Βρες το κατάστημά σου
Card cap

Μηλόπιτα με ελαιόλαδο

01 Οκτώβριος, 2020

Πολλές φορές, μέσα στην επανάσταση έκαναν ''λαδομουτουλούκι'', όταν ήταν βεντέμα στις ελιές. Δηλαδή συμφωνούσαν να σταματήσουν τον πόλεμο για να μαζώξουν τις ελιές και μετά αρχινούσαν πάλι. Αυτό όμως γινόταν μετά την επανάσταση του 1866 που βάσταξε τρία χρόνια κι ερήμαξε η Κρήτη απ` άκρη σε άκρη. Από κείνη την επανάσταση άρχισαν τα διάφορα προνόμια στους χριστιανούς και μπορούσαν να κάνουν περιουσίες, να χτίσουν εκκλησίες και σχολεία και να ζουν κάπως ανθρωπινά.

 

Υλικά

  • 200ml ελαιόλαδο
  • 300γρ. ζάχαρη
  • 4 αυγά
  • 1 κουταλιά κανέλα
  • ¼ κουταλάκι γαρύφαλλο
  • Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
  • 100γρ.χυμό πορτοκαλιού
  • 500γρ.αλεύρι
  • 20γρ. μπεικιν παουντερ
  • 3 κόκκινα μήλα

Εκτέλεση

  1. Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη πολύ καλά μέχρι να αφρρατέψουν. Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά και συνεχίζουμε να χτυπάμε.
  2. Ρίχνουμε την κανέλα, το γαρύφαλλο, το ξύσμα πορτοκαλιού και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε με ένα αυγοδάρτη.
  3. Σε ένα μπολ αναμιγνύουμε το αλεύρι με το μπεικιν παουντερ και κοσκινίζουμε. Ρίχνουμε μέσα στο μείγμα εναλλάξ το αλεύρι με τον χυμό πορτοκαλιού και ανακατεύουμε.
  4. Τέλος προσθέτουμε τα μήλα αφού πρώτα έχουμε καθαρίσει και κόψει σε μικρά κομμάτια, ανακατεύουμε απαλά να πάνε παντού σε όλο το μείγμα.
  5. Μεταφέρουμε σε ένα βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για μια ώρα. Όταν περάσει μια ώρα, βυθίζουμε ένα μαχαίρι στο κέντρο της μηλόπιτας και τσεκάρουμε,  αν βγει καθαρό είναι έτοιμη,  διαφορετικά συνεχίζουμε το ψήσιμο για 10 λεπτά ακόμα.
  6. Αφήνουμε να κρυώσει και πασπαλίζουμε προαιρετικά με άχνη ζάχαρη.

 

Καλή επιτυχία!

Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη, Φωτογραφία: Μάνος Διακαινισάκης,, Κείμενο: Γιώργος Βιτώρος, Επιμέλεια κειμένου: Νεκταρία Κοκκινάκη

ΚΑΤΕΒΑΣΕ ΤΟ APP

google play storeapple app store