Καλοκαιρινή Μακαρονόπιτα με Τυριά
Υλικά
- 500g μακαρόνια χοντρά για παστίτσιο
- 200g ζαμπόν βραστό ψιλοκομμένο
- 200g Αrla Havarti (τριμμένο)
- 200g Αrla Mozzarella τριμμένη
- 200g Arla Aυθεντικό Δανέζικο Σκληρό τυρί τριμμένο
- 200g Αrla Φρέσκο Τυρί Κρέμα πλήρες ή με χαμηλά λιπαρά
- 50g βούτυρο Lurpak
- 4 αυγά
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1 ντομάτα κομμένη σε φέτες
- Λίγο σχοινόπρασο για γαρνίρισμα.
Εκτέλεση
- Βράζουμε τα μακαρόνια για 7 λεπτά σε μπόλικο αλατισμένο νερό. Τα σουρώνουμε να φύγουν τα νερά. Προσθέτουμε 30 γραμμάρια βούτυρο και τα ανακατεύουμε ελαφρά να βουτυρωθούν.
- Σ’ ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα τριμμένα τυριά.
- Θα χρησιμοποιήσουμε μεγάλη φόρμα δαχτυλίδι με αποσπώμενη βάση 28εκ. ή στρογγυλό ταψί 28-30 εκ. Βουτυρώνουμε το σκεύος στη βάση και στα πλαϊνά με μέρος από το υπόλοιπο βούτυρο. Αν θέλετε να ξεφορμάρατε εύκολα την μακαρονόπιτα ντύστε το σκεύος με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Βουτυρώνουμε το αντικολλητικό χαρτί με όσο βούτυρο έχει απομείνει.
- Βάζουμε σε μια στρώση το 1/3 των μακαρονιών τοποθετώντας τα κυκλικά Πασπαλίζουμε με το 1/3 του μίγματος των τυριών και το 1/3 του ζαμπόν. Επαναλαμβάνουμε με το 1/3 των μακαρονιών, το 1/3 των τυριών και το 1/3 του ζαμπόν. Καλύπτουμε κυκλικά με τα υπόλοιπα μακαρόνια και τα υπόλοιπα τυριά. Πιέζουμε ελαφρά την επιφάνεια της μακαρονόπιτας.
- Ανακατεύουμε το φρέσκο τυρί κρέμα με σύρμα σε ένα μπολ, για να αφρατέψει.
- Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά χτυπώντας τα καλά με το σύρμα να ομογενοποιηθούν. Αλατοπιπερώνουμε και περιχύνουμε με τα υγρά υλικά τη μακαρονόπιτα.
- Καλύπτουμε την επιφάνεια της μακαρονόπιτας με λεπτές φέτες ντομάτας.
- Ψήνουμε την μακαρονόπιτα με τυριά, σε προθερμασμένο φούρνο στους 200οC, στον αέρα, στην μεσαία σχάρα, για 20 λεπτά μέχρι να ροδίσει ελαφρά η επιφάνεια.
- Γαρνίρουμε με σχοινόπρασο ψιλοκομένο.
- Αφού κρυώσει ελαφρά, την κόβουμε τρίγωνα κομμάτια σαν τούρτα. Τη σερβίρουμε με αρωματική σάλτσα ντομάτας.