Το μελομακάρονο είναι ο «βασιλιάς» των χριστουγεννιάτικων γιορτών και καταναλώνεται σε πληθώρα αυτή την περίοδο. Δεν απουσιάζει από κανένα σπιτικό μια μεγάλη πιατέλα μαζί με τους κουραμπιέδες, δίπλες, βασιλόπιτες και εδέσματα πλούσια σε εμφάνιση όσο και σε γεύση. Από τις πρώτες βδομάδες του Δεκέμβρη τα ζαχαροπλαστεία αρχίζουν να γεμίζουν τις βιτρίνες τους με τα πιο διάσημα χριστουγεννιάτικα γλυκά με τα μελομακάρονα να έχουν την πρώτη θέση.
Υλικά
- 250ml. ελαιόλαδο
- 250ml. ηλιέλαιο
- 300γρ. ζάχαρη
- 350ml χυμό πορτοκάλι
- 15γρ. σόδα
- Ξύσμα 1 πορτοκαλιού
- Ξύσμα 1 λεμονιού
- 30γρ. κονιάκ
- 7γρ. κανέλα
- 7γρ. γαρίφαλο
- 1 κιλό αλεύρι
- 500γρ. σιμιγδάλι ψιλό
- 20γρ. μπέικιν πάουντερ
Σιρόπι
- 400ml νερό
- 400γρ. ζάχαρη
- 200γρ. μέλι
- 1 ξύλο κανέλας
- Φλούδα ενός πορτοκαλιού
Πασπάλισμα
- 200γρ. σουσάμι
- 200γρ. καρύδια
- 1 κουταλάκι ζάχαρη
- 1 κουταλάκι κανέλα
Εκτέλεση
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το ελαιόλαδο με το ηλιέλαιο και τη ζάχαρη, στη συνέχεια ρίχνουμε την κανέλα, το γαρίφαλο, το ξύσμα, και το κονιάκ.
- Βάζουμε το χυμό πορτοκαλιού σε ένα μεγάλο μπολ και ανακατεύουμε με τη σόδα, προσοχή διότι θα φουσκώσει και μπορεί να βγει έξω από το σκεύος, καλό είναι να το έχουμε πάνω από το μπολ με τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύουμε πολύ καλά.
- Αναμιγνύουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το σιμιγδάλι και κοσκινίζουμε. Προσθέτουμε σταδιακά το μείγμα με το σιμιγδάλι μέσα στα υγρά και ζυμώνουμε. Θα πρέπει η ζύμη μας να είναι μαλακιά.
- Χωρίζουμε τη ζύμη σε μπαλάκια όσο ένα καρύδι. Πλάθουμε τα μελομακάρονα, σε μια ξύστρα πιέζουμε το μελομακάρονο ώστε να πάρει το σχήμα, αυτό βοηθά να μελωθούν καλύτερα.
- Τα τοποθετούμε σε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί και ψήνουμε στους 170 βαθμούς για ένα τέταρτο περίπου. Αφήνουμε τα μελομακάρονα να κρυώσουν αρκετά πριν τα μελώσουμε.
- Φτιάχνουμε το σιρόπι, σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη, τα ξύλα κανέλας και τις φλούδες πορτοκαλιού. Αφήνουμε να βράσει για πέντε λεπτά. Όταν είναι έτοιμο αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το μέλι.
- Ρίχνουμε τα μελομακάρονα στο ζεστό σιρόπι (αν χρειαστεί μέχρι να τελειώσουμε το ξανά ζεσταίνουμε) γυρνάμε και από τις δυο πλευρές να μελωθούν ομοιόμορφα. Μεταφέρουμε σε ένα σουρωτό ώστε να φύγει το περιττό σιρόπι
- Καβουρδίζουμε το σησάμι σε ένα τηγάνι ή στο φούρνο. Θρυμματίζουμε σε multi να αναδυθούν τα άρωμα του. Θρυμματίζουμε και τα καρύδια , ανακατεύουμε με το σουσάμι, τη ζάχαρη και την κανέλα. Περνάμε τα μελομακάρονα μέσα από το μείγμα και μεταφέρουμε σε μια πιατέλα.
Καλή επιτυχία!
Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη, Φωτογραφία: Μάνος Διακαινισάκης, Κείμενο: Λεωνίδας Κουδουμογιαννάκης, Επιμέλεια κειμένου: Νεκταρία Κοκκινάκη