Ο μπακαλιάρος τηγανητός με κρούστα από παξιμάδι συνοδευόμενο με σκορδαλιά είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό πιάτο. Εύκολη και γρήγορη συνταγή που ταιριάζει μέσα στη Σαρακοστή και η σκορδαλιά είναι ένα ορεκτικό που ταιριάζει στον Έλληνα. Στην Ελλάδα αγαπήθηκε πολύ και πήρε την δική του θέση στο εθνικό μας εδεσματολόγιο γιατί είναι παστός, γευστικός και μαγειρεύεται με πολλούς διαφορετικούς τρόπους.
Ως ψάρι του φτωχού λαού αγαπήθηκε πολύ από τους Έλληνες. «Φτωχογιάννη» τον ονόμασαν οι Κρητικοί, «ψάρι του βουνού» στην ηπειρωτική χώρα. Όλοι οι κάτοικοι της Μεσογείου, παρότι θεωρήθηκε ψάρι της κουζίνας των φτωχών, τον λατρεύουν και τον καταναλώνουν σε μεγάλες ποσότητες. Οι Πορτογάλοι τον αποκαλούν «πιστό φίλο», οι Βάσκοι «ψάρι του βουνού», οι Ισπανοί ανοίγουν μαγαζάκια με την επιγραφή «το σπίτι του μπακαλιάρου».
Αλιεύεται κυρίως στις βόρειες χώρες και στα ψυχρά κλίματα, ιδιαίτερα στον Ατλαντικό Ωκεανό και τη βόρεια θάλασσα, αλλά βρίσκεται και στον Ειρηνικό. Οι πρώτοι που τον παρατήρησαν ήταν οι Πορτογάλοι θαλασσοπόροι του 16ου αιώνα. Έχει χρώμα γκρι σαν το ατσάλι προς καφέ στη ράχη. Λόγω αυτούς του χρώματος οι αρχαίοι έλληνες τον αποκάλεσαν όνο, δηλαδή γάιδαρο.
Στην Ελλάδα ήρθε το 15ο αιώνα και καταναλωνόταν όλη την περίοδο του χρόνου. Πέρασε στην παράδοση μας και σε πολλά μέρη και θεωρήθηκε γιορτινό φαγητό. Την τιμητική του έχει την ημέρα του Ευαγγελισμού στις 25 Μαρτίου και την Κυριακή των Βαΐων. Λένε πως ο Μάρτης δεν λείπει ποτέ από την Σαρακοστή αλλά την ημέρα του Ευαγγελισμού και της εθνικής μας εορτής η ορθοδοξία επιτρέπει την ψαροφαγία. Σε περιόδους που υπήρχαν άσχημες καιρικές συνθήκες και δεν μπορούσαν οι ψαράδες να βγάλουν φρέσκο ψάρι, ο μπακαλιάρος ήταν μια καλή εναλλακτική λύση.
Υλικά
Για μπακαλιάρο
Για σκορδαλιά με πατάτα
Εκτέλεση
Για τον μπακαλιάρο
Για την σκορδαλιά
Καλή επιτυχία!
Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη, Κείμενο: Λεωνίδας Κουδουμογιαννάκης, Επιμέλεια κειμένου: Νεκταρία Κοκκινάκη, Φωτογραφία: Μιχάλης Χριστοδουλάκης