Βρες το κατάστημά σου
Card cap

Μπακλαβάς με φυστίκι Αιγίνης

11 Σεπτέμβριος, 2020

Η πιο μεγάλη ετήσια γιορτή της Αίγινας είναι το Φεστιβάλ Φιστικιού. Όταν έχεις ένα Προϊόν Ονομαστικής Προέλευσης, πασίγνωστο σ` ολόκληρο τον κόσμο για την μοναδική νοστιμιά και την εξαιρετική ποιότητά του, δε μπορεί παρά να καμαρώνεις και να υπερηφανεύεσαι, και να γιορτάζεις, και να γλεντάς, και να διαλαλείς μαζί με όλους τους επισκέπτες του τόπου τη συγκομιδή του σπάνιου καρπού.

Έτσι το δεύτερο Σαββατοκύριακο κάθε Σεπρέμβρη, που οι φιλοπρόοδοι κάτοικοι της Αίγινας έχουν μαζέψει τον καρπό και τον έχουν ψήσει, λογικό είναι να θένε να παρουσιάσουν τα έργα των χεριών των μαγειρισσών και των μαγείρων του νησιού: το παστέλι με το φιστίκι, τα σιροπιαστά, τα γλυκά κουταλιού κι όλες τις άλλες νοστιμιές που τους έδωσαν οι αιώνες.

Για τέσσερα λοιπόν μερόνυχτα, δεν ξέρεις τι να πρωτοθαυμάσεις στα καλαίσθητα περίπτερα που στήνονται στην παραλία και στην προκυμαία του νησιού, που τόσο αγάπησε ο Καζαντζάκης μας και που κάθε ηλιοβασίλεμα του άρεσε να περπατά και να ρεμβάζει. Η Αίγινα, ξεδιπλώνει τις λοϊσιμες πραμάτειες της που έχουν σχέση με την Ιστορία, τον Πολιτισμό τη Λαογραφία και την εν γένει αισθητική και το μικρό νησί το ''μέγα'' στροβιλίζεται γεμάτο παλληκαροσύνη και περηφάνεια για όσα με χουβαρντοσύνη το πλούμισε το χέρι του Πανάγαθου.

Υλικά

  • 2 πακέτα φύλλο κρούστας
  • 300γρ. φρέσκο αγελαδινό βούτυρο
  • 100γρ. φρέσκο πρόβειο βούτυρο
  • 400γρ. φυστίκι Αιγίνης ψίχα
  • Σιρόπι
  • 600γρ. ζάχαρη
  • 500ml νερό
  • 1 ξύλο κανέλας
  • Φλούδα από ένα λεμόνι

Εκτέλεση

  1. Αρχικά αφήνουμε τα φύλλα μας να ξεπαγώσουν και κόβουμε στη μέση. Θα χρησιμοποιήσουμε ένα ταψί όσο οι διαστάσεις του μισού φύλλου. Θα δημιουργήσουμε περίπου 48 φύλλα αν η συσκευασία μας έχει 12 φύλλα.
  2. Θρυμματίζουμε τα φυστίκια στο γουδί, όχι να γίνουν πούδρα.
  3. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τα δυο είδη βουτύρων και ζεσταίνουμε μέχρι να λιώσουν.
  4. Βουτυρώνουμε το ταψί και στρώνουμε τα 15 φύλλα,  ραντίζοντας   ελάχιστα με το βούτυρο ενδιάμεσα με ένα πινέλο (δεν ακουμπάμε το πινέλο πάνω στα φύλλα).
  5. Πασπαλίζουμε με την μισή ποσότητα από το φιστίκι. Επαναλαμβάνουμε με άλλα 15 φύλλα και ξανά φιστίκι.
  6. Τέλος σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα βουτυρώνοντας ενδιάμεσα.
  7. Περιχύνουμε με το υπόλοιπο βούτυρο την επιφάνεια και αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα.
  8. Ραντίζουμε με νερό, κόβουμε σε κομμάτια τον μπακλαβά και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς αέρα για περίπου 1 ώρα.
  9. Δέκα λεπτά πριν βγάλουμε τον μπακλαβά από το φούρνο, ετοιμάζουμε το σιρόπι. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά και βράζουμε για 5 λεπτά αφού ξεκινήσει ο βρασμός.
  10. Περιχύνουμε το σιρόπι στον ζεστό μπακλαβά. Αφήνουμε στον πάγκο ξεσκέπαστο για μια ώρα να απορροφήσει το σιρόπι πριν σερβίρουμε.
  11. Σερβίρουμε με έξτρα φυστίκι ή μια μπάλα παγωτό.

Καλή επιτυχία!

ΚΑΤΕΒΑΣΕ ΤΟ APP

google play storeapple app store