PinΒρες το κατάστημά σου
Card cap

Μπατζίνα

εικονίδιο ημερομηνίας

06 Μάιος, 2021

Η μπατζίνα είναι μια παραδοσιακή πίτα της Θεσσαλίας και ειδικότερα της Καρδίτσας. Είναι μια πίτα χωρίς φύλλο η οποία φτιάχνεται με απλά υλικά, άλλωστε λένε ότι η νοστιμιά βρίσκεται στην απλότητα και η μπατζίνα το επιβεβαιώνει πλήρως!

Η ονομασία της προέρχεται από το τυρί «μπάτζος» το οποίο είναι ένα λευκό, σκληρό τυρί που παρασκευάζεται από αιγοπρόβειο γάλα και αποτελεί το βασικό υλικό της πίτας.

Πρόκειται για μια εύκολη πίτα με υλικά που υπάρχουν στο σπίτι. Ήταν ανέκαθεν μια λύση της τελευταίας στιγμής. Όσοι κατάγονται από την Θεσσαλία σίγουρα θα θυμούνται ότι η μπατζίνα αποτελούσε και εξακολουθεί να αποτελεί μια επιλογή είτε για δεκατιανό στο σχολείο , είτε για το απογευματινό γεύμα αλλά και για το κολατσιό στη δουλειά.

Αρχικά η συνταγή περιείχε αλεύρι, τυρί, γάλα και αυγά. Αργότερα προστέθηκε και το κολοκύθι. Το ζυμάρι της είναι λεπτό και τραγανό καθώς ο σκοπός ήταν να ψηθεί γρήγορα και να παραμείνει τραγανή για πολλές ώρες. Ήταν η εύκολη λύση για τις αγροτικές οικογένειες του θεσσαλικού κάμπου που είχαν αυξημένες υποχρεώσεις στα χωράφια και έπρεπε να αφιερώσουν πολύ χρόνο ,γεγονός που οδηγούσε στην αναζήτηση εύκολων αλλά και νόστιμων συνταγών. Έτσι η μπατζίνα πέρασε από γενιά σε γενιά και φτιάχνεται μέχρι τις μέρες μας.  

Υλικά

600 γραμμάρια κολοκυθάκια

4 αυγά

100ml ελαιόλαδο «Επιλογή μου»

200 γραμμάρια γιαούρτι «Επιλογή μου» 

300 γραμμάρια αλεύρι Γ.Ο.Χ. «Επιλογή μου»

1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ

½ ματσάκι δυόσμο

½ ματσάκι μαϊντανό

4 φρέσκα κρεμμυδάκια

400 γραμμάρια φέτα «Επιλογή μου»

Αλάτι «Επιλογή μου»

Πιπέρι

Εκτέλεση

Τρίβουμε τα κολοκύθια στο χοντρό τρίφτη και αλατίζουμε. Αφήνουμε σε ένα σουρωτό μέχρι να βγάλουν την υγρασία και πιέζουμε με τα χέρια μας.

Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά και προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το γιαούρτι.

Στη συνέχεια, ρίχνουμε τα κολοκυθάκια και όλα τα μυρωδικά μας ψιλοκομμένα.

Ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και προσθέτουμε μέσα στο μείγμα ανακατεύοντας πολύ καλά.

Ρίχνουμε τα 3/4 από την φέτα θρυμματισμένη και ανακατεύουμε απαλά.

Λαδώνουμε ένα ταψί και πασπαλίζουμε με καλαμποκάλευρο ή ψιλό σιμιγδάλι, ρίχνουμε μέσα το μείγμα και στρώνουμε ομοιόμορφα.

Πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη φέτα όλη την επιφάνεια της πίτας και ραντίζουμε με ελάχιστο ελαιόλαδο.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 40 - 45 λεπτά.

Αφαιρούμε από το φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει για λίγο και κόβουμε σε κομμάτια.

 

Καλή επιτυχία!

Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη, Φωτογραφία: Μάνος Διακαινισάκης, Κείμενο - Επιμέλεια κειμένου: Νεκταρία Κοκκινάκη