PinΒρες το κατάστημά σου
Card cap

Mιλφέιγ

calendar

07 Μάιος, 2021

Μιλφέιγ, το κρεμώδες γλυκό με τις τραγανές στρώσεις σφολιάτας, ένα από τα πιο απολαυστικά γλυκά παγκοσμίως. Κανείς δεν γνωρίζει ποιος ανακάλυψε το mille-feuille (μιλφέιγ), που σημαίνει «χίλια φύλλα», το σίγουρο είναι ότι το γλυκό υπήρχε ήδη τον 17ο αιώνα.

Η πρώτη αναφορά ενός γλυκίσματος που μοιάζει με το μιλφέιγ, έγινε το 1651 στο βιβλίο Cuisinier François , όπου ο συγγραφέας του FrancoisPierredeLa Varenne αναφέρεται σε ένα γλύκισμα με έξι στρώσεις ζύμης και ενδιάμεσα κρέμα.

Η πρώτη αναφορά με το όνομα mille-feuille, έγινε σε ένα βιβλίο το 1749 από ένα Γάλλο σεφ, ενώ το 1815 ο διάσημος σεφ της γαλλικής γαστρονομίας Marie-AntoineCarême σε αναφορά του μίλησε για «αρχαία συνταγή».

Η παραλλαγή της ονομασίας του γλυκού σε Ναπολεόν, δεν αναφέρεται στον αυτοκράτορα της Γαλλίας αλλά σε συνδέσεις με την Ιταλική πόλη της Νάπολης. Ωστόσο η προέλευση του μέχρι σήμερα αμφισβητείται. Στην Αγγλία και την Αυστραλία το συναντάμε με την ονομασία «vanillaslice», ενώ υπάρχουν και οι αλμυρές εκδοχές του μιλφέιγ.

Παραδοσιακά το μιλφέιγ φτιάχνεται από τρεις στρώσεις σφολιάτας , οι οποίες ενδιάμεσα στρώνονται με κρέμα ζαχαροπλαστικής. Το τελευταίο στρώμα γαρνίρεται με τριμμένα φύλλα σφολιάτας και πασπαλίζεται με άχνη ζάχαρη . Αποτελεί ένα από τα πιο απολαυστικά επιδόρπια, ελαφρύ και ταυτόχρονα πλούσιο σε γεύση.

 

Υλικά

1L. φρέσκο γάλα «Επιλογή μου»

2 φακελάκι + 3 κουταλιές άνθος αραβοσίτου με γεύση βανίλια «Επιλογή μου»

5 μεγάλες κουταλιές ζάχαρη

250γρ. βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)

1 αυγό

1 βανίλια

1 κουτάκι σαντιγί

4 πακέτα σφολιάτες «Επιλογή μου»

Για επικάλυψη

Κρατάμε 10 σφολιάτες για να θρυμματίσουμε στην επιφάνεια

Άχνη ζάχαρη

 

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τα 800ml γάλα μαζί με τη ζάχαρη και ανακατεύουμε σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.

Σε ένα μπολάκι ρίχνουμε τα υπόλοιπα 200ml γάλα και διαλύουμε το άνθος αραβοσίτου, ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί.

Προσθέτουμε μέσα στη κατσαρόλα και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πήξη η κρέμα.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το βούτυρο κομμένο σε μικρά κομμάτια, ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει. Ρίχνουμε μέσα το αυγό και ανακατεύουμε γρήγορα, τέλος προσθέτουμε τη βανίλια.

Μεταφέρουμε την κρέμα σε ένα άλλο σκεύος και καλύπτουμε με μεμβράνη, θέλουμε να εφάπτεται η μεμβράνη πάνω στην κρέμα για να μην κάνει κρούστα. Αφήνουμε για λίγο πάνω στον πάγκο να κρυώσει και στη συνέχεια κρατάμε στο ψυγείο για μίση ώρα. Όταν είναι έτοιμη, χτυπάμε την κρέμα στο μίξερ μέχρι να γίνει λεία και απαλή.

Σε άλλο μπολ, χτυπάμε με το μίξερ τη σαντιγί μέχρι να αφρατέψει.

Σε ένα ταψάκι τοποθετούμε μια στρώση σφολιάτες και απλώνουμε πάνω τη μισή κρέμα, συνεχίζουμε ξανά με σφολιάτες και την υπόλοιπη κρέμα.

Απλώνουμε μια λεπτή στρώση από την σαντιγί και θρυμματίζουμε σε όλη την επιφάνεια τις σφολιάτες. Πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη και αφήνουμε στο ψυγείο για 2 ώρες πριν σερβίρουμε.

 

Καλή επιτυχία!

 

Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη, Φωτογραφία: Μάνος Διακαινισάκης, Κείμενο - Επιμέλεια κειμένου: Νεκταρία Κοκκινάκη