PinΒρες το κατάστημά σου
Card cap

Μακαρονάδα με ντομάτα και κάπαρη

εικονίδιο ημερομηνίας

06 Μάιος, 2021

Εύκολη και νόστιμη συνταγή με φρέσκια ντομάτα ιδανική για τέλεια σάλτσα και κάπαρη που μυρίζει Ελλάδα. Συνταγή χειμώνα καλοκαίρι για μεσημεριανό η βραδινό γεύμα, που μπορείς να το κάνεις όποτε θέλεις.  Το γεγονός ότι μέσα σε λίγο χρόνο μπορεί κανείς, με  απλά υλικά που υπάρχουν στην κουζίνα να φτιάξει μια πεντανόστιμη, γευστική μακαρονάδα και να νιώσει χορτασμένος, είναι το μεγάλο πλεονέκτημα που έχουν τα ζυμαρικά. 

Υπάρχει κάποιος που δεν αγαπά τις μακαρονάδες; Υπάρχει Ελληνίδα νοικοκυρά που δεν πειραματίζεται ή δεν ψάχνει για να εμπλουτίσει τη δική της λίστα συνταγών στα ζυμαρικά; Η σημερινή νοικοκυρά θέλει να μαθαίνει όλο και πιο πολλά μυστικά για φαγητά. Θέλει να ξέρει τα μυστικά σε κάθε συνταγή από τη φίλη της, τη γειτόνισσα της, τη μάνα της και τη γιαγιά της. Δεν θέλει να της ξεφεύγει τίποτα. Από μια απλή μακαρονάδα με τυρί μέχρι τις παραδοσιακές μακαρονάδες με σάλτσες.

Τα ζυμαρικά, μας ήταν γνωστά σ’ εμάς τους Έλληνες από τα αρχαία χρόνια. Το όνομα μακαρόνι προήλθε από ένα είδος ζυμαρικού με μεγάλο μήκος για να μακαρίζουν τους νεκρούς τους. Τα ζυμαρικά ήταν γνωστά και στην αρχαία Κίνα και στον Αραβικό κόσμο. Υπάρχουν γραπτές αναφορές σε μεσαιωνικά κείμενα του Ισλάμ για κάποια ζυμαρικά με την ονομασία “rishta”.  Από το 15ο  αι. και μετά τα μακαρόνια αρχίζουν να παρασκευάζονται για εμπορική χρήση και τον 18ο  αιώνα τα μακαρόνια συναντούν τη μεγάλη άνθιση τους.

 

Υλικά

1 πακέτο μακαρόνια «Επιλογή μου» Ν 6

1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι

2 σκελίδες σκόρδο

3 ώριμες ντομάτες ή 20 ντοματίνια

60ml ελαιόλαδο

100ml άσπρο κρασί

2 κουταλιές της σούπας κάπαρη «Επιλογή μου» ξαρμυρισμένη

2 κουταλιές της σούπας ελιές χωρίς κουκούτσι

4 φύλλα φρέσκου Βασιλικού

Αλάτι

Πιπέρι

 

Εκτέλεση

Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο μέχρι να πάρει χρώμα. Ρίχνουμε το σκόρδο και ανακατεύουμε.

Προσθέτουμε τις ντομάτες ή τα ντοματίνια κομμένα σε μικρά κομμάτια, καθώς και τον βασιλικό και ανακατεύουμε.

Σβήνουμε με κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί.

Μαγειρεύουμε σε μέτρια θερμοκρασία για περίπου 10 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα, τέλος προσθέτουμε την κάπαρη και τις ελιές και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 2 λεπτά.

Παράλληλα, σε μία βαθιά κατσαρόλα με αρκετό αλατισμένο νερό βράζουμε τα μακαρόνια για 2 λεπτά λιγότερο από το χρόνο που αναγράφει η συσκευασία.

Σουρώνουμε και μεταφέρουμε στην κατσαρόλα με τη σάλτσα, μαγειρεύουμε για άλλα 2 λεπτά.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε με αρκετό φρέσκο πιπέρι.

 

Καλή επιτυχία!

Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη, Φωτογραφία: Μάνος Διακαινισάκης, Κείμενο: Λεωνίδας Κουδουμογιαννάκης