PinΒρες το κατάστημά σου
Card cap

Μοσχάρι με πετιμέζι και βαλσάμικο ξύδι

calendar

06 Δεκέμβριος, 2021

Ένα απολαυστικό πιάτο για το τραπέζι της Κυριακής και της γιορτής. Ιδιαίτερο φαγητό με τη μεταμόρφωση ενός απλού κοκκινιστού μοσχαριού σε φαγητό αξιώσεων χάρις στο πετιμέζι, στο βαλσάμικο ξύδι, στο ρύζι που το συνοδεύει με ξηρούς καρπούς και φρούτα.

Το γλυκόξινο πετιμέζι που είναι ιδιαίτερα θρεπτικό, μαζί με την ποικιλία μπαχαρικών δίδουν ωραία γεύση στο κοκκινιστό μοσχάρι  που γίνεται μοσχομυριστό μαζί με την πυκνή και φανταστική σάλτσα. Ότι και αν επιλέξεις από μοσχαρίσιο κρέας, ελιά, σπάλα, καπάκι, φιλέτο, με λίγο λίπος θα βγει λουκούμι και θα λιώνει στο πιρούνι.

Το μοσχαρίσιο κρέας είναι από τα κρέατα που επιλέγουν τα νοικοκυριά για ιδιαίτερα γεύματα και γιατί χαρακτηρίζεται από τη μεγάλη του θρεπτική αξία σε καθαρή πρωτεΐνη, ανόργανα στοιχεία και το χαμηλό σχετικά λίπος.      

Στα ρεβεγιόν αναζητούμε ιδέες για κυρίως πιάτο και επιδόρπιο για να εντυπωσιάσουμε τους καλεσμένους μας. Πέρα από το μενού επιλέγουμε τα είδη σερβιρίσματος, τα πιάτα, τα μαχαιροπίρουνα, τα σουπλά, τα σουβέρ, μέχρι και τα ποτήρια και τις κανάτες. Όλα συμβάλουν στην δημιουργία που θα εντυπωσιάσει τους καλεσμένους μας. 

Στην Ελλάδα αυτές οι μέρες των γιορτών είναι ιδιαίτερες. Τα Χριστούγεννα, η Πρωτοχρονιά, τα Φώτα είναι από τις μεγαλύτερες θρησκευτικές γιορτές του ελληνισμού. Μέρες γιορτινές με στολισμένα δέντρα και φάτνες σε δρόμους και πλατείες, λαμπιόνια χρωματιστά που αναβοσβήνουν παντού, μουσικές δίνουν το ρυθμό της γιορτής, κινητικότητα στην αγορά της πόλης, ευχές και δώρα ανταλλάσσονται. Η παράδοση των γνωστών εθίμων, που διαφοροποιήθηκαν διατηρώντας τα βασικά χαρακτηριστικά τους και συνοδεύουν σήμερα το γιορτινό τραπέζι των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, ρίζωσαν στην αρχαία Ελλάδα στα Ηλιούγεννα, τη γιορτή του Ήλιου, τον οποίο οι αρχαίοι λαοί είχαν θεοποιήσει.

Υλικά

1 κιλό μοσχάρι κομμένο σε μικρά κομμάτια (ελιά ή σπάλα)

50 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

1 ξερό κρεμμύδι

1 σκελίδα σκόρδο

1 ξύλο κανέλας

4 φύλλα δάφνης

100 γρ. βαλσάμικο ξύδι

100 γρ. πετιμέζι

Αλάτι

Πιπέρι

100 γρ. δαμάσκηνα (προαιρετικά )

 

Για το γιορτινό ρύζι

400 γρ. κίτρινο ρύζι

30 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

1 μικρό ξερό κρεμμύδι

50 ml άσπρο κρασί

70 γρ. άσπρα αμύγδαλα

100 γρ. Mix Σταφίδες, μούρα, κράνμπερι, γκότζι Μπέρι

1 κύβο κοτόπουλο

800 ml ζεστό νερό

Αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση

Σε μία βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κομμάτια το μοσχάρι από όλες τις πλευρές μέχρι να πάρει χρώμα.

Ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο ψιλοκομμένα και ανακατεύουμε μέχρι να μαλακώσουν.

Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε την κανέλα και τις δάφνες.

Σβήνουμε με το βαλσάμικο ξύδι και αφήνουμε να εξατμιστεί.

Ρίχνουμε δύο κούπες ζεστό νερό, κλείνουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε σε μέτρια θερμοκρασία για περίπου 2 ώρες. Προσέχουμε αν χρειαστεί να συμπληρώσουμε με έξτρα νερό.

Αφού είναι έτοιμο, προσθέτουμε το πετιμέζι ανακινούμε την κατσαρόλα κυκλικά ώστε να πάει παντού και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 10 λεπτά.

Εάν επιθυμούμε να χρησιμοποιήσουμε δαμάσκηνα θα τα ρίξουμε μαζί με το πετιμέζι.

Για το γιορτινό ρύζι

Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο μέχρι να μαλακώσει.

Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε μέχρι να γυαλίσει.

Σβήνουμε με κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί.

Διαλύουμε τον κύβο στο ζεστό νερό και ρίχνουμε στην κατσαρόλα.

Ανακατεύουμε και μόλις πάρει βράση σκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να απορροφήσει όλο το υγρό.

Σε ένα μικρό τηγάνι καβουρδίζουμε το αμύγδαλο και κρατάμε στην άκρη για να χρησιμοποιήσουμε στο ρύζι.

Όταν είναι έτοιμο, αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε τα αμύγδαλα και τα αποξηραμένα φρούτα. Ανακατεύουμε πολύ καλά και σκεπάζουμε με πετσέτα.  Αφήνουμε για 10 λεπτά να φουσκώσει και σερβίρουμε.

Καλή επιτυχία!

 

Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη, Κείμενο: Λεωνίδας Κουδουμογιαννάκης, Επιμέλεια κειμένου: Νεκταρία Κοκκινάκη, Φωτογραφία: Μιχάλης Χριστοδουλάκης