Βρες το κατάστημά σου
Card cap

Μηλόπιτα τριφτή

09 Νοέμβριος, 2021

Το μήλο αποτελεί ένα από τα πιο αγαπημένα, διαδεδομένα και ευρύτατα καλλιεργούμενα φρούτα, τα οποία ωριμάζουν και συλλέγονται ακριβώς κατά την διάρκεια του φθινοπώρου.

Η μηλιά ήταν γνωστή ήδη από τους προϊστορικούς χρόνους, ενώ η καταγωγή της τοποθετείται στην περιοχή νότια του Καυκάσου. Το δέντρο καλλιεργείται από την αρχαιότητα τόσο στην Ασία όσο και στην Ευρώπη, με την πρώτη αναφορά στην καλλιεργούμενη μηλιά να γίνεται από τον Θεόφραστο, κατά τον 3o αι. π.Χ. Η ανακάλυψη του Νέου Κόσμου έφερε στην Αμερική -μαζί με τους αποίκους- και πολλές ευρωπαϊκές ποικιλίες μηλιάς.

Παρά τον τίτλο του αμαρτωλού που κουβαλά, εξαιτίας της ανυπακοής των πρωτόπλαστων, αποτελεί ένα εξαιρετικά ευεργετικό τρόφιμο, πλούσιο σε φυτικές ίνες, βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και μέταλλα, που παρέχουν στον ανθρώπινο οργανισμό αντιγηραντική, αγχολυτική, ηρεμιστική και αντιπυρετική προστασία, ενώ παράλληλα συμβάλουν στην διατήρηση των επιθυμητών επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Άλλωστε, είναι γνωστό τοις πάσι ότι ''ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα'', ενώ συγχρόνως οι ελάχιστες θερμίδες του το καθιστούν γεύμα ιδανικό για όσους κάνουν δίαιτα.

Υπάρχουν πάνω από 7.000 γνωστές ποικιλίες μήλων, όμως στην αγορά μπορούμε να βρούμε περίπου 12 διαφορετικά είδη, με την ελληνική παραγωγή να επικεντρώνεται κυρίως στην ομάδα ποικιλιών Red Delicious.

Το μήλο, πράσινο, κόκκινο ή όποιου άλλου χρώματος, πεσμένο κάτω από τη μηλιά ή στο κεφάλι του Νεύτωνα, αφημένο δόλια στα χέρια της Χιονάτης ή πρωταγωνιστώντας στην κουζίνα του πανδοχείου των αδελφών Τατέν και στους υπολογιστές της Apple, ξέρει πάντα να βρίσκει τρόπους για να εισβάλει στο καθημερινό μας διαιτολόγιο. Και τι δεν μπορούμε να φτιάξουμε με τα πεντανόστιμα μήλα, από κομπόστες και αμέτρητες παραλλαγές μηλόπιτας, έως κάθε είδους φαγητά και γλυκίσματα, μαρμελάδες, σαλάτες, φρουτοσαλάτες, πίτες -σαν την υπέροχη που σας προτείνουμε στην συγκεκριμένη συντάγη!

Επιλέξτε, λοιπόν, τώρα που είναι η εποχή τους, την δική σας αγαπημένη ποικιλία και απολαύστε την με κάθε δυνατό τρόπο!

 

Υλικά

Για τη ζύμη:

250γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

450γρ. φαρίνα

2 βανίλιες

1 αυγό

120γρ. ζάχαρη

Για τη γέμιση:

4 μεγάλα μήλα ή 5 μικρά

100γρ. ζάχαρη

1 κουταλιά της σούπας κανέλα

80γρ σταφίδες

Ξύσμα από ένα πορτοκάλι

Χυμό από μισό λεμόνι

Για τη διακόσμηση:

½ μήλο κομμένο σε καρέ

20γρ. φιλέ αμυγδάλου

1 κουταλάκι μαύρη ζάχαρη

Για το πασπάλισμα:

Άχνη ζάχαρη

 

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε και κόβουμε τα μήλα, ρίχνουμε το χυμό από το λεμόνι για να μην μαυρίσουν. Κόβουμε σε μικρά καρέ ή τρίβουμε στον χοντρό τρίφτη και έπειτα ρίχνουμε τη ζάχαρη, το ξύσμα πορτοκαλιού, την κανέλα και τις σταφίδες, τα ανακατεύουμε και τα αφήνουμε στην άκρη.

Σε ένα μπολ βάζουμε το βούτυρο, το αβγό, τη ζάχαρη και τις βανίλιες και τα ανακατεύουμε. Τέλος ρίχνουμε τη φαρινάπ και ζυμώνουμε, πρέπει να έχουμε μια μαλακή ζύμη. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 2 ίσα κομμάτια.

Την μισή την αφήνουμε στην κατάψυξη για 10 λεπτά και την άλλη μισή την απλώνουμε με το χέρι σε βουτυρωμένη φόρμα διαμέτρου 25cm.

Στρώνουμε τα μήλα που έχουμε ετοιμάσει και τρίβουμε με τον τρίφτη την άλλη μισή ζύμη από πάνω. Τοποθετούμε στην επιφάνεια σε διάφορα σημεία τα κομμάτια του μήλου, ρίχνουμε το φιλέ αμυγδάλου και πασπαλίζουμε με την ζάχαρη για να καραμελώσει.

Σκεπάζουμε με ένα φύλλο αντικολιτικό χαρτί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για περίπου 45 λεπτά. Ξεσκεπάζουμε και συνεχίζουμε για άλλα 10 λεπτά.

Αφήνουμε να κρυώσει και πασπαλίζουμε προαιρετικά  με αχνή ζάχαρη.

 

Καλή επιτυχία!!!

 

Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη, Κείμενο: Κατερίνα Μαρινάκη, Επιμέλεια κειμένου: Νεκταρία Κοκκινάκη, Φωτογραφία: Μιχάλης Χριστοδουλάκης

 

ΚΑΤΕΒΑΣΕ ΤΟ APP

google play storeapple app store