Οι μπάμιες στο φούρνο με σάλτσα ντομάτας είναι ένα αγαπημένο καλοκαιρινό λαδερό φαγητό με ξεχωριστή γεύση, σκέτο γλύκισμα!
Υλικά
- 1κιλό μπάμιες
- Χυμό από 2 λεμόνια ή 20ml ξύδι ή χυμό από αγουρίδα
- 150 ml ελαιόλαδο
- 1 ξερό κρεμμύδι
- 2 ώριμες ντομάτες τριμμένες
- 6 ντοματίνια κομμένα στην μέση ή 1 ντομάτα κομμένη σε φέτες
- 2 κουταλιές μαϊντανό
- Αλάτι
- Πιπέρι
Εκτέλεση
- Με ένα μαχαίρι καθαρίζουμε το κοτσάνι από τις μπάμιες, τις πλένουμε πολύ καλά και μεταφέρουμε σε ένα μπολ. Ρίχνουμε χυμό από ένα λεμόνι ή το ξύδι, ή στύβουμε τα άγουρα σταφύλια και παίρνουμε τον χυμό τους (αγουρίδα), τις αλατίζουμε, ανακατεύουμε με τα χέρια μας και αφήνουμε για 1 ώρα.
- Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο. Ρίχνουμε τις μπάμιες και προσεκτικά ανακατεύουμε για λίγο για να μην κομματιαστούν.
- Προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες, αλατοπιπερώνουμε και μαγειρεύουμε για ακόμα 2 λεπτά.
- Στη συνέχεια μεταφέρουμε τις μπάμιες σε ένα ταψί ή γάστρα. Στρώνουμε πάνω τα ντοματίνια, περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
- Προσθέτουμε μισή κούπα νερό, ρίχνουμε ψιλοκομμένο μαϊντανό και σκεπάζουμε με αντικολλητικό χαρτί και αλουμινόχαρτο.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 30 έως 35 λεπτά. Ξεσκεπάζουμε και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 10 λεπτά μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα.
Καλή επιτυχία!
Συνταγή : Κοκκινάκη Νεκταρία, Κείμενο: Κουδουμογιαννάκης Λεωνίδας, Επιμέλεια κειμένου : Κοκκινάκη Νεκταρία, Φωτογράφιση : Χριστοδουλάκης Μιχάλης