Βρες το κατάστημά σου
Card cap

Μοσχάρι με κολοκυθάκια

04 Ιούλιος, 2022

Το μοσχάρι  με κολοκυθάκια στη κατσαρόλα είναι ένα από τα πιο νόστιμα καλοκαιρινά πιάτα. Είναι φαγητό με αληθινή σπιτική γεύση, με κόκκινη σάλτσα που θες να απολαύσεις και την τελευταία σταγόνα της. Ένας συνδυασμός που κάνει το πιάτο Κυριακάτικο ή γιορτινό. Συνδυασμός μ’ ένα νοστιμότατο λαχανικό που έχει σημαντική αξία για την υγεία μας, καθώς είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά.

Τα κολοκυθάκια, αυτά τα τρυφερά λαχανικά, στην Ελλάδα τα γνωρίσαμε στις αρχές του 20ου αιώνα. Στην αρχαιότητα υπήρχε ένα είδος αυτό που αποκαλούμε σήμερα νεροκολοκύθες. Η αρχαία ονομασία της ήταν κολοκύνθη. Αυτά που ονομάζουμε σήμερα κολοκυθάκια μας ήρθαν ως φυτά του Νέου Κόσμου, μαζί με την ντομάτα, την πατάτα, τα φασολάκια και το καλαμπόκι. Πρώτα ήρθαν στον ευρωπαϊκό χώρο και σταδιακά σε τρεις αιώνες τα γνωρίσαμε και στην Ελλάδα και αρχίσαμε να τα καλλιεργούμε. Ήταν τρόφιμα για την αστική τάξη και για αυτούς που είχαν την οικονομική δυνατότητα να τα αγοράσουν. Τα κολοκυθάκια ήταν τόσο ακριβά που πωλούνταν με το τεμάχιο. Σήμερα όμως αυτά τα λαχανικά διαμόρφωσαν την σύγχρονη ελληνική κουζίνα.

 

Υλικά

  • 1 κιλό μοσχάρι σπάλα κομμένο σε μέτρια κομμάτια
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 100 ml κόκκινο κρασί
  • 4 ώριμες ντομάτες τριμμένες
  • 1 κιλό κολοκυθάκια
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  •  

 

Εκτέλεση

  1. Αρχικά πλένουμε τα κολοκυθάκια και σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί.
  2. Τηγανίζουμε σε ελαιόλαδο μέχρι να πάρουν χρώμα  και βγάζουμε σε μια πιατέλα με  απορροφητικό χαρτί.
  3. Σε μία βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το μοσχάρι πολύ καλά απ’ όλες τις πλευρές.
  4. Ρίχνουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο ψιλοκομμένα και ανακατεύουμε μέχρι να μαλακώσουν.
  5. Σβήνουμε με κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί.
  6. Προσθέτουμε την ντομάτα και αλατοπιπερώνουμε. Μαγειρεύουμε για 2 λεπτά σε δυνατή θερμοκρασία.
  7. Ρίχνουμε μία κούπα ζεστό νερό, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και μαγειρεύουμε με κλειστή την κατσαρόλα για 1 ώρα.
  8. Αφού έχει ψηθεί το μοσχάρι, ρίχνουμε τα κολοκυθάκια και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 15 λεπτά.
  9. Αποσύρουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε το φαγητό ζεστό.

 

 

Καλή επιτυχία!

Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη, Κείμενο: Λεωνίδας Κουδουμογιαννάκης, Επιμέλεια κειμένου: Νεκταρία Κοκκινάκη