Το μοσχάρι με κολοκυθάκια στη κατσαρόλα είναι ένα από τα πιο νόστιμα καλοκαιρινά πιάτα. Είναι φαγητό με αληθινή σπιτική γεύση, με κόκκινη σάλτσα που θες να απολαύσεις και την τελευταία σταγόνα της. Ένας συνδυασμός που κάνει το πιάτο Κυριακάτικο ή γιορτινό. Συνδυασμός μ’ ένα νοστιμότατο λαχανικό που έχει σημαντική αξία για την υγεία μας, καθώς είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά.
Τα κολοκυθάκια, αυτά τα τρυφερά λαχανικά, στην Ελλάδα τα γνωρίσαμε στις αρχές του 20ου αιώνα. Στην αρχαιότητα υπήρχε ένα είδος αυτό που αποκαλούμε σήμερα νεροκολοκύθες. Η αρχαία ονομασία της ήταν κολοκύνθη. Αυτά που ονομάζουμε σήμερα κολοκυθάκια μας ήρθαν ως φυτά του Νέου Κόσμου, μαζί με την ντομάτα, την πατάτα, τα φασολάκια και το καλαμπόκι. Πρώτα ήρθαν στον ευρωπαϊκό χώρο και σταδιακά σε τρεις αιώνες τα γνωρίσαμε και στην Ελλάδα και αρχίσαμε να τα καλλιεργούμε. Ήταν τρόφιμα για την αστική τάξη και για αυτούς που είχαν την οικονομική δυνατότητα να τα αγοράσουν. Τα κολοκυθάκια ήταν τόσο ακριβά που πωλούνταν με το τεμάχιο. Σήμερα όμως αυτά τα λαχανικά διαμόρφωσαν την σύγχρονη ελληνική κουζίνα.
Υλικά
Εκτέλεση
Καλή επιτυχία!
Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη, Κείμενο: Λεωνίδας Κουδουμογιαννάκης, Επιμέλεια κειμένου: Νεκταρία Κοκκινάκη