Βρες το κατάστημά σου
Card cap

Μπακαλιάρος τηγανητός με αλεύρι

28 Φεβρουάριος, 2023

Από τα αγαπημένα παστά ψάρια της ελληνικής κουζίνας ήταν ο μπακαλιάρος. Παστωμένος με αλάτι διατηρείται αναλλοίωτος για μήνες χωρίς να χάσει στο ελάχιστο τη θαυμάσια γεύση και διατροφική του αξία. Τον αγαπήσαμε πολύ και του δώσαμε τη δική του θέση στο εθνικό μας εδεσματολόγιο γιατί είναι γευστικός και μαγειρεύεται με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Τον τιμούμε ιδιαίτερα την περίοδο της Σαρακοστής και της μεγάλης εορτής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στις 25 Μαρτίου. Τηγανητός με  αλεύρι συνοδευόμενος με σκορδαλιά ή χόρτα που υπάρχει μεγάλη πληθώρα αυτή την εποχή, είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό σπιτικό πιάτο από τα χέρια μας και από αυτούς που ξέρουν να φτιάχνουν έξυπνους συνδυασμούς φτηνών αλλά και θρεπτικών υλικών. 

 

Υλικά

 • 1 κιλό φιλέτο μπακαλιάρο
 • 200 γρ. αλεύρι
 • Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

 

Εκτέλεση

 1. Αρχικά ξεπλένουμε πολύ καλά τον μπακαλιάρο από το αλάτι και κόβουμε σε μέτριες μερίδες. Πλένουμε ξανά τα κομμάτια και μεταφέρουμε σε ένα ευρύχωρο μπολ. Γεμίζουμε με αρκετό νερό και αλλάζουμε το νερό κάθε 3 έως 4 ώρες. Θα πρέπει να αλλάξουμε το νερό τουλάχιστον 6 φορές.
 2. Όταν ο μπακαλιάρος μας θα είναι στο επιθυμητό αποτέλεσμα σουρώνουμε και ετοιμάζουμε για το τηγάνισμα.
 3. Σε μία κατσαρόλα βάζουμε αρκετό ελαιόλαδο και αφήνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά να ζεσταθεί πολύ καλά.
 4. Εντωμεταξύ βουτάμε κάθε κομμάτι μπακαλιάρου σε ένα μπολ με νερό και στη συνέχεια περνάμε πολύ καλά από αλεύρι.
 5. Βουτάμε ξανά σε νερό και μία τελευταία φορά στο αλεύρι. Πατάμε πολύ καλά ώστε να κολλήσει το αλεύρι σε όλα τα σημεία του μπακαλιάρου.
 6. Βάζουμε 3 έως 4 κομμάτια μπακαλιάρο στην κατσαρόλα και δεν γυρνάμε εωσότου ψηθεί πολύ καλά από τη μία πλευρά. Αφού ξεροψηθεί και πάρει το επιθυμητό χρώμα γυρνάμε και από την άλλη πλευρά για να ψηθεί.
 7. Βάζουμε σε πιάτο με απορροφητικό χαρτί και αφήνουμε για λίγο να στραγγίξει.
 8. Σερβίρουμε ιδανικά με σκορδαλιά.

Καλή επιτυχία!

Συνταγή : Κοκκινάκη Νεκταρία, Κείμενο: Κουδουμογιαννάκης Λεωνίδας, Επιμέλεια κειμένου : Κοκκινάκη Νεκταρία, Φωτογράφιση : Χριστοδουλάκης Μιχάλης

ΚΑΤΕΒΑΣΕ ΤΟ APP

google play storeapple app store