Υλικά:
Για τη γέμιση:
- 1 κιλό ανθότυρο
- 300γρ. ζάχαρη
- 2 αυγά
- 1 κουταλάκι κορν φλάουρ
- 2 βανίλιες
- ½ κουταλάκι κανέλα
- 1 πρέζα γαρίφαλο
- ξύσμα πορτοκαλιού
- 2γρ. μαστίχα
Για τη ζύμη:
- 50ml ελαιόλαδο
- 100ml χυμό πορτοκάλι
- 200ml χλιαρό νερό
- 150γρ. ζάχαρη
- 1 αυγό
- ξύσμα από ένα πορτοκάλι
- 700-800γρ. αλεύρι
Εκτέλεση:
- Αρχικά φτιάχνουμε τη ζύμη: σε ένα μπόλ ρίχνουμε το ελαιόλαδο, τον χυμό πορτοκαλιού και το νερό και ανακατεύουμε με τη ζάχαρη. Προσθέτουμε το αυγό και το ξύσμα πορτοκαλιού και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
- Ρίχνουμε σταδιακά το αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε ένα μαλακό και εύπλαστο ζυμάρι. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε τη ζύμη για 30 λεπτά να ξεκουραστεί.
- Εντωμεταξύ ετοιμάζουμε τη γέμιση: λιώνουμε τον ανθότυρο με ένα πιρούνι ή με το ειδικό εργαλείο για πουρέ.
- Προσθέτουμε τη ζάχαρη, τα αυγά, το κορν φλάουερ, τις βανίλιες, την κανέλα, το γαρίφαλο, ξύσμα πορτοκαλιού και την μαστίχα θρυμματισμένη με λίγη ζάχαρη. Ανακατεύουμε πάρα πολύ καλά και κρατάμε στην άκρη.
- Φτιάχνουμε τη ζύμη σε μπάλες, την αλευρώνουμε λίγο και από τις δυο πλευρές και ανοίγουμε φύλλο στην ειδική μηχανή. Πρώτα από το επίπεδο 1 δυο φορές και στη συνέχεια στο επίπεδο 3 ώστε να έχουμε ένα ωραίο φύλλο. Αν δεν έχουμε μηχανή θα ανοίξουμε φύλλο με πλάστη πάχους μισό εκατοστού.
- Με ένα στρογγυλό κούπ (ότι μέγεθος θέλουμε τα λυχναράκια μας) κόβουμε τη ζύμη.
- Στη μέση του φύλλου βάζουμε μια κουταλιά γέμιση και στρώνουμε όμορφα. Με μια οδοντογλυφίδα για βοήθεια ξεκινούμε τα τσιμπήματα, βάζουμε την οδοντογλυφίδα μέσα από το φύλλο, σπρώχνουμε προς τα έξω και τσιμπάμε.
- Βάζουμε τα λυχναράκια σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και πασπαλίζουμε με ζάχαρη.
- Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για περίπου 20 λεπτά. Βγάζουμε από το φούρνο αφήνουμε να κρυώσουν και σερβίρουμε.
Καλή επιτυχία!
Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη