Η μαγειρίτσα είναι εκλεκτικό και ιδιαίτερο φαγητό που το απολαμβάνουμε ως πρώτο πιάτο μετά την Ανάσταση. Μια υπέροχη παραδοσιακή ελληνική σούπα που σηματοδοτεί το ελληνικό πασχαλινό τραπέζι. Η λατρευτή μαγειρίτσα τρώγεται μόνο τη βραδιά της Ανάστασης με το Χριστός Ανέστη και με όλη την οικογένεια και τους καλεσμένους σ’ ένα γιορταστικό τραπέζι που στρώνεται με κάθε επισημότητα και όπως αρμόζει στη χριστιανική ελληνική παράδοση. Είναι από τα λίγα εθιμικά φαγητά στο κύκλο του χρόνου που μεταφέρει το άρωμα της άνοιξης. Η μαγειρίτσα με μανιτάρια είναι ιδανική για χορτοφάγους και vegan και όλους αυτούς που ακολουθούν τη νέα διατροφική τάση, απολαμβάνοντας ένα ελαφρύ φαγητό στο πρώτο δείπνο μετά τη νηστεία της Σαρακοστής.
Το δείπνο της Λαμπρής είναι το δείπνο της αγάπης, σε μια ζεστή σπιτική, γιορτινή ατμόσφαιρα, σ’ ένα τραπέζι με πασχαλινά εδέσματα, καλιτσούνια, κόκκινα αυγά, αφράτα τσουρέκια, τα φαναράκια σε μια γωνιά με το Άγιο Φως της Αναστάσεως να χαρίζει ελπίδα και αισιοδοξία. Χριστός Ανέστη, Αληθώς Ανέστη, Χρόνια Πολλά είναι οι ευχές που μοιράζονται από το βράδυ της Ανάστασης και για σαράντα μέρες.
Η μαγειρίτσα, με τις όποιες κατά τόπους παραλλαγές παραμένει ένα διαχρονικό πατροπαράδοτο πιάτο. Αποτελεί μια εύστοχη επιλογή για μια προσαρμογή στην πασχαλινή κρεατοφαγία και το διατροφικό σοκ του οργανισμού. Σ’ αυτό το πιάτο συνυπάρχουν πολλοί συμβολισμοί. Τα χορταρικά συμβολίζουν τα πικρά χόρτα της Π. Διαθήκης που καταναλώνονταν προς ανάμνηση της σκλαβιάς των Εβραίων από τους Αιγύπτιους. Πάσχα στην εβραϊκή γλώσσα σημαίνει έξοδος ή διάβαση. Οι χριστιανοί γιορτάζουν την Ανάσταση του Χριστού και το πέρασμα από το θάνατο στη ζωή. Στόχος της συνταγής ήταν η αξιοποίηση των περισσευμάτων των υλικών του πασχαλινού τραπεζιού με ότι άλλο ήταν διαθέσιμο στον κήπο της ελληνικής υπαίθρου. Από την ταπεινή λοιπόν μαγειριά προέκυψε και η ονομασία μαγειρίτσα.
Υλικά
Εκτέλεση
Καλή επιτυχία!
Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη, Κείμενο: Λεωνίδας Κουδουμογιαννάκης, Επιμέλεια κειμένου: Νεκταρία Κοκκινάκη, Φωτογραφία: Μιχάλης Χριστοδουλάκης