Βρες το κατάστημά σου
Card cap

Λεμονόπιτα με ανθότυρο

24 Απρίλιος, 2025

Υλικά:

Για την ζύμη:

  • 80ml λιωμένο βούτυρο
  • 80γρ. ζάχαρη                                                                             
  • 60ml γάλα
  • 1 αυγό
  • ξύσμα από ένα λεμόνι
  • 1 βανίλια 
  • 250-270γρ. αλεύρι
  • ⅓ κουταλάκι μπέικιν πάουντερ

Για την κρέμα:

  • 500ml φρέσκο γάλα
  • 50γρ. αλεύρι
  • 150γρ. ζάχαρη
  • χυμό από δύο λεμόνια
  • ξύσμα από δύο λεμόνια
  • 1 βανίλια
  • 400γρ. φρέσκο ανθότυρο
  • 2 αυγά

Για το άλειμμα:

  • 1 κρόκο αυγού
  • 1 κουταλάκι ζάχαρη
  • φιλέ αμυγδάλου

Εκτέλεση:

  1. Αρχικά φτιάχνουμε τη ζύμη: σε ένα μπολ ανακατεύουμε με ένα σύρμα το λιωμένο βούτυρο με τη ζάχαρη, προσθέτουμε το γάλα, τα αυγά και το ξύσμα λεμονιού και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε.
  2. Αναμειγνύουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και τη βανίλια και ρίχνουμε μέσα στο μπολ σταδιακά.
  3. Ζυμώνουμε πολύ καλά, κλείνουμε τη ζύμη σε μεμβράνη και κρατάμε στο ψυγείο για περίπου 1 ώρα.
  4. Για την κρέμα: σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε το γάλα, τη ζάχαρη και το αλεύρι και ανακατεύουμε σε χαμηλή θερμοκρασία μέχρι να πήξει η κρέμα.
  5. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε μέσα τον ανθότυρο θρυμματισμένο, το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε πολύ καλά με ένα σύρμα.
  6. Αφήνουμε την κρέμα στην άκρη για λίγο να κρυώσει, χτυπάμε τα αυγά και προσθέτουμε μέσα στην κρέμα ανακατεύοντας πολύ καλά.
  7. Βγάζουμε εντωμεταξύ τη ζύμη από το ψυγείο, αφαιρούμε την μεμβράνη και τοποθετούμε την ζύμη πάνω σε αντικολλητικό χαρτί καλύπτοντας με άλλο ένα από πάνω.
  8. Με έναν πλάστη ανοίγουμε ένα φύλλο μεγαλύτερο από το ταψί που θα χρησιμοποιήσουμε.
  9. Βουτυρώνουμε καλά το ταψί και μεταφέρουμε τη ζύμη. Πιέζουμε με τα δάχτυλα μας να κολλήσει στα τοιχώματα και κόβουμε τη ζύμη που περισσεύει.
  10. Αδειάζουμε την κρέμα πάνω στη ζύμη και στρώνουμε ομοιόμορφα.
  11. Αφού χτυπήσουμε τον κρόκο του αυγού με τη ζάχαρη, αλείφουμε όλη την επιφάνια με ένα πινέλο και ρίχνουμε φιλέ αμυγδάλου.
  12. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς, για περίπου 1 ώρα.
  13. Βγάζουμε από τον φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε.

Καλή επιτυχία!

Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη

 

ΚΑΤΕΒΑΣΕ ΤΟ APP

google play storeapple app store