Υλικά:
- 1 πακέτο φύλλο κρούστας
- 200γρ. φρέσκο αγελαδινό βούτυρο
- 400γρ. καρύδια
- ½ κουταλάκι κανέλα
- ¼ κουταλάκι γαρύφαλλο
- 20γρ. φρυγανιά τριμμένη
Για το σιρόπι:
- 600γρ. ζάχαρη
- 500ml νερό
- 1 ξύλο κανέλας
- φλούδα από ένα πορτοκάλι
Εκτέλεση:
- Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι και βράζουμε σε μέτρια θερμοκρασία για 5 λεπτά. Όταν είναι έτοιμο αφήνουμε το σιρόπι στην άκρη να κρυώσει.
- Αφήνουμε τα φύλλα μας να ξεπαγώσουν και κόβουμε στη μέση από την μεγάλη πλευρά.
- Θρυμματίζουμε τα καρύδια στο multi, χωρίς όμως να γίνουν πούδρα. Μεταφέρουμε σε ένα μπόλ και ανακατεύουμε με τη φρυγανιά, την κανέλα και το γαρύφαλλο.
- Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο και ζεσταίνουμε μέχρι να λιώσει.
- Τοποθετούμε δύο φύλλα, το ένα πάνω στο άλλο, ραντίζοντας ενδιάμεσα. Βάζουμε δύο κουταλιές από τη γέμιση και τυλίγουμε διαγώνια.
- Βουτυρώνουμε ένα ταψί και τοποθετούμε τον έναν μπακλαβά δίπλα στον άλλο.
- Επαναλαμβάνουμε με όλα τα φύλλα.
- Περιχύνουμε με το υπόλοιπο βούτυρο την επιφάνεια και αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα.
- Ραντίζουμε με νερό και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς, στον αέρα, για περίπου 1 ώρα.
- Όταν είναι έτοιμο περιχύνουμε το κρύο σιρόπι στον ζεστό μπακλαβά.
- Αφήνουμε στον πάγκο ξεσκέπαστο για μια ώρα να απορροφήσει το σιρόπι και σερβίρουμε.
Καλή επιτυχία!
Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη