PinΒρες το κατάστημά σου
Card cap

Μελομακάρονα με σιμιγδάλι

εικονίδιο ημερομηνίας

30 Νοέμβριος, 2020

Το μελομακάρονο είναι ο «βασιλιάς» των χριστουγεννιάτικων γιορτών και καταναλώνεται σε πληθώρα αυτή την περίοδο. Δεν απουσιάζει από κανένα σπιτικό μια μεγάλη πιατέλα μαζί με τους κουραμπιέδες, δίπλες, βασιλόπιτες και εδέσματα πλούσια σε εμφάνιση όσο και σε γεύση. Από τις πρώτες βδομάδες του Δεκέμβρη τα ζαχαροπλαστεία αρχίζουν να γεμίζουν τις βιτρίνες τους με τα πιο διάσημα χριστουγεννιάτικα γλυκά με τα μελομακάρονα να έχουν την πρώτη θέση.

Οι δρόμοι στις πόλεις φορούν τα γιορτινά τους με τις διακοσμήσεις των εμπορικών καταστημάτων και τον στολισμό όψεων των σπιτιών και πολυκατοικιών. Αγιοβασίληδες, φώτα και λαμπιόνια, γιρλάντες παντού, κάθε λογιών παιγνίδια,  χριστουγεννιάτικα στολισμένα δέντρα σε κεντρικές πλατείες και καταστήματα έχουν την τιμητική τους και μας αλλάζουν την διάθεση και την ψυχολογία μας. 

Μυρωδιές από κανέλα, γαρίφαλα, μέλι, σουσάμι, καρύδια, καβουρδισμένα αμύγδαλα, βούτυρο, λεμόνι, πορτοκάλι, ξεχύνονται μέχρι το δρόμο. Βέβαια σήμερα η εποχή παρασύρεται από την εμπορικότητα και τρέχει με άλλους ρυθμούς από το παρελθόν, από εκείνη την εποχή των γονιών και των παππούδων μας που οι νοικοκυρές στα χωριά μαζευόταν για να ετοιμάσουν τα σπιτικά γλυκά, με τις μαζώξεις στο σπίτι να ενισχύουν τους κοινωνικούς δεσμούς και τις φιλίες. Η αλήθεια είναι ότι η περίοδος αυτή ήταν δύσκολη για τις νοικοκυρές γιατί έπρεπε μέσα σε λίγες μέρες να τα προλάβουν όλα ώστε να μην λείψει τίποτα από ότι το έθιμο των αγίων ημερών.

Υλικά

250ml. ελαιόλαδο

250ml. ηλιέλαιο

300γρ. ζάχαρη

350ml χυμό πορτοκάλι

15γρ. σόδα

Ξύσμα 1 πορτοκαλιού

Ξύσμα  1 λεμονιού

30γρ. κονιάκ

7γρ. κανέλα

7γρ. γαρίφαλο

1 κιλό αλεύρι

500γρ. σιμιγδάλι ψιλό

20γρ. μπέικιν πάουντερ

Σιρόπι

400ml νερό

400γρ. ζάχαρη

200γρ. μέλι

1 ξύλο κανέλας

Φλούδα ενός πορτοκαλιού

Πασπάλισμα

200γρ. σουσάμι

200γρ. καρύδια

1 κουταλάκι ζάχαρη

1 κουταλάκι κανέλα

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το ελαιόλαδο με το ηλιέλαιο και τη ζάχαρη, στη συνέχεια ρίχνουμε την κανέλα, το γαρίφαλο, το ξύσμα, και το κονιάκ.

Βάζουμε το χυμό πορτοκαλιού σε ένα μεγάλο μπολ και ανακατεύουμε με τη σόδα, προσοχή διότι θα φουσκώσει και μπορεί να βγει έξω από το σκεύος, καλό είναι να το έχουμε πάνω από το μπολ με τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύουμε πολύ καλά.

Αναμιγνύουμε  το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το σιμιγδάλι και κοσκινίζουμε. Προσθέτουμε σταδιακά το μείγμα με το σιμιγδάλι μέσα στα υγρά και ζυμώνουμε.  Θα πρέπει η ζύμη μας να είναι μαλακιά.

Χωρίζουμε τη ζύμη σε μπαλάκια όσο ένα καρύδι. Πλάθουμε τα μελομακάρονα, σε μια ξύστρα πιέζουμε το μελομακάρονο ώστε να πάρει το σχήμα, αυτό βοηθά να μελωθούν καλύτερα.

 Τα τοποθετούμε σε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί και ψήνουμε στους 170 βαθμούς για ένα τέταρτο περίπου. Αφήνουμε τα μελομακάρονα να κρυώσουν αρκετά πριν τα μελώσουμε.

Φτιάχνουμε το σιρόπι, σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη, τα ξύλα κανέλας και τις φλούδες πορτοκαλιού. Αφήνουμε να βράσει για πέντε λεπτά. Όταν είναι έτοιμο αποσύρουμε  από τη φωτιά και προσθέτουμε το μέλι.

Ρίχνουμε τα μελομακάρονα στο ζεστό σιρόπι  (αν χρειαστεί μέχρι να τελειώσουμε το ξανά ζεσταίνουμε) γυρνάμε και από τις δυο πλευρές να μελωθούν ομοιόμορφα. Μεταφέρουμε  σε ένα σουρωτό  ώστε να φύγει το περιττό σιρόπι

Καβουρδίζουμε το σησάμι σε ένα τηγάνι ή στο φούρνο. Θρυμματίζουμε σε multi  να αναδυθούν τα άρωμα του. Θρυμματίζουμε και τα καρύδια , ανακατεύουμε  με το σουσάμι, τη ζάχαρη και την κανέλα. Περνάμε τα μελομακάρονα μέσα από το μείγμα και μεταφέρουμε σε μια πιατέλα.

 

Καλή επιτυχία!

 

Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη, Φωτογραφία: Μάνος Διακαινισάκης, Κείμενο: Λεωνίδας Κουδουμογιαννάκης, Επιμέλεια κειμένου: Νεκταρία Κοκκινάκη