Βρες το κατάστημά σου
Card cap

Μαρουλοσαλάτα με αγκινάρες και άνηθο

24 Μάρτιος, 2022

Κατεξοχήν ελληνική σαλάτα που συνοδεύει γεύματα κυρίως από την άνοιξη και μετά. Υγιεινή και δροσερή, νόστιμη, ολοπράσινη σαλάτα, λουσμένη με αγνό ελληνικό παρθένο ελαιόλαδο, που απογειώνεται με φρέσκια ωμή αγκινάρα κομμένη σε φέτες και ψιλοκομμένο άνηθο. Το μαρούλι είναι το υλικό της μαγειρίτσας και η ιδανική πρόταση για να συνοδεύσει τα ψητά, όπως επίσης είναι η βάση για πολλές σαλάτες. Στο πασχαλινό τραπέζι έχει την τιμητική του, μαζί με τη σούβλα και το κοκορέτσι κυριαρχεί σε αυτό το ιδιαίτερο γεύμα, τιμώμενο δεόντως από όλους. 

Αποτελεί την πεμπτουσία του μεζέ της γλυκόπιοτης τσικουδιάς, του ούζου, του τσίπουρου, της σούμας και της ζιβανίας.  Μαζί με την αλατισμένη και βουτημένη στο λεμόνι αγκινάρα απογειώνεται η γεύση και ανοίγεται η όρεξη για μεγαλύτερη κατανάλωση των ελληνικών παραδοσιακών πιοτών. Φρέσκο και ωμό, με πράσινα ή πολύχρωμα φύλα, είναι ότι καλύτερο για την υγεία μας με θρεπτικά συστατικά,  βιταμίνες και μέταλλα που συγκεντρώνονται στο λεπτό τμήμα των φύλων. 

 

Υλικά

  • 1 τρυφερό μαρούλι
  • 100γρ. mix σαλάτα
  • 3  φρέσκα κρεμμυδάκια
  • ½ ματσάκι  άνηθο ψιλοκομμένο
  • 3 αγκινάρες
  • 1 λεμόνι
  • 50ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 3 κουταλιές ξύδι κόκκινο
  • Αλάτι

 

Εκτέλεση

  1. Καθαρίζουμε τις αγκινάρες από τα εξωτερικά φύλλα, καθαρίζουμε με ένα κουτάλι το χνούδι και κόβουμε σε φέτες , τρίβουμε με το λεμόνι, τις αφήνουμε σε μπολ με νερό και χυμό λεμονιού. 
  2. Κόβουμε το μαρούλι και μεταφέρουμε  μέσα σε μια μεγάλη σαλατιέρα. Ρίχνουμε τα υπόλοιπα λαχανικά, ψιλοκόβουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και  τον άνηθο.
  3. Πριν σερβίρουμε, βάζουμε τις αγκινάρες, αλατίζουμε και περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και το ξύδι.
  4. Ανακατεύουμε πολύ καλά και σερβίρουμε.

 

Καλή επιτυχία!

Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη, Κείμενο: Λεωνίδας Κουδουμογιαννάκης, Επιμέλεια κειμένου: Νεκταρία Κοκκινάκη, Φωτογραφία: Μιχάλης Χριστοδουλάκης

ΚΑΤΕΒΑΣΕ ΤΟ APP

google play storeapple app store