Έδεσμα περισσότερο συνώνυμο με την ελληνική γαστρονομία από τον μουσακά, είναι βέβαιο ότι δεν υπάρχει, εξαιρουμένων μόνο της χωριάτικης σαλάτας και του σουβλακιού. Υπεύθυνος αυτής της λατρείας, είναι ο διάσημος εκ Σίφνου καταγόμενος αρχιμάγειρας Νικόλαος Τσελεμεντές, ο οποίος συμπεριέλαβε τη συνταγή στο γνωστό βιβλίο του μαγειρικής, που κυκλοφόρησε στις αρχές του 20ού αιώνα, φέρνοντας πραγματική επανάσταση στην ελληνική κουζίνα.
Υλικά
- 4 μελιτζάνες φλάσκες
- 5 πατάτες
- 5 κολοκύθια μεγάλα
Για τον κιμά
- 1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
- 100γρ. ελαιόλαδο
- 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
- 2 μεγάλες ώριμες ντομάτες τριμμένες
- 1 κουταλιά πελτέ
- 100ml κόκκινο κρασί
- 1 ξύλο κανέλας
- 4-5 φύλλα δάφνης
- 3-4 κόκους μπαχάρι
- 100 γρ. τριμμένη γραβιέρα
- 100 γρ. φρυγανιά τριμμένη
- Αλάτι πιπέρι
Για την μπεσαμέλ
- 100 γρ. βούτυρο αγελαδινό
- 100 γρ. αλεύρι
- 1L φρέσκο γάλα
- 1 αυγό
- 100γρ τριμμένη γραβιέρα
- Λίγο μοσχοκάρυδο
- Αλάτι
Εκτέλεση
- Αρχικά κόβουμε τις μελιτζάνες και τις βάζουμε σε νερό με μια κουταλιά αλάτι για 2-3 ώρες να ξεπικρίσουν. Τις σουρώνουμε και αφήνουμε να στεγνώσουν.
- Καθαρίζουμε και κόβουμε τα υπόλοιπα λαχανικά. Ξεκινάμε να τηγανίζουμε, πρώτα με τις πατάτες και μετά τα υπόλοιπα λαχανικά. Τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί και το αλλάζουμε άλλη μια φορά ώστε να φύγει όσο περισσότερο λάδι γίνεται.
- Θα μπορούσαμε να τα τηγανίσουμε και από την προηγούμενη το βράδυ και να αφήσουμε τα λαχανικά σε σουρωτό. Μια άλλη εκδοχή είναι να λαδώσουμε τα λαχανικά και να τα ψήσουμε στο φούρνο για 30 λεπτά στους 180 βαθμούς για πιο ελαφρύ αποτέλεσμα.
- Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι. Προσθέτουμε τον κιμά και ανακατεύουμε μέχρι να πάρει χρώμα. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί.
- Βάζουμε τα μπαχαρικά, ρίχνουμε τον πελτέ και ανακατεύουμε να βγάλει τα αρώματα του. Ρίχνουμε τις τριμμένες ντομάτες και αφήνουμε να ψηθεί σε μέτρια θερμοκρασία για περίπου 30 λεπτά.
- Εντωμεταξύ, φτιάχνουμε τη μπεσαμέλ. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο να λιώσει, ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε συνεχώς με σύρμα μέχρι να ψηθεί λίγο.
- Προσθέτουμε το γάλα σιγά σιγά και ανακατεύουμε συνεχώς να μην σβολιάσει. Όταν η κρέμα θα είναι έτοιμη και έχει πήξη, κατεβάζουμε από τη φωτιά ρίχνουμε το αυγό χτυπημένο και ανακατεύουμε πολύ καλά. Προσθέτουμε τα μπαχαρικά και το τυρί και κρατάμε στην άκρη.
- Σε ένα μεγάλο ταψί πασπαλίζουμε τον πάτο με τριμμένη φρυγανιά, στρώνουμε τις πατάτες, τις μελιτζάνες, τα κολοκυθάκια. Έπειτα τον κιμά και πάνω τη μπεσαμέλ. Τέλος πασπαλίζουμε με φρυγανιά και τριμμένη γραβιέρα για να κάνει ωραία κρούστα. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι να πάρει χρώμα ο μουσακάς.
- Όταν είναι έτοιμος, βγάζουμε από τον φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
Καλή επιτυχία!
Συνταγή : Κοκκινάκη Νεκταρία, Κείμενο: Μαρινάκη Κατερίνα, Επιμέλεια κειμένου : Κοκκινάκη Νεκταρία, Φωτογράφιση : Χριστοδουλάκης Μιχάλης