Βρες το κατάστημά σου
Card cap

Μελεκούνι Ρόδου

04 Φεβρουάριος, 2021

Το μελεκούνι είναι ένα υγιεινό, μυρωδάτο, παραδοσιακό γλύκισμα της Ρόδου που προσφέρεται στις πιο όμορφες ανθρώπινες στιγμές της ζωής όπως του αρραβώνα, του γάμου, στα γεννητούρια και στα βαφτίσια των παιδιών. Παρότι μοιάζει με παστέλι, έχει σημαντικές διαφορές στη γεύση και την υφή και αυτό οφείλεται στα υλικά και στον τρόπο παρασκευής του.

Λίγες μέρες πριν το γάμο, οι γυναίκες του χωριού μαζεύονται όλες μαζί και σε γιορτινή ατμόσφαιρα, τραγουδώντας φτιάχνουν τα μελεκούνια. Σύμφωνα με το έθιμο, το μέλι που περισσεύει δε πάει χαμένο. Αρχίζει ένας "εμφύλιος πόλεμος" με πειράγματα ανάμεσα στους συγγενείς των μελλόνυμφων και μέσα σε λίγα λεπτά, βγαίνουν όλοι πασαλειμμένοι με μέλι, χωρίς να εξαιρεθούν ούτε οι καλεσμένοι! Κατόπιν βάζουν τα μελεκούνια μέσα σε φύλλα λεμονιάς και μοιράζονται πόρτα-πόρτα στους κατοίκους του χωριού για τα καλέσματα. Τα υπόλοιπα μελεκούνια προσφέρονται στους καλεσμένους στην εκκλησία μετά την ολοκλήρωση του γάμου.

Το μέλι, το σησάμι, τα αμύγδαλα, η κανέλα και το πορτοκάλι είναι τα αγνά υλικά με τα οποία παρασκευάζεται. Δεν είναι τυχαίες οι ανθρώπινες επιλογές των γεύσεων σε κάθε στιγμή της ζωής του. Το μέλι για γονιμότητα, ευτυχία και ευζωία. Το σησάμι συμβολίζει την αφθονία και την ευφορία. Το αμύγδαλο για πλούτο, ευμάρεια, σοφία. Η κανέλα για την επιτυχία και τέλος  πορτοκάλι για χαρά, φιλία και ζεστασιά. Είναι όλα αυτά που αναζητά να έχει κάθε άνθρωπος στην πορεία της ζωής του και για αυτά δίδουμε τις ευχές μας αυτές τις στιγμές.

 

Υλικά

  • 300 γραμμάρια σησάμι άσπρο
  • 300 γραμμάρια μέλι Θυμαρίσιο Κυθήρων
  • 150 γραμμάρια αμύγδαλα
  • 1 κουταλάκι κανέλα
  • ¼ κουταλάκι γαρύφαλλο
  • ¼ κουταλάκι μοσχοκάρυδο
  • Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
  • Χυμό από μισό λεμόνι

 

Εκτέλεση

  1. Αρχικά θα πρέπει να καβουρδίσουμε το σησάμι και τα αμύγδαλα. Βάζουμε το σησάμι σε ένα τηγάνι και ανακατεύουμε συνεχώς σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να μυρίσει και να πάρει χρώμα. Φουρνίζουμε τα αμύγδαλα σε προθερμασμένο φούρνο στους 150 βαθμούς για 15 λεπτά. Αφήνουμε και τα δυο στην άκρη να κρυώσουν.
  2. Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε το χυμό λεμονιού, προσθέτουμε το μέλι και βράζουμε σε χαμηλή θερμοκρασία μέχρι να λιώσει το μέλι.  Από τη στιγμή που θα λιώσει, αφήνουμε ακόμα μισό λεπτό. Προσοχή, όχι παραπάνω θα γίνει καραμέλα.
  3. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το σησάμι και τα αμύγδαλα ολόκληρα. Ρίχνουμε την κανέλα, το μοσχοκάρυδο, το γαρύφαλλο και το ξύσμα πορτοκαλιού, ανακατεύουμε πολύ καλά.
  4. Παίρνουμε ένα φύλλο αντικολλητικό χαρτί και λαδώνουμε ελαφριά με ηλιέλαιο. Ρίχνουμε το μείγμα και στρώνουμε με μία σπάτουλα, καλύπτουμε με άλλο ένα φύλλο αντικολλητικό χαρτί που επίσης έχουμε λαδώσει.
  5. Ισιώνουμε την επιφάνεια με πλάστη και αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
  6. Αφού κρυώσει χαράσσουμε σε ρόμβους και σερβίρουμε.

 

Καλή Επιτυχία!

Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη, Φωτογραφία: Μάνος Διακαινισάκης, Επιμέλεια κειμένου: Νεκταρία Κοκκινάκη

ΚΑΤΕΒΑΣΕ ΤΟ APP

google play storeapple app store