Βρες το κατάστημά σου
Card cap

Μουσακάς vegan

01 Νοέμβριος, 2025

Υλικά:

 

Για τα λαχανικά:

  • 2 μελιτζάνες
  • 3 κολοκύθια
  • 2 μεγάλες πατάτες
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • ¼ κ.γ. ρίγανη
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

 

Για τη σάλτσα:

  • 80 ml ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  •  2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες
  • 1 καρότο τριμμένο
  • 1 πιπεριά Φλωρίνης ψιλοκομμένη
  • 1 κ.γ. πελτές
  • 100 ml κόκκινο κρασί
  • 400 γρ. ντομάτα κονκασέ
  • ½ κ.γ. ζάχαρη
  • 1/3 κ.γ. ρίγανη
  • 1 ξύλο κανέλα
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

 

Για τη μπεσαμέλ:

  • 80 ml ελαιόλαδο
  • 80 γρ. αλεύρι
  • 800 ml φυτικό γάλα
  • 100 γρ. φυτικό τυρί
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

          

Εκτέλεση:

  1. Αρχικά κόβουμε τα λαχανικά σε λεπτές φέτες και απλώνουμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί, ραντίζουμε με ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε ρίγανη, ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά.

  2. Σε μια μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να πάρουν χρώμα.

  3. Προσθέτουμε το καρότο και τη πιπεριά και ανακατεύουμε για ένα λεπτό. Βάζουμε τον πελτέ και ανακατεύουμε, σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί.

  4. Ρίχνουμε τη ντομάτα, τη ζάχαρη, τη ρίγανη, τη κανένα και αλατοπιπερώνουμε, μαγειρεύουμε για 5 λεπτά μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά.

  5. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο, βάζουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε, ρίχνουμε σταδιακά το γάλα και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει. Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το τυρί, το μοσχοκάρυδο, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε.

  6. Σε ένα ταψί στρώνουμε τις  πατάτες, τα κολοκύθια, μετά τις  μελιτζάνες, τη σάλτσα και τέλος ρίχνουμε τη μπεσαμέλ, πασπαλίζουμε με λίγη θρυμματισμένη φρυγανιά.

  7. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στους 180 βαθμούς  για 30 λεπτά.

  8. Αφήνουμε να κρυώσει, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

Καλή επιτυχία!

Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη

ΚΑΤΕΒΑΣΕ ΤΟ APP

google play storeapple app store