Υλικά:
Για τη ζύμη:
- 250γρ. βούτυρο αγελάδας
- 150γρ. ζάχαρη
- 70ml γάλα
- 20ml κονιάκ
- λίγες σταγόνες μαστίχα
- ξύσμα από 1 λεμόνι
- 650-700γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- ½κ.γ. σόδα μαγειρική
- 2 αυγά
Για τη γέμιση:
- 200γρ. καρύδια θρυμματισμένα
- 100γρ. αμύγδαλα καβουρδισμένα και θρυμματισμένα
- 2κ.σ. ζάχαρη
- 1κ.γ. κανέλα
- ¼κ.γ. μοσχοκάρυδο
- 2κ.σ. ανθόνερο
Για το πασπάλισμα:
Εκτέλεση:
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα καρύδια, το αμύγδαλο, τη ζάχαρη, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο και το ανθόνερο και αφήνουμε τη γέμιση στην άκρη.
- Σε μια μεγάλη κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο. Σε μια άλλη ζεσταίνουμε το γάλα με τη ζάχαρη μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
- Ρίχνουμε το γάλα μέσα στο βούτυρο και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού, το κονιάκ και τη μαστίχα χτυπημένη με λίγη ζάχαρη και ανακατεύουμε ξανά.
- Αναμιγνύουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και τη σόδα και το ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα. Ανακατεύουμε πολύ καλά με ξύλινη κουτάλα μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει εντελώς.
- Ανακατεύουμε τα αυγά σε ένα πιάτο και τα προσθέτουμε στη ζύμη. Ζυμώνουμε πολύ καλά με τα χέρια μέχρι να απορροφηθούν τα αυγά.
- Παίρνουμε μικρά κομμάτια ζύμης, λίγο μεγαλύτερα από το μέγεθος καρυδιού, και τα ανοίγουμε στην παλάμη.
- Βάζουμε 1 κουταλάκι γέμιση στο κέντρο και κλείνουμε σαν μικρό πουγκί ή οβάλ πιτάκι.
- Τοποθετούμε τα μαμούλια σε ταψί με λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς στις αντιστάσεις για 20–25 λεπτά.
- Βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς και ψεκάζουμε με λίγο ανθόνερο.
- Τέλος, πασπαλίζουμε με μπόλικη άχνη ζάχαρη.
Καλή επιτυχία!
Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη