Βρες το κατάστημά σου
Card cap

Μελιτζανοσαλάτα

13 Απρίλιος, 2021

Η μελιτζανοσαλάτα αποτελεί δημοφιλές ορεκτικό που έχει θέση στο ελληνικό τραπέζι. Η μελιτζάνα κυριαρχεί στα πιάτα των χωρών της Μεσογείου. Ο μουσακάς, τα παπουτσάκια, μελιτζάνα με παρμεζάνα, το ιμάμ Μπαϊλντί είναι από τα γνωστά φαγητά με κύριο υλικό την μελιτζάνα. Μέχρι και γλυκό του κουταλιού γίνεται. Η μελιτζάνα γίνεται και υπέροχη σαλάτα, μιας και η σύγχρονη γαστρονομία έχει μια διαφορετική φιλοσοφία και η σαλάτα άρχισε πλέον να διαφοροποιείται από τις παραδοσιακές σαλάτες ή τις σαλάτες των εστιατορίων.

Το κυρίαρχο μυστικό αυτής της σαλάτας είναι η νοστιμιά και το άρωμα που της δίνει το πέρασμα του λαχανικού πάνω από ζωντανή φλόγα ή από κάρβουνα. Ένα άλλο μυστικό είναι η λεπτή ισορροπία ανάμεσα στις ποσότητες  των υλικών, χωρίς τα υπόλοιπα υλικά να κλέψουν την παράσταση. Είναι μια πλούσια σαλάτα, με πολλά αρώματα που της χαρίζουν το ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι, ο ψιλοκομμένος μαϊντανός, η πιπεριά Φλωρίνης που μπορεί να προστεθεί για να δώσει χρώμα, η καυτερή πιπεριά, το σκορδάκι, το ξύδι και το αγνό παρθένο ελαιόλαδο, που όλες οι σαλάτες το αγαπούν πολύ.  Πέρα από σαλάτα μπορούμε να τη σερβίρουμε σαν ορεκτικό με ψωμάκι ή πίτες, είτε να την σερβίρουμε με κρέας σαν γαρνιτούρα.

 

Υλικά

  • 4 μελιτζάνες φλάσκες
  • 2 πιπεριές Φλωρίνης τουρσί
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 3 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 2  κουταλιές μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 20ml λευκό ξύδι
  • 60ml ελαιόλαδο
  • 80 γραμμάρια φέτα
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

 

Εκτέλεση

  1. Ψήνουμε τις μελιτζάνες είτε σε κάρβουνα ή στο γκριλ της κουζίνας για 15 λεπτά  μέχρι να ψηθούν και να πάρουν χρώμα εξωτερικά.
  2. Όταν είναι έτοιμες βάζουμε σε μία σακούλα τροφίμων και αφήνουμε για 20 λεπτά, με αυτό τον τρόπο ξεφλουδίζουν πιο εύκολα.
  3. Αφού ξεφλουδίσουμε τις μελιτζάνες, ψιλοκόβουμε και μεταφέρουμε σε ένα σουρωτήρι για να στραγγίξουν.
  4. Στη συνέχεια βάζουμε τις μελιτζάνες σε ένα μπολ και ψιλοκόβουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά.
  5. Ανακατεύουμε το ελαιόλαδο με το ξύδι και περιχύνουμε την σαλάτα, αλατοπιπερώνουμε  και  ανακατεύουμε.
  6. Προαιρετικά μπορούμε να προσθέσουμε θρυμματισμένη φέτα. Αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα να παγώσει και σερβίρουμε.

 

Καλή επιτυχία!

Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη, Φωτογραφία: Μάνος Διακαινισάκης, Κείμενο: Λεωνίδας Κουδουμογιαννάκης, Επιμέλεια κειμένου: Νεκταρία Κοκκινάκη

ΚΑΤΕΒΑΣΕ ΤΟ APP

google play storeapple app store