Βρες το κατάστημά σου
Card cap

Μούς σοκολάτας με σώς φράουλάς

10 Φεβρουάριος, 2021

Όλοι μπορούμε να φτιάξουμε μους σοκολάτας, πάρα πολύ βελούδινη, που εξαφανίζεται μέσα στο στόμα. Ένα έδεσμα που φτιάχνεται σε πέντε λεπτά, με οικονομικά υλικά.

Μπορούμε να την εμπλουτίσουμε με καφέ, λικέρ, μαύρο ρούμι, κονιάκ ακόμα και πορτοκάλι, περγαμόντο ή φράουλα. Στην απλή της μορφή σερβίρεται σε μπολ ή ποτήρια και συνοδεύεται με σαντιγί!

Τι πιο όμορφο λοιπόν, από το να μοιραστείτε με τον αγαπημένο ή την αγαπημένη σας, ένα τόσο ερωτικό και νόστιμο γλυκό, που στην κυριολεξία, κάνει θραύση!

Μας την έμαθαν οι φίλοι μας οι Γάλλοι.  Από που προκύπτει, όμως, η ονομασία του υπέροχου αυτού γλυκού; Κάποιοι μας λένε ότι ως όρος πρωτοσυναντάται το 1894 στη γαλλική κουζίνα, αρχικά σε πιάτα με ψάρι ή λαχανικά και αργότερα σε γλυκά. Ο πρώτος μάλιστα που είχε την ιδέα ν’ ανακατέψει τη σοκολάτα και να την κάνει πιο αφράτη σε μορφή, ήταν ο Γάλλος ζωγράφος Toulouse Lautrec! Πού να φανταστεί τότε ο ταλαντούχος ζωγράφος ότι η “μαγιονέζα με σοκολάτα”, όπως αρχικά ονόμασε την ανακάλυψή του, θα εξελισσόταν σε ένα από τα πιο διάσημα γλυκά του κόσμου; Μια άλλη εκδοχή μας λέει ότι ο όρος «μους σοκολάτας» χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1755 από το Γάλλο συγγραφέα μαγειρικής Μενόν. Αν και δεν υπάρχουν αρκετές πληροφορίες για το έργο του, επειδή υπέγραφε τα βιβλία του με κάποιο ψευδώνυμο, οι γραπτές πηγές επιβεβαιώνουν τη χρήση του όρου.

 

Υλικά

  • 350 γραμμάρια κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
  • 200 γραμμάρια σοκολάτα κουβερτούρα

Για  τη σώς φράουλας

  • 100 γραμμάρια φράουλες
  • 35 γραμμάρια ζάχαρη κρυσταλλική
  • 20 γραμμάρια Λικέρ Κουμ κουάτ

Για το ντεκόρ

  • 4-5 φράουλες
  • Άχνη ζάχαρη

 

Εκτέλεση

  1. Ψιλοκόβουμε τη σοκολάτα και λιώνουμε σε μπεν μαρί. Αφού λιώσει, αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα 150 γραμμάρια από την κρέμα γάλακτος, ανακατεύοντας πολύ καλά μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά.
  2. Χτυπάμε τα άλλα 200 γραμμάρια κρέμα γάλακτος στο μίξερ μέχρι να γίνει σαντιγί σε υφή γιαουρτιού. Ρίχνουμε τη σοκολάτα, μέσα στη σαντιγί σε τρεις δόσεις ανακατεύοντας απαλά με ένα αυγοδάρτη. Αφού ενσωματωθούν τα υλικά, αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να παγώσει.
  3. Πλένουμε και κόβουμε τις φράουλες, πολτοποιούμε σε  μίξερ  και μεταφέρουμε σε μία κατσαρόλα μαζί με τη ζάχαρη.  Αφήνουμε για 2-3 λεπτ μέχρι να δέσει η σώς. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το λικέρ κουμ-κουάτ. Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
  4. Για το στήσιμο, βάζουμε τη μους σε σακούλα με κορνέ και γεμίζουμε 4 ποτήρια. Στολίζουμε με τις φρέσκες φράουλες και περιχύνουμε με τη σως, πασπαλίζουμε με λίγη άχνη ζάχαρη.

 

Καλή επιτυχία!

Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη

ΚΑΤΕΒΑΣΕ ΤΟ APP

google play storeapple app store