Η μπατζίνα είναι μια παραδοσιακή πίτα της Θεσσαλίας και ειδικότερα της Καρδίτσας. Είναι μια πίτα χωρίς φύλλο η οποία φτιάχνεται με απλά υλικά, άλλωστε λένε ότι η νοστιμιά βρίσκεται στην απλότητα και η μπατζίνα το επιβεβαιώνει πλήρως!
Η ονομασία της προέρχεται από το τυρί «μπάτζος» το οποίο είναι ένα λευκό, σκληρό τυρί που παρασκευάζεται από αιγοπρόβειο γάλα και αποτελεί το βασικό υλικό της πίτας.
Πρόκειται για μια εύκολη πίτα με υλικά που υπάρχουν στο σπίτι. Ήταν ανέκαθεν μια λύση της τελευταίας στιγμής. Όσοι κατάγονται από την Θεσσαλία σίγουρα θα θυμούνται ότι η μπατζίνα αποτελούσε και εξακολουθεί να αποτελεί μια επιλογή είτε για δεκατιανό στο σχολείο , είτε για το απογευματινό γεύμα αλλά και για το κολατσιό στη δουλειά.
Αρχικά η συνταγή περιείχε αλεύρι, τυρί, γάλα και αυγά. Αργότερα προστέθηκε και το κολοκύθι. Το ζυμάρι της είναι λεπτό και τραγανό καθώς ο σκοπός ήταν να ψηθεί γρήγορα και να παραμείνει τραγανή για πολλές ώρες. Ήταν η εύκολη λύση για τις αγροτικές οικογένειες του θεσσαλικού κάμπου που είχαν αυξημένες υποχρεώσεις στα χωράφια και έπρεπε να αφιερώσουν πολύ χρόνο ,γεγονός που οδηγούσε στην αναζήτηση εύκολων αλλά και νόστιμων συνταγών. Έτσι η μπατζίνα πέρασε από γενιά σε γενιά και φτιάχνεται μέχρι τις μέρες μας.
Υλικά
Εκτέλεση
Καλή επιτυχία!
Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη, Φωτογραφία: Μάνος Διακαινισάκης, Κείμενο - Επιμέλεια κειμένου: Νεκταρία Κοκκινάκη