Το μοσχάρι μαγειρεύεται αργά στην κατσαρόλα, με υπομονή. Θέλει την ώρα του όπως όλα τα καλά πράγματα. Είναι κρέας που λιώνει στο στόμα μας και συνηθίζουμε να το απολαμβάνουμε μαζί με πατάτες τηγανιτές, πουρέ, ρύζι, μακαρόνια, χυλοπίτες, γιουβέτσι και λαχανικά. Όπως και να το ψήσεις, η συνταγή πετυχαίνει πάντα όταν έχεις καλό κρέας, φρέσκα υλικά και να μαγειρεύεις με την όρεξη σου και με πολλή αγάπη!
Από την άλλη οι χυλοπίτες είναι ένα είδος παραδοσιακού ζυμαρικού που χρησιμοποιείται πολύ στην ελληνική κουζίνα. Σήμερα που όλα αλλάζουν με ταχύτητα και όλο περισσότερο εμφανίζονται νέες διατροφικές μόδες βασισμένες στο παρελθόν και την τοπική παράδοση, οι χυλοπίτες παραμένουν ένα από τα αγαπημένα γεύματα των Ελλήνων που απολαμβάνουν όλες οι ηλικίες.
Υλικά
- 1 κιλό μοσχάρι χτένι κομμένο σε μέτριες μερίδες
- 100 ml ελαιόλαδο
- 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 1 κουταλιά πελτέ
- 200 ml κόκκινο κρασί
- 4 ώριμες ντομάτες κομμένες σε φέτες
- 1 ξύλο κανέλας
- ½ κουταλάκι ρίγανη ή θυμαρι
- ½ κουταλάκι γλυκιά πάπρικα
- ½ κουταλάκι ζάχαρη
- Αλάτι
- Πιπέρι
- 500 γραμ. χυλοπίτες
Για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
- Σε μία βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και ρίχνουμε τα κομμάτια από το μοσχάρι.
- Σοτάρουμε και από τις δύο πλευρές μέχρι να πάρουν χρώμα.
- Στη συνέχεια προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο ψιλοκομμένα την ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να μαλακώσουν.
- Βάζουμε τον πελτέ και ανακατεύουμε μέχρι να βγάλει τα αρώματα του.
- Σβήνουμε με κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί.
- Ρίχνουμε τις ντομάτες, τα μπαχαρικά και αλατοπιπερώνουμε. Βάζουμε μισή κούπα ζεστό νερό και χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στο μισό. Μαγειρεύουμε με κλειστή την κατσαρόλα για περίπου 1,5 ώρα. Παρακολουθούμε κατά διαστήματα εάν χρειαστεί να συμπληρώσουμε με λίγο νερό.
- Τέλος βράζουμε τις χυλόπιτες σε αρκετό αλατισμένο νερό για όσο χρόνο αναγράφει η συσκευασία και σουρώνουμε.
- Σερβίρουμε τις χυλοπίτες με αρκετό τριμμένο τυρί μπόλικη σάλτσα και κομμάτια μοσχάρι.
Καλή επιτυχία!
Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη, Κείμενο: Λεωνίδας Κουδουμογιαννάκης, Επιμέλεια κειμένου: Νεκταρία Κοκκινάκη, Φωτογραφία: Μιχάλης Χριστοδουλάκης