Μακαρονάδα με μπρόκολο
Υλικά
- 500 γρ. πένες ολικής
- 50ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- 1 μικρό ξερό κρεμμύδι
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 300 γρ. μπρόκολο κομμένο σε μικρά μπουκετάκια
- 4-6 ντοματίνια
- 50ml άσπρο κρασί
- 4-5 φύλλα βασιλικού
- 1 κουταλιά θρυμματισμένους ξηρούς καρπούς (προαιρετικά)
- Αλάτι
- Πιπέρι
Για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
- Βράζουμε τα ζυμαρικά σε αρκετό αλατισμένο νερό για όσο χρόνο αναγράφει η συσκευασία. Αφού είναι έτοιμα, σουρώνουμε και κρατάμε μισή κούπα από τον ζωμό.
- Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο ψιλοκομμένα μέχρι να ροδίσουν.
- Στη συνέχεια, ρίχνουμε το μπρόκολο και τα ντοματίνια και σοτάρουμε για 1 λεπτό. Σβήνουμε με κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί.
- Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τον ζωμό από τα ζυμαρικά που έχουμε κρατήσει. Μαγειρεύουμε σε μέτρια θερμοκρασία για περίπου 5-6 λεπτά μέχρι να μαλακώσει το μπρόκολο. Κατά διαστήματα ανακατεύουμε και προσπαθούμε να σπάσουμε ελάχιστα το μπρόκολο.
- Τέλος, ρίχνουμε τον βασιλικό, τα ζυμαρικά και τους ξηρούς καρπούς και ανακατεύουμε μέχρι να δέσουν τα υλικά.
- Σερβίρουμε την μακαρονάδα ζέστη ραντίζοντας ελάχιστο ωμό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και τριμμένο τυρί.
Καλή επιτυχία!