Βρες το κατάστημά σου
Card cap

Μοσχαράκι στιφάδο

31 Οκτώβριος, 2022

Ένα αγαπημένο πιάτο για γιορτινό, κυριακάτικο και ιδιαίτερο τραπέζι. Χορταστικό φαγητό με πλούσιο συνδυασμό γεύσεων που έχει λατρέψει η  ελληνική κουζίνα. Ζουμερό και μαλακό, με πλούσια αρωματική και πεντανόστιμη σάλτσα  που λιώνει στο στόμα. Το μοσχάρι στιφάδο μπορείς να το απολαύσεις με τηγανιτές πατάτες, πουρέ, ρύζι, μακαρόνια, πέννες, κάστανα, δαμάσκηνα αλλά πάνω από όλα με γλυκά μελωμένα μπόλικα κρεμμυδάκια.

Το στιφάδο είναι μια σύνθεση δύο βασικών υλικών, κοκκινιστό κρέας και μπόλικα μικρά κρεμμύδια. Φαγητό που θέλει μεράκι και υπομονή. Γίνεται με πολλά κρέατα στη κατσαρόλα, στο φούρνο στη γάστρα ή στη χύτρα όπως κουνέλι, κόκορα, κοτόπουλο, χοιρινό, αγριογούρουνο, βοδινό. Ιδανικό για χειμωνιάτικα γεύματα που ενθουσιάζει την οικογένεια και τους καλεσμένους.

 

Υλικά

  • 1 κιλό μοσχάρι ελιά κομμένο σε μέτρια κομμάτια
  • 1 κιλό κρεμμυδάκια στιφάδου
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 κουταλιά πελτέ
  • 4 φύλλα δάφνης
  • 1 ξύλο κανέλας
  • 6 κόκκους μπαχάρι
  • 200 ml κόκκινο κρασί
  • 1 κουταλιά βαλσάμικο ξύδι
  • 3 ώριμες τριμμένες ντομάτες ή 200 γραμ. ντομάτα κονκασέ
  • 1 κουταλάκι ζάχαρη
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Αρχικά θα πρέπει να ξεφλουδίσουμε τα κρεμμυδάκια. Κόβουμε λίγο τις άκρες τους και τα ζεματάμε σε νερό που βράζει για 1 λεπτό. Στην συνέχεια σουρώνουμε και μεταφέρουμε σε ένα μπολ με κρύο νερό. Πιέζουμε ελάχιστα με τα δάχτυλα και ξεφλουδίζουν πολύ εύκολα. Αφού τελειώσουμε με όλα,τα κρατάμε στην άκρη για να τα χρησιμοποιήσουμε στην συνταγή.
  2. Σε μία βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ρίχνουμε τα κομμάτια το μοσχάρι. Σοτάρουμε πολύ καλά απ’ όλες τις πλευρές.
  3. Ρίχνουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σκόρδο και ανακατεύουμε μέχρι να μαλακώσουν.
  4. Προσθέτουμε τον πελτέ και ανακατεύουμε στον πάτο της κατσαρόλας μέχρι να αναδυθούν τα αρώματα του.
  5. Στη συνέχεια βάζουμε τα φύλλα δάφνης, την κανέλα και το μπαχάρι και τα ανακατεύουμε.
  6. Σβήνουμε με το κρασί και το ξύδι και αφήνουμε να εξατμιστεί.
  7. Προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες, τη ζάχαρη και αλατοπιπερώνουμε. Ρίχνουμε δύο κούπες ζεστό νερό και αφήνουμε το μοσχάρι να ψηθεί για τουλάχιστον 1 ώρα σε μέτρια θερμοκρασία.
  8. Αφού περάσει 1 ώρα, ανοίγουμε την κατσαρόλα και ρίχνουμε τα κρεμμυδάκια. Διορθώνουμε το αλάτι και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλη μισή ώρα περίπου.
  9. Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι και αφήνουμε 10 λεπτά να μελώσει πριν σερβίρουμε.

Καλή επιτυχία!

Συνταγή : Κοκκινάκη Νεκταρία, Κείμενο: Κουδουμογιαννάκης Λεωνίδας, Επιμέλεια κειμένου : Κοκκινάκη Νεκταρία, Φωτογράφιση : Χριστοδουλάκης Μιχάλης 

ΚΑΤΕΒΑΣΕ ΤΟ APP

google play storeapple app store