Το σοφρίτο αποτελεί το δεύτερο εμβληματικότερο πιάτο της κερκυραϊκής κουζίνας, μετά την παστιτσάδα - η τριάδα συμπληρώνεται με το μπουρδέτο- και παρασκευάζεται από λεπτές φέτες τρυφερού μοσχαρίσιου κρέατος, οι οποίες αφού αλευρωθούν και περαστούν για λίγο από το τηγάνι -χωρίς να τηγανιστούν πολύ-, σιγομαγειρεύονται στη συνέχεια μέσα σε άσπρη σάλτσα, όπου πρωταγωνιστούν ψιλοκομμένο σκόρδο, μαϊντανός, πιπέρι, ξύδι, και λευκό κρασί. Όλη αυτή την διαδικασία την υπαινίσσεται άλλωστε και η ονομασία του φαγητού, που προέρχεται από το ιταλικό soffritto και παραπέμπει σε φαγητό ελαφρά τσιγαρισμένο ή τηγανισμένο.
Ωστόσο, παρά την νοστιμιά του σοφρίτο, αυτού του γιορτινού φαγητού με τις ενετικές ρίζες, δεν θα μπορούσα να αντισταθώ στον πειρασμό να σας πω έστω δύο λόγια για τις έτερες δύο κορωνίδες της μαγειρικής της Κέρκυρας. Και πρώτα-πρώτα την παστιτσάδα, το συνώνυμο της κερκυραϊκής κουζίνας, που με πρωταγωνιστές της ακαταμάχητους τον κοκκινιστό κόκορα ή το μοσχαράκι και φυσικά το "χοντρό μακαρόνι", όπως θα έλεγε και η αξέχαστη Σαπφώ Νοταρά, δεν λείπει από κανένα γιορτινό ή επίσημο τραπέζι των απανταχού Κερκυραίων! Όσο για το μπουρδέτο, αποτελεί την πλέον χαρακτηριστική κερκυραϊκή συνταγή μαγειρέματος ψαριών, με τσιγαρισμένο κρεμμύδι, κόκκινη σάλτσα και δυνατή γεύση κόκκινου καυτερού πιπεριού να σηματοδοτούν ένα πιάτο, για το οποίο επιλέγονται κατά προτίμηση σκορπιοί, μπακαλιάροι, γαλέοι, σαλάχια, ροφοί, αλλά και γόπες ή ακόμα και ταπεινές σαρδελίτσες. Η καταγωγή και η ονομασία του πιάτου αυτού προέρχονται επίσης από την Ιταλία και ιδιαίτερα την Βενετία, όπου brodetto σημαίνει ζωμός.
Ξαναγυρίζοντας στο σοφρίτο και στην συγκεκριμένη συνταγή μας, τις οποίας τα βήματα αν ακολουθήσετε με προσοχή και αφιερώσετε και λίγο από τον χρόνο σας, θα σας ανταμείψει ή πεντανόστιμη πηκτή και βελούδινη σαλτσούλα του φαγητού, που δεν θα μπορούσε παρά να έρχεται σε ευτυχή γάμου κοινωνία με ρυζάκι, αλλά και πατάτες τηγανητές ή ακόμα και πουρέ ή σπαγγέτι.
Υλικά
Εκτέλεση
Καλή επιτυχία!
Συνταγή : Κοκκινάκη Νεκταρία, Κείμενο: Μαρινάκη Κατερίνα, Επιμέλεια κειμένου : Κοκκινάκη Νεκταρία, Φωτογράφιση : Χριστοδουλάκης Μιχάλης