Βρες το κατάστημά σου
Card cap

Μανιάτικη Τσουχτή

28 Φεβρουάριος, 2023

Η μανιάτικη τσουχτή, μία από τις νοστιμότερες ελληνικές μακαρονάδες, δεν κάνει τίποτε άλλο από το να παντρεύει αρμονικά τα χειροποίητα τοπικά ζυμαρικά με τρία εν αφθονία προϊόντα της μανιάτικης γης, το ελαιόλαδο, το αυγό και το ντόπιο τυράκι, ιδανικά ξερή μυζήθρα. Ακόμα δε και το χοντρό αλάτι, που παραδοσιακά συνόδευε το βράσιμο των ζυμαρικών, είχε συλλεχθεί ευλαβικά από τις δυσπρόσιτες βραχώδεις ακτές της περιοχής. Τόσο απλά, τόσο μοναδικά, τόσο προσηλωμένα στα μονοπάτια της φιλοσοφίας αξιοποίησης του «βρισκούμενου», της περίφημης «φτωχής κουζίνας», στο πλαίσιο της οποίας κάθε συνταγή βασίζεται σε 2-3 υλικά, που υπάρχουν σε κάθε σπιτικό, πάντα μιλώντας για μία συγκεκριμένη περιοχή.

Μια συνταγή λιτή και ταυτόχρονα σαγηνευτική, καθρέφτης της ίδιας της μανιάτικης τοπικής κουζίνας, αλλά και της γης της Μάνης, της ιστορικής και πανέμορφης αυτής περιοχής στο νοτιότερο άκρο της ηπειρωτικής Ελλάδας, που μοναδική και πολυποίκιλη μέσα στην απλότητά της, πλασμένη από πέτρα και θάλασσα, σπαρμένη με πυργόσπιτα και ελιόδεντρα, ποτισμένη με αρώματα ελαιολάδου, εσπεριδοειδών και βοτάνων, προσμένει τον ψαγμένο ταξιδιώτη να την εξερευνήσει και να τη γευθεί, μέσα από αριστουργήματα γεύσης, στα οποία η γόνιμη φαντασία και δημιουργικότητα της Μανιάτισσας νοικοκυράς μετέτρεψε τα λιγοστά, αλλά εξαιρετικής ποιότητος τοπικά προϊόντα.

 

Υλικά

  • 500 γρ. μακαρόνια νούμερο 6 ή 10
  • 80 ml ελαιόλαδο
  • 20 γρ. βούτυρο προαιρετικά
  • 4 αυγά
  • Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα των αυγών
  • 250 γρ. μυζήθρα ξερή ή ξερό ανθότυρο
  • Αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Σε μία κατσαρόλα βράζουμε τα μακαρόνια με αρκετό αλατισμένο νερό για όσο χρόνο αναγράφει η συσκευασία. Όταν είναι έτοιμα σουρώνουμε και αδειάζουμε σε μια πιατέλα.
  2. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και το βούτυρο και ρίχνουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι και 3 κουταλιές τριμμένο ανθότυρο. Ανακατεύουμε μέχρι να πάρει χρώμα και να βγάλει τα αρώματα του. Περιχύνουμε πάνω από τα μακαρόνια και ανακατεύουμε.
  3. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε ελαιόλαδο και τηγανίζουμε τα αυγά μέχρι να ψηθούν αλλά όχι να πήξει ο κρόκος.
  4. Τέλος, ρίχνουμε αρκετή τριμμένη μυζήθρα στα μακαρόνια και σερβίρουμε πάνω με τα αυγά.

 

Καλή επιτυχία!

Συνταγή : Κοκκινάκη Νεκταρία, Κείμενο: Μαρινάκη Κατερίνα, Επιμέλεια κειμένου : Κοκκινάκη Νεκταρία, Φωτογράφιση : Χριστοδουλάκης Μιχάλης

ΚΑΤΕΒΑΣΕ ΤΟ APP

google play storeapple app store