Η μοναστηριακή κουζίνα είναι λιτή, νόστιμη, με συνταγές ωφέλιμες για την υγεία. Βασίζεται στα λαχανικά, τα όσπρια πολλά από τα οποία παράγουν οι ίδιοι οι μοναχοί και κυρίως τα θαλασσινά.
Υλικά
- 3 μελιτζάνες φλάσκες
- 3 σκελίδες σκόρδο
- 1/2 ματσάκι μαϊντανό
- 30 ml ξύδι κόκκινο
- 150 ml ελαιόλαδο
- Αλάτι
- Πιπέρι
Εκτέλεση
- Πλένουμε καλά τις μελιτζάνες και σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί.
- Χαράσσουμε σε διάφορα σημεία και τοποθετούμε ενδιάμεσα αλατοπίπερο, φετούλες σκόρδο και κλωνάρια μαϊντανού.
- Κλείνουμε τις μελιτζάνες σε αντικολλητικό χαρτί και αλουμινόχαρτο και ψήνουμε πάνω σε σχάρα με κάρβουνα ή στο φούρνο μέχρι να μαλακώσουν.
- Αφού είναι έτοιμες αφήνουμε για λίγο να κρυώσουν και ξεφλουδίζουμε.
- Κόβουμε την σάρκα σε μικρά σε κομμάτια και μεταφέρουμε σε ένα πιάτο. Ψιλοκόβουμε τα υπόλοιπα σκόρδα και τον μαϊντανό. Περιχύνουμε το ξύδι και το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε.
- Διορθώνουμε το αλατοπίπερο και σερβίρουμε.
Καλή επιτυχία!
Συνταγή : Κοκκινάκη Νεκταρία, Κείμενο: Κουδουμογιαννάκης Λεωνίδας, Επιμέλεια κειμένου : Κοκκινάκη Νεκταρία, Φωτογράφιση : Χριστοδουλάκης Μιχάλης