Υπέροχη παραδοσιακή ελληνική σούπα που μαζί με τον οβελία και το κοκορέτσι σηματοδοτούν το ελληνικό πασχαλινό τραπέζι. Είναι δυνατόν να έρθει το Πάσχα και να μην κάνουμε μαγειρίτσα; Δεν γίνεται! Η λατρευτή μαγειρίτσα τρώγεται μόνο τη βραδιά της Ανάστασης με το ''Χριστός Ανέστη''. Με όλη την οικογένεια και τους φίλους σ’ ένα τραπέζι που στρώνεται μία και μοναδική φορά το χρόνο, την πρώτη ώρα της Κυριακής του Πάσχα.
Είναι ένα δείπνο της αγάπης, σε μια ζεστή σπιτική και γιορτινή ατμόσφαιρά σ’ ένα τραπέζι στρωμένο με πασχαλινά εδέσματα, με καλιτσούνια, κόκκινα αυγά, τσουρέκι και με το Άγιο Φως της Αναστάσεως να χαρίζει ελπίδα και αισιοδοξία. «Χριστός Ανέστη», «Αληθώς Ανέστη», «Χρόνια Πολλά», είναι οι ευχές που μοιράζονται από εκείνη τη στιγμή και για σαράντα μέρες όπως υπαγορεύει το έθιμο.
Η μαγειρίτσα είναι το μεταβατικό στάδιο από την νηστεία στην κρεατοφαγία. Είναι το πρώτο πιάτο που τρώγεται μετά τη νηστεία της Σαρακοστής. Εκτός από τα εντόσθια είναι πλούσια σε χορταρικά όπως ξερά και δροσερά κρεμμυδάκια, άφθονο άνηθο, μαρούλι και μυρωδικά. Σκοπός της είναι άλλωστε να προετοιμάσει το στομάχι για την Κυριακή του Πάσχα και τις επόμενες ημέρες με τα σουβλιστά αρνιά ή κατσίκια, με τ’ αντικριστά και το κοκορέτσι. Στην ουσία είναι μια γευστική γέφυρα ανάμεσα στην περίοδο της νηστείας και στην επιστροφή στην κρεατοφαγία.
Εμείς οι Έλληνες μάθαμε να είμαστε πιστοί στο ραντεβού τις μέρες αυτές στα χωριά μας, στις γειτονιές μας, για να γιορτάσουμε οικογενειακά, μαζί με φίλους και συγγενείς το Πάσχα. Έχει αυτή την ιδιαιτερότητα η ελληνική επαρχία, το ελληνικό χωριό, ο δικός μας τόπος, η δική μας παράδοση, τα δικά μας έθιμα, να μας χαρίζουν μέρες χαράς και αισιοδοξίας, να γευόμαστε τη φύση και τους καρπούς της, τα αρώματα και τις γεύσεις της ελληνικής κουζίνας και διατροφικής παράδοσης.
Υλικά
Για το αυγολέμονο
Εκτέλεση
Καλή επιτυχία!
Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη, Φωτογραφία: Μάνος Διακαινισάκης, Κείμενο: Λεωνίδας Κουδουμογιαννάκης, Επιμέλεια κειμένου: Νεκταρία Κοκκινάκη