Βρες το κατάστημά σου
Card cap

Μπαμπάδες με σως φράουλας

01 Μάρτιος, 2022

Εσείς πώς τον προτιμάτε το μπαμπά σας; Ποτισμένο με λικέρ, με ρούμι ή με σιρόπι και γεμισμένο με κρέμα ζαχαροπλαστικής, με σαντιγί ή μήπως με μαρμελάδα και μάλιστα φράουλα, όπως στην συνταγή που σας δίνουμε; Όπως κι αν επιλέξετε να τον απολαύσετε, εξίσου απολαυστική θα βρείτε και την ιστορία του, η οποία φαίνεται να ξεκινά στην Γαλλία του 18ου αιώνα και μάλιστα στην περιοχή της Αλσατίας-Λωρραίνης, στην ανατολική Γαλλία, όπου κατέφυγε ο Stanislaus I, βασιλιάς της Πολωνίας. Ο εξόριστος μονάρχης, όπως αναφέρει η εγκυκλοπαίδεια γαστρονομίας "Larousse Gastronomique", είχε την ιδέα να εμποτίσει με αλκοολούχο απόσταγμα ένα ξεραμένο kugelhopf -παραδοσιακό κέικ ιδιαίτερα διαδεδομένο στην περιοχή της Αλσατίας-Λωρραίνης- ή, κατά μία άλλη εκδοχή, έναν μπαμπά (baba), που επέστρεψε στεγνωμένος από κάποιο ταξίδι του Stanislaus. Να σημειώσουμε εδώ, ότι η αρχική μορφή του baba ήταν παρόμοια με  αυτήν του babka -υποκοριστικό του baba-, ενός ψηλού, κυλινδρικού κέικ, που εξακολουθεί να ψήνεται στη Λιθουανία, την Πολωνία, την δυτική Ουκρανία, καθώς και σε πολωνικές κοινότητες σε όλο τον κόσμο και του οποίου το όνομα σημαίνει «γριά» ή «γιαγιά», στις περισσότερες σλαβικές γλώσσες.

Ο Nicolas Stohrer, ένας από τους ζαχαροπλάστες του Stanislaus I -ή πιθανώς και μαθητευόμενος-, έλυσε το πρόβλημα των ξεραμένων γλυκισμάτων προσθέτοντάς τους κρασί Μάλαγα, σαφράν, σταφίδες, αλλά και φρέσκα σταφύλια και crème pâtissière. Ο συγγραφέας Courchamps αναφέρει το 1839, ότι οι απόγονοι του Stanislaus σέρβιραν τον μπαμπά με μία σάλτσα, που περιείχε γλυκό κρασί Malaga αναμεμειγμένο κατά το ένα έκτο με λικέρ tanaisie, από το ομώνυμο αρωματικό φυτό.

Το 1725 ο Stohrer ακολούθησε στις Βερσαλλίες την κόρη του Stanislaus, την Marie Leszczyńska, όταν εκείνη παντρεύτηκε τον βασιλιά Λουδοβίκο XV και το 1730 ίδρυσε το δικό του ζαχαροπλαστείο στο Παρίσι -στην rue Montorgueil-, το οποίο λειτουργεί ως σήμερα. Το 1835 ένας από τους απογόνους του φέρεται να είχε την ιδέα να χρησιμοποιήσει ρούμι, ενώ κάποια στιγμή αργότερα η συνταγή βελτιώθηκε με την προσθήκη στο ρούμι αρωματισμένου σιροπιού. Σήμερα, η λέξη baba τόσο στην Γαλλία όσο και σχεδόν οπουδήποτε αλλού, εκτός της ανατολικής Ευρώπης, συνήθως αναφέρεται στο baba au rum. Tο baba είναι επίσης δημοφιλής ναπολιτάνικη σπεσιαλιτέ με το όνομα babà ή babbà, ενώ το γλυκό έχει εμφανιστεί και στα  menu εστιατορίων στις Ηνωμένες Πολιτείες, τουλάχιστον από το 1899.

 

 

 

Υλικά

Για μπαμπάδες

250ml χλιαρό γάλα

18γρ. ξηρή μαγιά

1 κουταλάκι ζάχαρη

2 αυγά

100γρ.ζάχαρη

2 βανίλιες

1/2  κουταλάκι μαχλέπι

1/3  κουταλάκι μαστίχα

300γρ. Αλεύρι σκληρό

 

Για το σιρόπι

500ml νερό

500γρ. ζάχαρη

30ml κονιάκ ή ρούμι

 

Για την σαντιγί

500γρ. κρέμα γάλακτος 35%

2 κουταλιές ζάχαρη άχνη

 

Για την σως φράουλας

200γρ. φράουλες

70γρ. zάχαρη

20γρ. λικέρ

 

Για διακόσμηση

Φρέσκες φράουλες

Φιστίκια Αιγίνης

 

Εκτέλεση

Αρχικά ξεκινάμε με το ζυμάρι για τους μπαμπάδες, ιδανικά πρέπει να φτιάξουμε τους μπαμπάδες μία μέρα πριν ώστε να κρυώσουν εντελώς και να μπορούν να σιροπιαστούν καλύτερα.

Σε ένα μπολ ρίχνουμε το γάλα, την μαγιά και ένα κουταλάκι ζάχαρη. Ανακατεύουμε και αφήνουμε για 15 λεπτά να φουσκώσει.

Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη με ένα σύρμα  και προσθέτουμε την φουσκωμένη μαγιά. Ρίχνουμε τις βανίλιες, το μαχλέπι, την μαστίχα και ανακατεύουμε.

Βάζουμε το αλεύρι σταδιακά και ανακατεύουμε με μία κουτάλα.

Τέλος, ρίχνουμε το βούτυρο λιωμένο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά. Στο τέλος θα έχουμε ένα παχύρρευστο χυλό.

Έπειτα χωρίζουμε το μείγμα σε 12 βουτυρωμένες και αλευρωμένες φόρμες. Αφήνουμε σε ζεστό σημείο να φουσκώσουν για περίπου 1 ώρα.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς αέρα για περίπου 30 λεπτά. Βγάζουμε από το φούρνο αφήνουμε να κρυώσουν και ξεφορμάρουμε.

Για το σιρόπι

Σε μία κατσαρόλα βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη για 5 λεπτά σε μέτρια θερμοκρασία. Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το αλκοόλ.

Για την σαντιγί

Στο μίξερ χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με τη ζάχαρη μέχρι να γίνει μία αφράτη σαντιγί. Γεμίζουμε ένα κορνέ και κρατάμε στο ψυγείο ώσπου να χρησιμοποιήσουμε.

Για την σως φράουλας

Πλένουμε και κόβουμε τις φράουλες, πολτοποιούμε σε μίξερ και μεταφέρουμε σε μία κατσαρόλα μαζί με τη ζάχαρη. Ψήνουμε σε μέτρια θερμοκρασία για 2-3 λεπτά μέχρι να δέσει. Τέλος αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το λικέρ. Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.

Για το στήσιμο

Κόβουμε διαγώνια το πάνω μέρος από τους μπαμπάδες και βουτάμε στο χλιαρό σιρόπι. Γυρνάμε από όλες τις πλευρές για να σιροπιαστεί καλά.

Γεμίζουμε στην θήκη που έχει δημιουργηθεί με την σαντιγί, βάζουμε λίγο ακόμα στο καπάκι του κάθε μπαμπά.

Περιχύνουμε με την σως φράουλας και διακοσμούμε με φρέσκες φράουλες και θρυμματισμένα φιστίκια Αιγίνης.

 

Καλή επιτυχία!

 

Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη, Κείμενο: Κατερίνα Μαρινάκη, Επιμέλεια κειμένου: Νεκταρία Κοκκινάκη, Φωτογραφία: Μιχάλης Χριστοδουλάκης

 

 

ΚΑΤΕΒΑΣΕ ΤΟ APP

google play storeapple app store