεύρι και νερό και την οποία στη συνέχεια άνοιγαν σε πολύ λεπτό φύλλο, έκοβαν σε λωρίδες και τις έβραζαν. Αυτή είναι και η πρώτη αναφορά στα ζυμαρικά παγκοσμίως. Τον 8ον αιώνα π.Χ. οι πρώτοι Έλληνες έποικοι που μετανάστευσαν στην Ιταλία μετέφεραν μαζί τους και το λάγανον, το οποίο μετονομάστηκε σε Laganum, που είναι τα σημερινά γνωστά μας λαζάνια.
Αν θέλετε να σας ερωτευτούν, να κάνετε αυτή την συνταγή οπωσδήποτε και να την προσφέρεται σε όποιον αγαπάτε πολύ.
Υλικά
Για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
Καλή επιτυχία!
Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη, Φωτογραφία: Μάνος Διακαινισάκης, Επιμέλεια κειμένου: Νεκταρία Κοκκινάκη