Βρες το κατάστημά σου
Card cap

Μακαρονάδα με φιλέτο κοτόπουλο και λαχανικά

17 Μάιος, 2022

Τα μακαρόνια λατρεύονται από μικρούς και μεγάλους σε όλο τον κόσμο. Οι Έλληνες είμαστε μακαρονάδες. Τα λατρεύουμε γιατί μπορούμε να τα συνδυάσουμε με κρέας, ψάρι, λαχανικά ή ακόμα και σκέτα, με μια πλούσια μυρωδάτη σάλτσα να κάθεται πάνω στο μακαρόνι και στην κορυφή τυρί τριμμένο. Σκέτη απόλαυση!  Ψήνονται στο άρπα κόλλα για μεσημεριανό ή βραδινό γεύμα, όποια εποχή και αν είναι. Δεν είναι τυχαίο που η Ελλάδα βρίσκεται στην τέταρτη θέση της διεθνούς κατάταξης σε ότι αφορά την κατανάλωση ζυμαρικών. 

Το μεγάλο τους πλεονέκτημα είναι ότι σε χορταίνουν, σου δίνουν την δυνατότητα να πειραματιστείς στην κουζίνα με ότι υλικά έχεις στο ψυγείο σου, χωρίς να κρύβουν πολλά μυστικά. Μια μακαρονάδα με φιλέτο κοτόπουλο και λαχανικά  είναι από τα φαγητά που θέλουμε μια φορά την εβδομάδα να το απολαύσουμε. Το κοτόπουλο είναι πληθωρικό κρέας γιατί μας δίδει με μεγάλη πληθώρα υγιεινών και χορταστικών συνταγών. Λευκό κρέας που αγάπησε ο Έλληνας από την παιδική του ηλικία. Στην κατσαρόλα, στο φούρνο, στο τηγάνι ή στα κάρβουνα συνδυάζεται με πλήθος υλικών που βγάζουν μια απερίγραπτη νοστιμιά.

Για να βρούμε τις ρίζες των ζυμαρικών πρέπει να γυρίσουμε πίσω στην αρχαία εποχή. Σε μεγάλους αρχαίους πολιτισμούς όπως η Κίνα και ο Αραβικός κόσμος τα ζυμαρικά ήταν γνωστά. Η λέξη μακαρόνι προήλθε από ένα είδος ζυμαρικού με μεγάλο μήκος για να μακαρίζουν τους νεκρούς τους στα αρχαία χρόνια. Το ονόμαζαν «μακαρία».  Στην Ελληνική μυθολογία αναφέρεται ότι ο Ήφαιστος δημιούργησε ένα εργαλείο που έφτιαχνε κορδόνια από ζύμη. Οι αρχαίοι Έλληνες και Ρωμαίοι ετοίμαζαν πιάτα που έμοιαζαν πολύ με τα σημερινά μακαρόνια, με τη διαφορά ότι γινόταν ψητά και όχι βραστά.  Υπάρχουν γραπτές αναφορές σε μεσαιωνικά κείμενα του Ισλάμ για κάποια ζυμαρικά με την ονομασία "ρίστα".

 

Υλικά

2 φιλέτα κοτόπουλο κομμένο σε μικρές μπουκιές

50ml ελαιόλαδο

1 ξερό κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες

1 σκελίδα σκόρδο τριμμένη

1 πιπεριά πράσινη

1 πιπεριά κόκκινη

1 μέτρια μελιτζάνα

2 κολοκυθάκια

2 μανιτάρια

100ml άσπρο κρασί

8 ντοματίνια

1 κουταλάκι μέλι

1/2 κουταλάκι πάπρικα

1/2 κουταλάκι Θυμάρι ή ρίγανη

Αλάτι

Πιπέρι

1 πακέτο μακαρόνια Ν.10

Για το σερβίρισμα

Τριμμένη γραβιέρα

Εκτέλεση

Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κομμάτια το κοτόπουλο από όλες τις πλευρές.

Στη συνέχεια ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και ανακατεύουμε.

Ρίχνουμε όλα τα λαχανικά κομμένα σε λεπτές λωρίδες και ανακατεύουμε μέχρι να γυαλίσουν.

Σβήνουμε με κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί.

Προσθέτουμε τα ντοματίνια κομμένα στη μέση καθώς και το μέλι. Πασπαλίζουμε με την πάπρικα και το θυμάρι και αλατοπιπερώνουμε.

Μαγειρεύουμε σε μέτρια θερμοκρασία για περίπου 20 λεπτά έως ότου  ψηθούν τα λαχανικά.

Εντωμεταξύ, βράζουμε τα ζυμαρικά σε αρκετό αλατισμένο νερό για όσο χρόνο αναγράφει η συσκευασία.

Αφού είναι έτοιμα, σουρώνουμε και μεταφέρουμε μέσα στη σάλτσα.

Ανακατεύουμε πολύ καλά και σερβίρουμε με τριμμένη γραβιέρα.

 

Καλή επιτυχία!

 

Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη, Κείμενο: Λεωνίδας Κουδουμογιαννάκης, Επιμέλεια κειμένου: Νεκταρία Κοκκινάκη, Φωτογραφία: Μιχάλης Χριστοδουλάκης

 

 

ΚΑΤΕΒΑΣΕ ΤΟ APP

google play storeapple app store