Βρες το κατάστημά σου
Card cap

Μουστοκούλουρα μαλακά με σταφίδες

04 Ιούνιος, 2020

Ο τρύγος κατέχει σημαντική θέση στην αγροτική ζωή της Κρητικής υπαίθρου. Είναι η γιορτή των αμπελουργών, είναι η ανταμοιβή μιας πολύ σκληρής δουλειάς που ξεκινά από τις αρχές του Φλεβάρη. 

Και σαν γεμίσει με γλυκά σκουρόχρωμα ώριμα σταφύλια το πατητήρι, οι «πατητάδες», παλληκάρια δυνατά και ρωμαλέα, ανεβάζουν τα μπατζάκια των παντελονιών, ξυπόλητοι με πλυμένα πόδια βουτούν γελαστά μέσα στα κρασοστάφυλα και ο διονυσιακός χορός αρχίζει. Στην αρχή αργά – αργά για να σπάσουν οι ρώγες και μετά όλο και πιο ρυθμικά τα ποδάρια χορεύουν σαν τους Κορύβαντες «πολεμικό» ρυθμό.

 

Υλικά

  • 200ml. πετιμέζι
  • 200ml ελαιόλαδο
  • 100γρ. ζάχαρη
  • 200ml φρέσκο χυμό πορτοκάλι
  • 1 ½ κουταλάκι σόδα
  • 2 κουταλάκια κανέλα
  • ¼ κουταλάκι γαρύφαλλο
  • ¼ κουταλάκι μοσχοκάρυδο
  • Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
  • 150γρ. σταφίδες
  • 1 κουταλιά κακάο (προαιρετικά, αν θέλουμε να πάρουν τα μουστοκούλουρα σκούρο χρώμα)
  • 1 μπέικιν πάουντερ
  • 1-1,2 κιλά αλεύρι Γ.Ο.Χ.

 

Εκτέλεση

  1. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με το χέρι, το πετιμέζι με το ελαιόλαδο και τη ζάχαρη. Διαλύουμε σε ένα ποτήρι το χυμό με τη σόδα (προσεκτικά, θα πρέπει να έχουμε το ποτήρι πάνω από το μπολ γιατί αφρίζει) και προσθέτουμε στα υπόλοιπα υγρά.
  2. Ρίχνουμε τα μυρωδικά, το ξύσμα πορτοκαλιού, τις σταφίδες και το κακάο και ανακατεύουμε. Αναμιγνύουμε το αλεύρι με το μπεικιν παουντερ και προσθέτουμε σταδιακά ζυμώνοντας πολύ καλά μέχρι να έχουμε μια μαλακιά ζύμη.
  3. Αφήνουμε να ξεκουραστεί για μια ώρα και πλάθουμε μικρά κουλουράκια (θα μας βγάλει περίπου 50 κομμάτια).
  4. Βάζουμε τα μουστοκούλουρα σε ένα ταψί με αντιπολιτικό χαρτί και ψήνουμε σε προ θερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς αέρα για 15-20 λεπτά ανάλογα με το μέγεθος.

Καλή ευτυχία!