Μιλφέιγ, το κρεμώδες γλυκό με τις τραγανές στρώσεις σφολιάτας, ένα από τα πιο απολαυστικά γλυκά παγκοσμίως. Κανείς δεν γνωρίζει ποιος ανακάλυψε το mille-feuille (μιλφέιγ), που σημαίνει «χίλια φύλλα», το σίγουρο είναι ότι το γλυκό υπήρχε ήδη τον 17ο αιώνα.
Παραδοσιακά το μιλφέιγ φτιάχνεται από τρεις στρώσεις σφολιάτας , οι οποίες ενδιάμεσα στρώνονται με κρέμα ζαχαροπλαστικής. Το τελευταίο στρώμα γαρνίρεται με τριμμένα φύλλα σφολιάτας και πασπαλίζεται με άχνη ζάχαρη . Αποτελεί ένα από τα πιο απολαυστικά επιδόρπια, ελαφρύ και ταυτόχρονα πλούσιο σε γεύση.
Υλικά
- 1L. φρέσκο γάλα «Επιλογή μου»
- 2 φακελάκι + 3 κουταλιές άνθος αραβοσίτου με γεύση βανίλια «Επιλογή μου»
- 5 μεγάλες κουταλιές ζάχαρη
- 250γρ. βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)
- 1 αυγό
- 1 βανίλια
- 1 κουτάκι σαντιγί
- 4 πακέτα σφολιάτες «Επιλογή μου»
Για την επικάλυψη
- Κρατάμε 10 σφολιάτες για να θρυμματίσουμε στην επιφάνεια
- Άχνη ζάχαρη
Εκτέλεση
- Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τα 800ml γάλα μαζί με τη ζάχαρη και ανακατεύουμε σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
- Σε ένα μπολάκι ρίχνουμε τα υπόλοιπα 200ml γάλα και διαλύουμε το άνθος αραβοσίτου, ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί.
- Προσθέτουμε μέσα στη κατσαρόλα και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πήξη η κρέμα.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το βούτυρο κομμένο σε μικρά κομμάτια, ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει. Ρίχνουμε μέσα το αυγό και ανακατεύουμε γρήγορα, τέλος προσθέτουμε τη βανίλια.
- Μεταφέρουμε την κρέμα σε ένα άλλο σκεύος και καλύπτουμε με μεμβράνη, θέλουμε να εφάπτεται η μεμβράνη πάνω στην κρέμα για να μην κάνει κρούστα. Αφήνουμε για λίγο πάνω στον πάγκο να κρυώσει και στη συνέχεια κρατάμε στο ψυγείο για μίση ώρα. Όταν είναι έτοιμη, χτυπάμε την κρέμα στο μίξερ μέχρι να γίνει λεία και απαλή.
- Σε άλλο μπολ, χτυπάμε με το μίξερ τη σαντιγί μέχρι να αφρατέψει.
- Σε ένα ταψάκι τοποθετούμε μια στρώση σφολιάτες και απλώνουμε πάνω τη μισή κρέμα, συνεχίζουμε ξανά με σφολιάτες και την υπόλοιπη κρέμα.
- Απλώνουμε μια λεπτή στρώση από την σαντιγί και θρυμματίζουμε σε όλη την επιφάνεια τις σφολιάτες. Πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη και αφήνουμε στο ψυγείο για 2 ώρες πριν σερβίρουμε.
Καλή επιτυχία!
Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη, Φωτογραφία: Μάνος Διακαινισάκης, Κείμενο - Επιμέλεια κειμένου: Νεκταρία Κοκκινάκη