PinΒρες το κατάστημά σου
Card cap

Μήλα γεμιστά με ρακόμελο

εικονίδιο ημερομηνίας

20 Ιανουάριος, 2021

Τα μήλα είναι από τα αγαπημένα μας φρούτα και ποτέ δεν λείπει από την φρουτοθήκη μας. Πως το λένε; «Ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα;» Είναι από τα ωραιότερα φρούτα που τρώγονται με πολλούς τρόπους και γίνονται πάρα πολύ νόστιμα γλυκά  λόγω της ιδιαίτερης γεύσης και του εξαιρετικού τους άρωμα.  

Η πρόταση για μήλα γεμιστά με καρύδια και ρακόμελο είναι μια πεντανόστιμη και γρήγορη συνταγή φρουτογλυκού για τα βράδια του χειμώνα. Απολαυστικά ψητά μήλα γεμιστά με καρύδια τα φτιάχνεις πολύ εύκολα με οικονομικά υλικά που έχουμε στην κουζίνα μας και αρέσουν σε όλη την οικογένεια και στους καλεσμένους μας.

Αυτό που απογειώνει την γεύση αυτού του φρουτογλυκού είναι το παραδοσιακό ρακόμελο. Το ρακόμελο ταιριάζει πολύ με το μήλο. Είναι ένα αλκοολούχο γλυκοποτό που πίνεται ζεστό ή κρύο και παρασκευάζεται από μυρωδάτη τσικουδιά ή ρακή, όπως τη λένε στη Κρήτη και μέλι με προσθήκη διάφορων μπαχαρικών. Το μέλι αναμφισβήτητα συγκαταλέγεται στα τρόφιμα συμμάχους της καλής υγείας, αλλά και της μακροζωίας.  Στην Κρήτη και στα νησιά του Αιγαίου πελάγους το λατρεύουν αλλά και στην ελληνική ηπειρωτική χώρα. Τι κι αν το κρύο είναι τσουχτερό τον χειμώνα. Κανένα πρόβλημα! Ένα ποτηράκι ζεστό ρακόμελο σου μεταφέρει με τον πιο γλυκό και μεθυστικό τρόπο την ζεστασιά του. Παλιότερα οι γιαγιάδες το έδιναν στα εγγόνια τους σαν φάρμακο για να ανακουφίζει το λαιμό από τα κρυολογήματα του χειμώνα.

 Υλικά

4 μήλα Φούτζι ή Στάρκιν

4 κουταλιές καρύδια

4 κουταλιές αμύγδαλα καβουρδισμένα

4 κουταλιές σταφίδες

4 κουταλιές μαύρη ζάχαρη

1 κουταλάκι κανέλα

1/4 κουταλάκι γαρύφαλλο

1/4 κουταλάκι μοσχοκάρυδο

Ξύσμα από ένα πορτοκάλι

100ml Ρακόμελο Αμοργού

Χυμό από ένα πορτοκάλι

40 γραμμάρια βούτυρο

Εκτέλεση

Πλένουμε τα μήλα μας πολύ καλά και κόβουμε από την πλευρά που είναι το κοτσάνι ένα καπάκι.  Καθαρίζουμε το εσωτερικό με ένα διακορευτή μήλων ή με ένα κουταλάκι και αφήνουμε τουλάχιστον ένα εκατοστό σάρκα στα τοιχώματα, τοποθετούμε τα μήλα σε ένα ταψάκι.

Σε ένα μπολ αναμιγνύουμε τους ξηρούς καρπούς θρυμματισμένος,  προσθέτουμε τις σταφίδες,  τη μαύρη ζάχαρη και τα μπαχαρικά.  Τέλος βάζουμε το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατεύουμε.

Σε κάθε μήλο βάζουμε στο εσωτερικό 10 γραμμάρια βούτυρο και συμπληρώνουμε με το μείγμα από τη γέμιση. Κλείνουμε με το καπάκι που έχουμε δημιουργήσει και περιχύνουμε τα μήλα με το ρακόμελο και το χυμό πορτοκαλιού.

Σκεπάζουμε με αντικολλητικό χαρτί και αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 35-40 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν και να ψηθούν τα μήλα.

Σερβίρουμε τα μήλα ζεστά, περιχύνοντας με τη σάλτσα που έχει δημιουργηθεί στο ταψί.

 

Καλή επιτυχία!

 

Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη, Φωτογραφία: Μάνος Διακαινισάκης, Επιμέλεια κειμένου: Νεκταρία Κοκκινάκη