Η μελιτζανοσαλάτα αποτελεί δημοφιλές ορεκτικό που έχει θέση στο ελληνικό τραπέζι. Η μελιτζάνα κυριαρχεί στα πιάτα των χωρών της Μεσογείου. Ο μουσακάς, τα παπουτσάκια, μελιτζάνα με παρμεζάνα, το ιμάμ Μπαϊλντί είναι από τα γνωστά φαγητά με κύριο υλικό την μελιτζάνα. Μέχρι και γλυκό του κουταλιού γίνεται. Η μελιτζάνα γίνεται και υπέροχη σαλάτα, μιας και η σύγχρονη γαστρονομία έχει μια διαφορετική φιλοσοφία και η σαλάτα άρχισε πλέον να διαφοροποιείται από τις παραδοσιακές σαλάτες ή τις σαλάτες των εστιατορίων.
Το κυρίαρχο μυστικό αυτής της σαλάτας είναι η νοστιμιά και το άρωμα που της δίνει το πέρασμα του λαχανικού πάνω από ζωντανή φλόγα ή από κάρβουνα. Ένα άλλο μυστικό είναι η λεπτή ισορροπία ανάμεσα στις ποσότητες των υλικών, χωρίς τα υπόλοιπα υλικά να κλέψουν την παράσταση. Είναι μια πλούσια σαλάτα, με πολλά αρώματα που της χαρίζουν το ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι, ο ψιλοκομμένος μαϊντανός, η πιπεριά Φλωρίνης που μπορεί να προστεθεί για να δώσει χρώμα, η καυτερή πιπεριά, το σκορδάκι, το ξύδι και το αγνό παρθένο ελαιόλαδο, που όλες οι σαλάτες το αγαπούν πολύ. Πέρα από σαλάτα μπορούμε να τη σερβίρουμε σαν ορεκτικό με ψωμάκι ή πίτες, είτε να την σερβίρουμε με κρέας σαν γαρνιτούρα.
Υλικά
Εκτέλεση
Καλή επιτυχία!
Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη, Φωτογραφία: Μάνος Διακαινισάκης, Κείμενο: Λεωνίδας Κουδουμογιαννάκης, Επιμέλεια κειμένου: Νεκταρία Κοκκινάκη