Βρες το κατάστημά σου
Card cap

Μοσχαράκι σοφρίτο

05 Σεπτέμβριος, 2022

Το σοφρίτο αποτελεί το δεύτερο εμβληματικότερο πιάτο της κερκυραϊκής κουζίνας, μετά την παστιτσάδα - η τριάδα συμπληρώνεται με το μπουρδέτο- και παρασκευάζεται από λεπτές φέτες τρυφερού μοσχαρίσιου κρέατος, οι οποίες αφού αλευρωθούν και περαστούν για λίγο από το τηγάνι -χωρίς να τηγανιστούν πολύ-, σιγομαγειρεύονται στη συνέχεια μέσα σε άσπρη σάλτσα, όπου πρωταγωνιστούν ψιλοκομμένο σκόρδο, μαϊντανός, πιπέρι, ξύδι, και λευκό κρασί. Όλη αυτή την διαδικασία την υπαινίσσεται άλλωστε και η ονομασία του φαγητού, που προέρχεται από το ιταλικό soffritto και παραπέμπει σε φαγητό ελαφρά τσιγαρισμένο ή τηγανισμένο.

 

Υλικά

  • 1 κιλό μοσχάρι κιλότο ή ποντίκι κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 150 γρ. αλεύρι
  • 100ml ελαιόλαδο
  • 4 σκελίδες σκόρδο
  • 200ml άσπρο κρασί
  • 80ml άσπρο ξύδι
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • 1 κουταλιά ψιλοκομμένο μαϊντανό

Εκτέλεση

  1. Αρχικά αφήνουμε το μοσχάρι να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου για τουλάχιστον 1 ώρα εκτός ψυγείου.
  2. Σκουπίζουμε καλά με απορροφητικό χαρτί και περνάμε από όλες τις πλευρές από το αλεύρι.
  3. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά το μισό ελαιόλαδο και τοποθετούμε τα μισά κομμάτια μοσχαριού. Γυρνάμε και από τις δύο πλευρές μέχρι να κάνει κρούστα.
  4. Βγάζουμε σε ένα πιάτο και προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία με τα υπόλοιπα κομμάτια μοσχαριού.
  5. Μέσα στο ελαιόλαδο που έχει απομείνει στο τηγάνι ρίχνουμε τα σκόρδα ψιλοκομμένα και σοτάρουμε για 1 λεπτό ανακατεύοντας συνεχώς.
  6. Προσθέτουμε το ξύδι και το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί.
  7. Βάζουμε μέσα τα κομμάτια το μοσχάρι, αλατοπιπερώνουμε και συμπληρώνουμε μία κούπα ζεστό νερό ή ζωμό μοσχαριού.
  8. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στο μισό και σιγομαγειρεύουμε για τουλάχιστον 1 ώρα ανακατεύοντας κατά διαστήματα.
  9. Τέλος θα πρέπει να έχουμε μία πηχτή σάλτσα και το μοσχάρι να είναι καλοψημένο.
  10. Σερβίρουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό και  ιδανικά με πουρέ πατάτας.

 

Καλή επιτυχία!

Συνταγή : Κοκκινάκη Νεκταρία, Κείμενο: Μαρινάκη Κατερίνα, Επιμέλεια κειμένου : Κοκκινάκη Νεκταρία, Φωτογράφιση : Χριστοδουλάκης Μιχάλης

ΚΑΤΕΒΑΣΕ ΤΟ APP

google play storeapple app store