Υλικά:
- 1 κιλό μπακαλιάρος υγράλατος
- 80ml ελαιόλαδο
- 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
- 15 τοματίνια κομμένα στη μέση
- 2 κουταλιές φρέσκο βασιλικό ψιλοκομμένο
- 100ml λευκό κρασί
- ½ κουταλάκι ρίγανη
- ½ κουταλάκι πάπρικα γλυκιά
- αλάτι
- πιπέρι
- ξύσμα λεμονιού
Εκτέλεση:
- Αρχικά ξεπλένουμε πολύ καλά τον μπακαλιάρο από το αλάτι και κόβουμε σε μέτριες μερίδες. Πλένουμε ξανά τα κομμάτια και μεταφέρουμε σε ένα ευρύχωρο μπολ.
- Γεμίζουμε με αρκετό νερό και αλλάζουμε το νερό κάθε 3 έως 4 ώρες. Θα πρέπει να αλλάξουμε το νερό τουλάχιστον 6 φορές.
- Όταν ο μπακαλιάρος μας θα είναι στο επιθυμητό αποτέλεσμα σουρώνουμε και στεγνώνουμε με απορροφητικό χαρτί.
- Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά. Βάζουμε τα φιλέτα μπακαλιάρου και μαγειρεύουμε για 3-4 λεπτά από κάθε πλευρά μέχρι να πάρουν χρώμα και να ψηθούν.
- Όταν είναι έτοιμα βγάζουμε σε ένα πιάτο.
- Στο ίδιο ελαιόλαδο προσθέτουμε το σκόρδο και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε τα τοματίνια και μαγειρεύουμε για 2 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
- Σβήνουμε με το κρασί και αφού εξατμιστεί προσθέτουμε τον βασιλικό, τη ρίγανη, την πάπρικα και αλατοπιπερώνουμε.
- Ξανά βάζουμε τα φιλέτα μπακαλιάρου στο τηγάνι και σιγομαγειρεύουμε για άλλα 2 λεπτά ακόμα.
- Τέλος, ρίχνουμε ξύσμα λεμονιού και σερβίρουμε.
Καλή επιτυχία!
Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη