Το μελεκούνι είναι ένα υγιεινό, μυρωδάτο, παραδοσιακό γλύκισμα της Ρόδου που προσφέρεται στις πιο όμορφες ανθρώπινες στιγμές της ζωής όπως του αρραβώνα, του γάμου, στα γεννητούρια και στα βαφτίσια των παιδιών. Παρότι μοιάζει με παστέλι, έχει σημαντικές διαφορές στη γεύση και την υφή και αυτό οφείλεται στα υλικά και στον τρόπο παρασκευής του.
Λίγες μέρες πριν το γάμο, οι γυναίκες του χωριού μαζεύονται όλες μαζί και σε γιορτινή ατμόσφαιρα, τραγουδώντας φτιάχνουν τα μελεκούνια. Σύμφωνα με το έθιμο, το μέλι που περισσεύει δε πάει χαμένο. Αρχίζει ένας "εμφύλιος πόλεμος" με πειράγματα ανάμεσα στους συγγενείς των μελλόνυμφων και μέσα σε λίγα λεπτά, βγαίνουν όλοι πασαλειμμένοι με μέλι, χωρίς να εξαιρεθούν ούτε οι καλεσμένοι! Κατόπιν βάζουν τα μελεκούνια μέσα σε φύλλα λεμονιάς και μοιράζονται πόρτα-πόρτα στους κατοίκους του χωριού για τα καλέσματα. Τα υπόλοιπα μελεκούνια προσφέρονται στους καλεσμένους στην εκκλησία μετά την ολοκλήρωση του γάμου.
Το μέλι, το σησάμι, τα αμύγδαλα, η κανέλα και το πορτοκάλι είναι τα αγνά υλικά με τα οποία παρασκευάζεται. Δεν είναι τυχαίες οι ανθρώπινες επιλογές των γεύσεων σε κάθε στιγμή της ζωής του. Το μέλι για γονιμότητα, ευτυχία και ευζωία. Το σησάμι συμβολίζει την αφθονία και την ευφορία. Το αμύγδαλο για πλούτο, ευμάρεια, σοφία. Η κανέλα για την επιτυχία και τέλος πορτοκάλι για χαρά, φιλία και ζεστασιά. Είναι όλα αυτά που αναζητά να έχει κάθε άνθρωπος στην πορεία της ζωής του και για αυτά δίδουμε τις ευχές μας αυτές τις στιγμές.
Υλικά
Εκτέλεση
Καλή Επιτυχία!
Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη, Φωτογραφία: Μάνος Διακαινισάκης, Επιμέλεια κειμένου: Νεκταρία Κοκκινάκη