Βρες το κατάστημά σου
Card cap

Μελιτζανόπιτα χωρίς φύλλο

04 Ιούλιος, 2022

Η μελιτζάνα σε εκδοχή ψητή, τηγανητή, βραστή, σε σαλάτα ή και τουρσί, πρωταγωνιστεί σε αμέτρητες συνταγές, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε και την παρουσία της στην ζαχαροπλαστική, με το γλυκό του κουταλιού μελιτζανάκι να αποτελεί ένα από τα πιο αγαπημένα της κατηγορίας αυτής. Σε ολόκληρη την Ελλάδα και στα τοπικά εδεσματολόγια συναντούμε μοναδικής φαντασίας συνταγές, που αξιοποιούν την εύγευστη σάρκα της μελιτζάνας. Μία από τις πλέον πρωτότυπες είναι οι μελιτζάνες γεμιστές με ξερό χταπόδι, που μαγειρεύουν οι νοικοκυρές στον Μόλυβο της Λέσβου. Για το μοναδικό αυτό έδεσμα χρησιμοποιείται ξερό και όχι φρέσκο χταποδάκι, διότι προφανώς η γεύση του είναι πολύ πιο έντονη και πλούσια, αλλά και γιατί οι παλιές νοικοκυρές χρησιμοποιούσαν κατά κόρον την αποξήρανση ως μέθοδο συντήρησης προϊόντων. Το χταποδάκι κόβεται με «μάτσισμα», χρησιμοποιώντας δηλαδή δύο κοφτερά μαχαίρια που τα κινούμε παράλληλα, αλλά με κίνηση προς αντίθετες κατευθύνσεις, ενώ στη γέμιση συμμετέχουν επίσης, μεταξύ άλλων, ρυζάκι, κρεμμύδι και κρασί.

Μοναδικής ωστόσο νοστιμιάς, όσο και εύκολη στην εκτέλεσή της, είναι και η συνταγή που ακολουθεί, για μία χορταστική και θρεπτική μελιτζανόπιτα χωρίς φύλλο, που σίγουρα θα φτιάξετε ξανά και ξανά!

 

Υλικά

4 μελιτζάνες

2 πράσα (το λευκό μέρος)

1 κρεμμύδι

2 σκελίδες σκόρδο

1 πιπεριά Φλωρίνης

100ml ελαιόλαδο

50ml λευκό κρασί

Αλάτι πιπέρι

Ρίγανη

2 κουταλιές της σούπας μαϊντανό

Για το χυλό

400ml γάλα

50ml ελαιόλαδο

4 αυγά

400γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1/2 κουταλιά της σούπας baking powder

1 πρέζα αλάτι

150 γρ. γραβιέρα ή κεφαλοτύρι τριμμένο

200 γρ. φέτα

 

Για πασπάλισμα

40 γρ. φρυγανιά τριμμένη

50 γρ. γραβιέρα ή κεφαλοτύρι τριμμένο

 

Εκτέλεση:

 

Αρχικά πλένουμε και κόβουμε τις μελιτζάνες και τις πιπεριές σε μικρά καρέ.

Σε ένα μεγάλο τηγάνι  ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο ψιλοκομμένα καθώς και τα πράσα κομμένα σε λεπτές φέτες, μέχρι να πάρουν χρώμα.

Ρίχνουμε τις μελιτζάνες και τις πιπεριές, αλατίζουμε και μαγειρεύουμε σε δυνατή φωτιά για 3 λεπτά , ανακατεύοντας συνεχώς.

Σβήνουμε με λευκό κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί.

Προσθέτουμε την ρίγανη και το πιπέρι και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για ένα λεπτό ακόμα.

Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το μαϊντανό, ανακατεύουμε και αφήνουμε να κρυώσει.

Για το χυλό:

 

Σε ένα βαθύ μπολ ρίχνουμε το γάλα , το ελαιόλαδο και τα αυγά ανακατεύοντας με ένα σύρμα.

Προσθέτουμε το αλεύρι και το baking powder ανακατεύοντας απαλά με μια μαρίζ.

Ρίχνουμε μέσα στο χυλό τις μελιτζάνες, την τριμμένη γραβιέρα ή κεφαλοτύρι και την φέτα σπασμένη σε μεγάλα κομμάτια και ανακατεύουμε να ενωθούν τα υλικά.

Σε ένα ταψί 24 εκ. , λαδώνουμε όλη την επιφάνεια με ένα πινέλο και πασπαλίζουμε με τη μισή τριμμένη φρυγανιά και τη μισή τριμμένη γραβιέρα.

Αδειάζουμε το μείγμα και στρώνουμε ομοιόμορφα την επιφάνεια.

Πασπαλίζουμε ξανά με την υπόλοιπα τριμμένη φρυγανιά και την τριμμένη γραβιέρα.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς , στις αντιστάσεις για περίπου μία ώρα.

Βγάζουμε από το φούρνο , αφήνουμε να κρυώσει και κόβουμε σε κομμάτια.

 

Καλή επιτυχία!

 

 

Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη, Κείμενο: Κατερίνα Μαρινάκη, Επιμέλεια κειμένου: Νεκταρία Κοκκινάκη, Φωτογραφία: Μιχάλης Χριστοδουλάκης

 

 

ΚΑΤΕΒΑΣΕ ΤΟ APP

google play storeapple app store