Βρες το κατάστημά σου
Card cap

Μήλα γεμιστά με ρακόμελο

20 Ιανουάριος, 2021

Η πρόταση για τα μήλα γεμιστά με καρύδια και ρακόμελο είναι μια πεντανόστιμη και γρήγορη συνταγή φρουτογλυκού για τα βράδια του χειμώνα. Απολαυστικά ψητά μήλα γεμιστά με καρύδια τα φτιάχνεις πολύ εύκολα με οικονομικά υλικά που έχουμε στην κουζίνα μας και αρέσουν σε όλη την οικογένεια και στους καλεσμένους μας.

Αυτό που απογειώνει την γεύση αυτού του φρουτογλυκού είναι το παραδοσιακό ρακόμελο. Το ρακόμελο ταιριάζει πολύ με το μήλο. Είναι ένα αλκοολούχο γλυκοποτό που πίνεται ζεστό ή κρύο και παρασκευάζεται από μυρωδάτη τσικουδιά ή ρακή, όπως τη λένε στη Κρήτη και μέλι με προσθήκη διάφορων μπαχαρικών. Το μέλι αναμφισβήτητα συγκαταλέγεται στα τρόφιμα συμμάχους της καλής υγείας, αλλά και της μακροζωίας.  Στην Κρήτη και στα νησιά του Αιγαίου πελάγους το λατρεύουν αλλά και στην ελληνική ηπειρωτική χώρα.

 

Υλικά

  • 4 μήλα Φούτζι ή Στάρκιν
  • 4 κουταλιές καρύδια
  • 4 κουταλιές αμύγδαλα καβουρδισμένα
  • 4 κουταλιές σταφίδες
  • 4 κουταλιές μαύρη ζάχαρη
  • 1 κουταλάκι κανέλα
  • 1/4 κουταλάκι γαρύφαλλο
  • 1/4 κουταλάκι μοσχοκάρυδο
  • Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
  • 100ml Ρακόμελο Αμοργού
  • Χυμό από ένα πορτοκάλι
  • 40 γραμμάρια βούτυρο

Εκτέλεση

  1. Πλένουμε τα μήλα μας πολύ καλά και κόβουμε από την πλευρά που είναι το κοτσάνι ένα καπάκι.  Καθαρίζουμε το εσωτερικό με ένα διακορευτή μήλων ή με ένα κουταλάκι και αφήνουμε τουλάχιστον ένα εκατοστό σάρκα στα τοιχώματα, τοποθετούμε τα μήλα σε ένα ταψάκι.
  2. Σε ένα μπολ αναμιγνύουμε τους ξηρούς καρπούς θρυμματισμένος,  προσθέτουμε τις σταφίδες,  τη μαύρη ζάχαρη και τα μπαχαρικά.  Τέλος βάζουμε το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατεύουμε.
  3. Σε κάθε μήλο βάζουμε στο εσωτερικό 10 γραμμάρια βούτυρο και συμπληρώνουμε με το μείγμα από τη γέμιση. Κλείνουμε με το καπάκι που έχουμε δημιουργήσει και περιχύνουμε τα μήλα με το ρακόμελο και το χυμό πορτοκαλιού.
  4. Σκεπάζουμε με αντικολλητικό χαρτί και αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 35-40 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν και να ψηθούν τα μήλα.
  5. Σερβίρουμε τα μήλα ζεστά, περιχύνοντας με τη σάλτσα που έχει δημιουργηθεί στο ταψί.

 

Καλή επιτυχία!

Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη, Φωτογραφία: Μάνος Διακαινισάκης, Επιμέλεια κειμένου: Νεκταρία Κοκκινάκη