PinΒρες το κατάστημά σου
Card cap

Μοσχάρι με δαμάσκηνα

calendar

30 Νοέμβριος, 2020

Το μοσχάρι είναι ένα κρέας με πλούσιο συνδυασμό γεύσεων που έχει αγαπήσει η ελληνική οικογένεια και ιδιαίτερα το προτιμά σε κυριακάτικο ή γιορτινό τραπέζι γεμάτο με εδέσματα. Με δαμάσκηνα στην κατσαρόλα είναι ένα γλυκύτατο πάντρεμα με τ’ αρώματα από κανέλα, μπαχάρι και τη δάφνη της σάλτσας.

Μοσχοβολά το σπίτι και η μυρωδιά τους ξεχύνεται από τ’ ανοικτό παράθυρο της κουζίνας. Το μοσχάρι μαγειρεύεται αργά στην κατσαρόλα, με υπομονή. Θέλει την ώρα του όπως όλα τα καλά πράγματα.

Από την άλλη τα αποξηραμένα δαμάσκηνα αναδεικνύουν εξαιρετικά κάθε λαδερό φαγητό. Δεν τ’ ανακαλύψαμε σήμερα. Ήταν γνωστά και δημοφιλή στην αρχαιότητα, ιδιαίτερα στους Ρόδιους και τους Σικελούς και ονομαζόντουσαν «βράβυλα» ή και «κόκκυμπλα». Τον χειμώνα χρησιμοποιούμε πολύ συχνά αποξηραμένα απολαυστικά, γλυκά, αποξηραμένα απύρηνα δαμάσκηνα, χωρίς ζάχαρη με μαλακή υφή και πλούσια σάρκα σε διάφορα φαγητά μας. 

Μαγειρεύεται όλες τις εποχές αλλά μέσα στο χειμώνα έχει μια άλλη γεύση σ’ ένα τραπέζι με κρασί, με καλεσμένους, μ’ ένα στολισμένο σπίτι και μ’ ένα τζάκι ν’ ανάβει σκορπώντας την ζεστασιά του στο χώρο.

 Υλικά

1 κιλό μοσχάρι χτένι ή  Rib Eye

100 ml ελαιόλαδο

2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια κομμένα σε χοντρές φέτες

200 ml κόκκινο κρασί

20 γραμμάρια πελτέ

1 ξύλο κανέλας

5 κόκκους μπαχάρι

3 φύλλα δάφνης

10 γραμμάρια μέλι

αλάτι πιπέρι

300gr δαμάσκηνα απύρηνα

20 γραμμάρια βούτυρο

Πουρές κάστανο

1 κιλό κάστανα

300 ml χλιαρό γάλα

100 γραμμάρια βούτυρο

1/3 κουταλάκι μοσχοκάρυδο

αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση

Κόβουμε το μοσχάρι σε μέτριες μερίδες, σε μία βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ρίχνουμε τα κομμάτια του μοσχαριού. Προσθέτουμε το μπαχάρι και την κανέλα σοτάρουμε πολύ καλά από όλες τις πλευρές για να το θωρακίσουμε και να κρατήσει τα υγρά του.

Στη συνέχεια ρίχνουμε τα κρεμμύδια και ανακατεύουμε μέχρι να γυαλίσουν, προσθέτουμε τον πελτέ και αφήνουμε να βγάλει τα αρώματα του. Ρίχνουμε το μέλι και σβήνουμε με κρασί αφήνουμε μέχρι να εξατμιστεί τελείως.

Βάζουμε τα φύλλα δάφνης και ρίχνουμε 2 κούπες ζεστό νερό αλατοπιπερώνουμε και σκεπάζουμε την κατσαρόλα, ψήνουμε σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να μαλακώσει το μοσχάρι. Αν χρειαστεί συμπληρώνουμε ξανά με ελάχιστο νερό.

10 λεπτά πριν ολοκληρωθεί το φαγητό,  προσθέτουμε τα δαμάσκηνα και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 5 λεπτά ακόμα.

 Τέλος ρίχνουμε το βούτυρο και αφήνουμε να πάρει μία βράση ώστε να δέσει η σάλτσα μας

Για τον πουρέ κάστανο. Σκίζουμε τα κάστανα σταυρωτά και βάζουμε σε μία κατσαρόλα με αρκετό νερό, βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν. 

Σουρώνουμε και αφήνουμε να κρυώσουν λίγο, καθαρίζουμε τα κάστανα. Κάνουμε πουρέ τα κάστανα πιέζοντας με την πρέσα, μεταφέρουμε σε μία κατσαρόλα και έχοντας χαμηλή θερμοκρασία, ρίχνουμε το γάλα και το βούτυρο.

Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να δέσει ο πουρές ρίχνουμε αλάτι πιπέρι και το μοσχοκάρυδο.

Σερβίρουμε σε πιατέλα τον πουρέ με το μοσχάρι.

 

Καλή επιτυχία!

 

Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη, Φωτογραφία: Μάνος Διακαινισάκης, Κείμενο: Λεωνίδας Κουδουμογιαννάκης, Επιμέλεια κειμένου: Νεκταρία Κοκκινάκη