Ένα παραδοσιακό νηστίσιμο γλυκό, εύκολο στην παρασκευή του με πλούσιο άρωμα και γεύση. Μια γεύση και ένα άρωμα τριανταφυλλένιο, που έρχεται από μέσα του, με το που το βάλεις στο στόμα σου και αρχίζει να κυριεύει τον ουρανίσκο σου. Δεν θες να αφήσεις την μπουκιά να γλιστρήσει. Θες να την κρατήσεις όσο γίνεται περισσότερο.
Το λουκούμι κάποτε δεν έλειπε από κανένα ελληνικό σπίτι. Φημισμένα ήταν τα Συριανά λουκούμια. Λέγανε πως αυτό που το κάνει να ξεχωρίζει ήταν το νερό του νησιού! Η παραδοσιακή συνταγή του λουκουμιού έχει τρία μόλις βασικά υλικά. Νερό, ζάχαρη και άμυλο. Το Συριανό λουκούμι φτιάχνεται σε μπακιρένιο καζάνι πάνω στη φωτιά, όπου ο λουκουμοποιός ανακατεύει συνεχώς το μείγμα μέχρι να ετοιμαστεί. Από την εμπειρία του και μόνο γνωρίζει το πότε. Η τέχνη του λουκουμιού έφτασε από την Κωνσταντινούπολη στη Σύρο από Χιώτες τεχνίτες, που πρόσθεσαν στη συνταγή την χιώτικη μαστίχα.
Υλικά
Για το πασπάλισμα
Εκτέλεση
Καλή επιτυχία!
Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη, Φωτογραφία: Μάνος Διακαινισάκης, Επιμέλεια κειμένου: Νεκταρία Κοκκινάκη