Βρες το κατάστημά σου
Card cap

Μεθυσμένα με λουκούμι τριαντάφυλλο

20 Ιανουάριος, 2021

Ένα παραδοσιακό νηστίσιμο γλυκό, εύκολο στην παρασκευή του με πλούσιο άρωμα και γεύση. Μια γεύση και ένα άρωμα τριανταφυλλένιο, που έρχεται από μέσα του, με το που το βάλεις στο στόμα σου και αρχίζει να κυριεύει τον ουρανίσκο σου. Δεν θες να αφήσεις την μπουκιά να γλιστρήσει. Θες να την κρατήσεις όσο γίνεται περισσότερο.

Θες αυτή την γλυκάδα του λουκουμιού που σου φέρνει αναμνήσεις των παιδικών σου χρόνων. Τότε που άνοιγες το σκληρό χάρτινο κουτάκι με τις χρωματιστές  μπουκιές λουκουμιού, καλυμμένες με άχνη ζάχαρη. Τις βάζαμε στο στόμα μας, κόβαμε ένα κομματάκι για πρώτη γεύση, το αφήναμε να γλιστρά στη γλώσσα μας γλυκαίνοντας την και ετοιμαζόμασταν για ένα χορτάτο κομμάτι.

Ιδιαίτερη αγάπη έχουμε στο λουκούμι τριαντάφυλλο. Ανατολίτικο γλύκισμα με την υπέροχη γεύση του και το πανέμορφο ροδί χρώμα. Τα αγοράζουμε και τα φυλάμε για να τα προσφέρουμε είτε ως δώρο είτε ως κέρασμα στους φίλους ή τις φίλες μας όταν τις έχουμε καλέσει για καφέ στο σπίτι μας.

Το λουκούμι κάποτε δεν έλειπε από κανένα ελληνικό σπίτι. Φημισμένα ήταν τα Συριανά λουκούμια. Λέγανε πως αυτό που το κάνει να ξεχωρίζει ήταν το νερό του νησιού!  Η παραδοσιακή συνταγή του λουκουμιού έχει τρία μόλις βασικά υλικά. Νερό, ζάχαρη και άμυλο. Το Συριανό λουκούμι φτιάχνεται σε μπακιρένιο καζάνι πάνω στη φωτιά, όπου ο λουκουμοποιός ανακατεύει συνεχώς το μείγμα μέχρι να ετοιμαστεί. Από την εμπειρία του και μόνο γνωρίζει το πότε. Η τέχνη του λουκουμιού έφτασε από την Κωνσταντινούπολη στη Σύρο από Χιώτες τεχνίτες, που πρόσθεσαν στη συνταγή την χιώτικη μαστίχα.

 

Υλικά

200ml ηλιέλαιο

200ml λευκό κρασί

100γρ. ζάχαρη

2 βανίλιες

2 κουταλιές ροδόνερο

20γρ. baking powder

500γρ. αλεύρι  Γ.Ο.Χ.

400γρ. Παραδοσιακό λουκούμι τριαντάφυλλο Σύρου Κορρές

Για πασπάλισμα

Άχνη ζάχαρη

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το ηλιέλαιο με το κρασί και τη ζάχαρη,  προσθέτουμε τις βανίλιες και το ροδόνερο.

Αναμιγνύουμε το αλεύρι με το baking powder και κοσκινίζουμε,  ρίχνουμε σταδιακά στο μείγμα με τα υγρά και ζυμώνουμε πολύ καλά μέχρι να έχουμε μία μαλακή και εύπλαστη ζύμη.

Παίρνουμε μπαλάκια σε μέγεθος καρυδιού και ανοίγουμε στην παλάμη μας.  Βάζουμε μέσα ένα λουκούμι και το κλείνουμε. Πλάθουμε ξανά σε μπαλάκι και πατάμε απαλά με το χέρι μας.

Μεταφέρουμε σε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30- 40 λεπτά.

Αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς και πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.

 

Καλή επιτυχία!

Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη, Φωτογραφία: Μάνος Διακαινισάκης, Επιμέλεια κειμένου: Νεκταρία Κοκκινάκη