Εσείς πώς τον προτιμάτε το μπαμπά σας; Ποτισμένο με λικέρ, με ρούμι ή με σιρόπι και γεμισμένο με κρέμα ζαχαροπλαστικής, με σαντιγί ή μήπως με μαρμελάδα και μάλιστα φράουλα, όπως στην συνταγή που σας δίνουμε; Όπως κι αν επιλέξετε να τον απολαύσετε, εξίσου απολαυστική θα βρείτε και την ιστορία του, η οποία φαίνεται να ξεκινά στην Γαλλία του 18ου αιώνα και μάλιστα στην περιοχή της Αλσατίας-Λωρραίνης, στην ανατολική Γαλλία, όπου κατέφυγε ο Stanislaus I, βασιλιάς της Πολωνίας. Ο εξόριστος μονάρχης, όπως αναφέρει η εγκυκλοπαίδεια γαστρονομίας "Larousse Gastronomique", είχε την ιδέα να εμποτίσει με αλκοολούχο απόσταγμα ένα ξεραμένο kugelhopf -παραδοσιακό κέικ ιδιαίτερα διαδεδομένο στην περιοχή της Αλσατίας-Λωρραίνης- ή, κατά μία άλλη εκδοχή, έναν μπαμπά (baba), που επέστρεψε στεγνωμένος από κάποιο ταξίδι του Stanislaus. Να σημειώσουμε εδώ, ότι η αρχική μορφή του baba ήταν παρόμοια με αυτήν του babka -υποκοριστικό του baba-, ενός ψηλού, κυλινδρικού κέικ, που εξακολουθεί να ψήνεται στη Λιθουανία, την Πολωνία, την δυτική Ουκρανία, καθώς και σε πολωνικές κοινότητες σε όλο τον κόσμο και του οποίου το όνομα σημαίνει «γριά» ή «γιαγιά», στις περισσότερες σλαβικές γλώσσες.
Ο Nicolas Stohrer, ένας από τους ζαχαροπλάστες του Stanislaus I -ή πιθανώς και μαθητευόμενος-, έλυσε το πρόβλημα των ξεραμένων γλυκισμάτων προσθέτοντάς τους κρασί Μάλαγα, σαφράν, σταφίδες, αλλά και φρέσκα σταφύλια και crème pâtissière. Ο συγγραφέας Courchamps αναφέρει το 1839, ότι οι απόγονοι του Stanislaus σέρβιραν τον μπαμπά με μία σάλτσα, που περιείχε γλυκό κρασί Malaga αναμεμειγμένο κατά το ένα έκτο με λικέρ tanaisie, από το ομώνυμο αρωματικό φυτό.
Το 1725 ο Stohrer ακολούθησε στις Βερσαλλίες την κόρη του Stanislaus, την Marie Leszczyńska, όταν εκείνη παντρεύτηκε τον βασιλιά Λουδοβίκο XV και το 1730 ίδρυσε το δικό του ζαχαροπλαστείο στο Παρίσι -στην rue Montorgueil-, το οποίο λειτουργεί ως σήμερα. Το 1835 ένας από τους απογόνους του φέρεται να είχε την ιδέα να χρησιμοποιήσει ρούμι, ενώ κάποια στιγμή αργότερα η συνταγή βελτιώθηκε με την προσθήκη στο ρούμι αρωματισμένου σιροπιού. Σήμερα, η λέξη baba τόσο στην Γαλλία όσο και σχεδόν οπουδήποτε αλλού, εκτός της ανατολικής Ευρώπης, συνήθως αναφέρεται στο baba au rum. Tο baba είναι επίσης δημοφιλής ναπολιτάνικη σπεσιαλιτέ με το όνομα babà ή babbà, ενώ το γλυκό έχει εμφανιστεί και στα menu εστιατορίων στις Ηνωμένες Πολιτείες, τουλάχιστον από το 1899.
Υλικά
Για μπαμπάδες
Για το σιρόπι
Για την σαντιγί
Για την σως φράουλας
Για διακόσμηση
Εκτέλεση
Καλή επιτυχία!
Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη, Κείμενο: Κατερίνα Μαρινάκη, Επιμέλεια κειμένου: Νεκταρία Κοκκινάκη, Φωτογραφία: Μιχάλης Χριστοδουλάκης