Υλικά:
- 250ml ελαιόλαδο
- 250ml ηλιέλαιο
- 300γρ. ζάχαρη
- 250ml χυμό πορτοκαλιού
- 10γρ. σόδα
- 50ml κονιάκ
- 1 κουταλάκι κανέλα
- ½ κουταλάκι γαρύφαλλο
- 20γρ. μπεικιν παουντερ
- 1,5κ περίπου αλεύρι
Για το σιρόπι:
- 400ml νερό
- 400γρ ζάχαρη
- 200γρ. μέλι
- 1 ξύλο κανέλας
- φλούδες από ένα πορτοκάλι
Πασπάλισμα:
- 200γρ. σουσάμι
- ¼ κουταλάκι κανέλα
Εκτέλεση:
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη και στη συνέχεια ρίχνουμε την κανέλα, το γαρύφαλλο, το ξύσμα και το αλκοόλ.
- Βάζουμε τον χυμό πορτοκαλιού σε ένα μεγάλο μπολ και ανακατεύουμε με τη σόδα (προσοχή διότι θα φουσκώσει και μπορεί να βγει έξω από το σκεύος, οπότε καλό είναι να το έχουμε πάνω από το μπολ με τα υπόλοιπα υλικά.)
- Αναμειγνύουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και κοσκινίζουμε. Ρίχνουμε σταδιακά μέσα τα υγρά και ζυμώνουμε πολύ καλά μέχρι να έχουμε ένα μαλακό ζυμάρι.
- Πλάθουμε τα μελομακάρονα σε μικρές μπαλίτσες (12-15 γραμμάρια). Τα τοποθετούμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα και ψήνουμε στους 180 βαθμούς, για 20 λεπτά περίπου. Αφήνουμε τα μελομακάρονα να κρυώσουν αρκετά πριν τα μελώσουμε.
- Φτιάχνουμε το σιρόπι: σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη, το ξύλο κανέλας και τις φλούδες πορτοκαλιού. Αφήνουμε να βράσει για πέντε λεπτά. Όταν είναι έτοιμο κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το μέλι.
- Ρίχνουμε τα μελομακάρονα στο σιρόπι ενώ είναι ζεστό (αν χρειαστεί μέχρι να τελειώσουμε το ξανά ζεσταίνουμε) και τα βάζουμε σε ένα σουρωτό, ώστε να φύγει το περιττό σιρόπι.
- Καβουρδίζουμε το σουσάμι σε ένα τηγάνι ή στον φούρνο. Το χτυπάμε λίγο στο μπλέντερ ή το γουδί, για να αναδυθούν τα άρωμα του. Ανακατεύουμε με την κανέλα και πασπαλίζουμε τα μελομακάρονα.
Καλή επιτυχία!
Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη