Αν έχετε όρεξη για ένα σπιτικό γλυκό εποχής, τότε με τα μήλα του φθινοπώρου μπορείτε να φτιάξετε μια λαχταριστή μηλόπιτα με φύλλο κρούστας. Αξιοποιούμε τα τραγανά και μυρωδάτα μήλα για να φτιάξουμε ένα εύκολο και οικονομικό γλυκό για στιγμές που θέλουμε να γλυκαθούμε ή ως συνοδευτικό ενός ζεστού ροφήματος.
Υλικά
- 1 πακέτο φύλλο κρούστας
- 150 γρ. βούτυρο λιωμένο
- 100 ml ελαιόλαδο
- 450 ml γάλα
- 150 γρ. ζάχαρη
- 4 αυγά
- Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
- 2 βανίλιες
- 1/2 κουταλάκι κανέλα
- 1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
- 2 μήλα κόκκινα
Για το πασπάλισμα
Εκτέλεση
- Αρχικά αφήνουμε το φύλλο κρούστας να ξεπαγώσει. Βάζουμε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι και το αφήνουμε να λιώσει σε μέτρια θερμοκρασία.
- Απλώνουμε το πρώτο φύλλο κρούστας στο μπάγκο εργασίας και ραντίζουμε με το βούτυρο. Στρώνουμε πάνω ένα δεύτερο φύλλο και ραντίζουμε ξανά.
- Σουρώνουμε με τα δάχτυλα μας σε ακορντεόν τα φύλλα και τοποθετούμε σε ένα στρογγυλό βουτυρωμένο ταψί σε σχήμα κοχλία.
- Επαναλαμβάνουμε με τα υπόλοιπα φύλλα τοποθετώντας το ταψί από το σημείο που έχουμε σταματήσει. Αφού ολοκληρώσουμε τη διαδικασία ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις για περίπου 15 λεπτά.
- Εντωμεταξύ, φτιάχνουμε το μείγμα. Σε ένα μπολ ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το γάλα, την ζάχαρη, τα αυγά, το ξύσμα πορτοκαλιού, τις βανίλιες, την κανέλα και το μπέικιν πάουντερ και με ένα σύρμα ανακατεύουμε πολύ καλά.
- Πλένουμε τα μήλα και τα σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί. Κόβουμε σε λεπτές φέτες μαζί με το φλούδι.
- Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και τοποθετούμε στις σχισμές της κρούστας τις φέτες του μήλου δημιουργώντας ένα τριαντάφυλλο.
- Περιχύνουμε όλο το ταψί με το μείγμα και ψήνουμε ξανά για περίπου 30 λεπτά.
- Αφαιρούμε από το φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει και πασπαλίζουμε με ζάχαρη.
- Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
Καλή επιτυχία!
Συνταγή: Κοκκινάκη Νεκταρία, Κείμενο: Κουδουμογιαννάκης Λεωνίδας, Επιμέλεια κειμένου: Κοκκινάκη Νεκταρία, Φωτογράφιση : Χριστοδουλάκης Μιχάλης