Έφτασε να αποτελεί τον πρωταγωνιστή στο γιορτινό τραπέζι εμβληματικών ημερών για το ελληνικό Εορτολόγιο, όπως η 25η Μαρτίου, η Κυριακή των Βαΐων ή η 28η Οκτωβρίου.
Η συνταγή που σας προτείνουμε με την αρωματική κρούστα μυρωδικών, έχει εύκολη εκτέλεση και δίνει ένα εξαιρετικά νόστιμο αποτέλεσμα, αλλά παράλληλα και υγιεινό, αν επιλέξετε να ψήσετε τον μπακαλιάρο στο φούρνο.
Υλικά
- 1 κιλό μπακαλιάρο ξαρμυρισμένο
- 4 κουταλιές ελαιόλαδο
- Αλάτι
- Πιπέρι
- 2 κουταλιές μουστάρδα
Για την κρούστα
- 5 φέτες ψωμί για τοστ χωρίς κόρα
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 80 γρ. αμύγδαλα ασπρισμένα
- ½ ματσάκι μαϊντανό
- ½ ματσάκι βασιλικό
- 1 κουταλάκι φρέσκο δεντρολίβανο
- 40 γρ. βούτυρο
Εκτέλεση
- Αρχικά κόβουμε το μπακαλιάρο σε μεγάλα κομμάτια, σκουπίζουμε πολύ καλά με απορροφητικό χαρτί για να στεγνώσει.
- Μεταφέρουμε σε ένα ταψί, αλατοπιπερώνουμε και ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο. Απλώνουμε πάνω στην επιφάνεια μουστάρδα για να κολλήσει η κρούστα.
- Σε ένα μπλέντερ ρίχνουμε όλα τα υλικά για την κρούστα και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.
- Μοιράζουμε την κρούστα πάνω από το μπακαλιάρο και πιέζουμε ελαφρώς με το χέρι να κολλήσει.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 20- 30 λεπτά.
- Βγάζουμε τα φιλέτα μπακαλιάρο από το φούρνο και σερβίρουμε με σαλάτα.
Καλή επιτυχία!
Συνταγή : Κοκκινάκη Νεκταρία, Κείμενο: Μαρινάκη Κατερίνα, Επιμέλεια κειμένου : Κοκκινάκη Νεκταρία, Φωτογράφιση : Χριστοδουλάκης Μιχάλης