Κατεξοχήν ελληνική σαλάτα που συνοδεύει γεύματα κυρίως από την άνοιξη και μετά. Υγιεινή και δροσερή, νόστιμη, ολοπράσινη σαλάτα, λουσμένη με αγνό ελληνικό παρθένο ελαιόλαδο, που απογειώνεται με φρέσκια ωμή αγκινάρα κομμένη σε φέτες και ψιλοκομμένο άνηθο. Το μαρούλι είναι το υλικό της μαγειρίτσας και η ιδανική πρόταση για να συνοδεύσει τα ψητά, όπως επίσης είναι η βάση για πολλές σαλάτες. Στο πασχαλινό τραπέζι έχει την τιμητική του, μαζί με τη σούβλα και το κοκορέτσι κυριαρχεί σε αυτό το ιδιαίτερο γεύμα, τιμώμενο δεόντως από όλους.
Αποτελεί την πεμπτουσία του μεζέ της γλυκόπιοτης τσικουδιάς, του ούζου, του τσίπουρου, της σούμας και της ζιβανίας. Μαζί με την αλατισμένη και βουτημένη στο λεμόνι αγκινάρα απογειώνεται η γεύση και ανοίγεται η όρεξη για μεγαλύτερη κατανάλωση των ελληνικών παραδοσιακών πιοτών. Φρέσκο και ωμό, με πράσινα ή πολύχρωμα φύλα, είναι ότι καλύτερο για την υγεία μας με θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες και μέταλλα που συγκεντρώνονται στο λεπτό τμήμα των φύλων.
Λαχανικό που το γνώρισαν από την αρχαιότητα αρκετά μέρη της γης. Οι αρχαίοι Έλληνες και οι Ρωμαίοι το εκτιμούσαν ιδιαίτερα για τις θρεπτικές του ιδιότητες. Η λέξη «μαρούλι» υπάρχει και στην ύστερη αρχαιότητα, ως μαρούλιον και μαρούλιν, και συνυπάρχει για ένα διάστημα με τις προηγούμενες περιόδους. Στην ανατολική πλευρά οι Κινέζοι θεωρούσαν ότι το μαρούλι αντιπροσωπεύει την καλοτυχία για το λόγο αυτό το προσέφεραν την Πρωτοχρονιά, σε γενέθλια αλλά και σε σημαντικές επετείους. Λέγεται πως την καλλιέργεια του μαρουλιού έφερε στη Βόρεια Αμερική ο Χριστόφορος Κολόμβος.
Υλικά
Εκτέλεση
Καλή επιτυχία!
Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη, Κείμενο: Λεωνίδας Κουδουμογιαννάκης, Επιμέλεια κειμένου: Νεκταρία Κοκκινάκη, Φωτογραφία: Μιχάλης Χριστοδουλάκης