Υλικά:
Για την ζύμη:
- 80ml λιωμένο βούτυρο
- 80γρ. ζάχαρη
- 60ml γάλα
- 1 αυγό
- ξύσμα από ένα λεμόνι
- 1 βανίλια
- 250-270γρ. αλεύρι
- ⅓ κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
Για την κρέμα:
- 500ml φρέσκο γάλα
- 50γρ. αλεύρι
- 150γρ. ζάχαρη
- χυμό από δύο λεμόνια
- ξύσμα από δύο λεμόνια
- 1 βανίλια
- 400γρ. φρέσκο ανθότυρο
- 2 αυγά
Για το άλειμμα:
- 1 κρόκο αυγού
- 1 κουταλάκι ζάχαρη
- φιλέ αμυγδάλου
Εκτέλεση:
- Αρχικά φτιάχνουμε τη ζύμη: σε ένα μπολ ανακατεύουμε με ένα σύρμα το λιωμένο βούτυρο με τη ζάχαρη, προσθέτουμε το γάλα, τα αυγά και το ξύσμα λεμονιού και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε.
- Αναμειγνύουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και τη βανίλια και ρίχνουμε μέσα στο μπολ σταδιακά.
- Ζυμώνουμε πολύ καλά, κλείνουμε τη ζύμη σε μεμβράνη και κρατάμε στο ψυγείο για περίπου 1 ώρα.
- Για την κρέμα: σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε το γάλα, τη ζάχαρη και το αλεύρι και ανακατεύουμε σε χαμηλή θερμοκρασία μέχρι να πήξει η κρέμα.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε μέσα τον ανθότυρο θρυμματισμένο, το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε πολύ καλά με ένα σύρμα.
- Αφήνουμε την κρέμα στην άκρη για λίγο να κρυώσει, χτυπάμε τα αυγά και προσθέτουμε μέσα στην κρέμα ανακατεύοντας πολύ καλά.
- Βγάζουμε εντωμεταξύ τη ζύμη από το ψυγείο, αφαιρούμε την μεμβράνη και τοποθετούμε την ζύμη πάνω σε αντικολλητικό χαρτί καλύπτοντας με άλλο ένα από πάνω.
- Με έναν πλάστη ανοίγουμε ένα φύλλο μεγαλύτερο από το ταψί που θα χρησιμοποιήσουμε.
- Βουτυρώνουμε καλά το ταψί και μεταφέρουμε τη ζύμη. Πιέζουμε με τα δάχτυλα μας να κολλήσει στα τοιχώματα και κόβουμε τη ζύμη που περισσεύει.
- Αδειάζουμε την κρέμα πάνω στη ζύμη και στρώνουμε ομοιόμορφα.
- Αφού χτυπήσουμε τον κρόκο του αυγού με τη ζάχαρη, αλείφουμε όλη την επιφάνια με ένα πινέλο και ρίχνουμε φιλέ αμυγδάλου.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς, για περίπου 1 ώρα.
- Βγάζουμε από τον φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε.
Καλή επιτυχία!
Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη