Τα μανιτάρια μπορεί μεν να περιέχουν λίγες θερμίδες, όμως είναι πεντανόστιμα και πλούσια σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα. Πολλοί είναι οι λαοί που έχουν μακρά παράδοση στην συλλογή μανιταριών και μόνο οι άριστοι γνώστες των διαφόρων ειδών και ποικιλιών τους μπορούν να είναι φερέγγυοι μανιταροσυλλέκτες, δεδομένου ότι τα βρώσιμα μανιτάρια -πέραν των καλλιεργούμενων- φυτρώνουν στα δάση και στα λειβάδια, ακριβώς όπως και τα δηλητηριώδη, με τις διαφορές μεταξύ τους να είναι πολλές φορές απειροελάχιστες.
Ολοκληρώνοντας, θα πρέπει να πούμε -πράγμα που ίσως δεν γνωρίζετε- ότι τα μανιτάρια δεν είναι λαχανικά αλλά μύκητες, γι’ αυτό αφενός μεν ζουν ως παράσιτα κοντά σε άλλα δέντρα ή φυτά, αφετέρου δε είναι τόσο νόστιμα, που κάποια είδη τους, μαγειρεμένα σωστά, μπορούν να συγκριθούν ακόμα και με το κρέας. Η ονομασία μανιτάρι αποτελεί υποκοριστικό της αρχαιοελληνικής λέξης "αμανίτης", ενώ στην Ελλάδα είναι γνωστά περίπου 2.200 είδη άγριων μανιταριών -εκ των οποίων εδώδιμα είναι περίπου τα 150-, με τα περισσότερα εξ αυτών να μην είναι ούτε δηλητηριώδη, αλλά ούτε και φαγώσιμα. Κι αν όλα αυτά σας ακούγονται απλώς ως η άχρηστη πληροφορία της ημέρας, δείτε και εκτελέστε την συνταγή μας για μία πεντανόστιμη μανιταρόπιτα, που σίγουρα θα καταστεί μία από τις πλέον αγαπημένες σας.
Υλικά
Για την γέμιση
Για επικάλυψη
Εκτέλεση
Καλή επιτυχία!
Συνταγή : Κοκκινάκη Νεκταρία, Κείμενο: Μαρινάκη Κατερίνα, Επιμέλεια κειμένου : Κοκκινάκη Νεκταρία, Φωτογράφιση : Χριστοδουλάκης Μιχάλης