Βρες το κατάστημά σου
Card cap

Μπιφτεκάκια σχάρας

01 Μάρτιος, 2021

Ο κιμάς (χοιρινός ή μοσχαρίσιος) είναι η πιο δημοφιλής επιλογή των πελατών σ’ ένα χασάπικο. Βέβαια τις περισσότερες φορές αγοράζεται για να συνδυαστεί με μακαρόνια, εδώ έχει πρωτιά, κεφτεδάκια και μπιφτέκια. Στις ταβέρνες όμως η πιο δημοφιλής επιλογή πιάτου είναι τα μπιφτέκια και δη μπιφτέκια στη σχάρα. Στο σπίτι οι νοικοκυρές επιλέγουν να ψήνουν τα περισσότερα κρέατα σε σχαροτήγανο, το οποίο έχει θερμανθεί επαρκώς, λύση που θεωρείται πιο υγιεινή.
Και ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας του; Η επιλογή του καλού κιμά με σωστή αναλογία σε λίπος, το κρεμμύδι που δίνει σπίρτο, γλύκα και νοστιμιά, ο μαϊντανός που δίδει φρεσκάδα και αρώματα, η ψίχα και φυσικά το αλατοπίπερο.

Όταν έχουμε φιλική παρέα στο σπίτι ή στο εξοχικό, το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο νου είναι η μπριζόλα, τα παϊδάκια και το μπιφτέκι. Το κρέας ψημένο στα κάρβουνα, στη σούβλα, στη σχάρα είναι οι πιο συνηθισμένες επιλογές του Έλληνα. Αυτή η μυρωδιά του ψημένου κρέατος που αναμιγνύεται με τον καπνό του κάρβουνου είναι πολύ ελκυστική και ταυτόχρονα πρόκειται για μια από τις καλύτερες απολαύσεις. Το ψήσιμο του κρέατος στα κάρβουνα είναι μια τελετουργία που θέλουμε να την απολαμβάνουμε μαζί με άλλους, λες και είναι Τσικνοπέμπτη, που τα σπίτια ψήνουν κρέας στη σχάρα, γεμίζοντας τον αέρα με τη μυρωδιά της «τσίκνας».

Τι σχάρες τις ανακαλύψαμε εμείς οι σύγχρονοι Έλληνες; Όχι βέβαια. Στη Δήλο πριν από 2500 χρόνια υπήρχε κουζίνα που ταυτόχρονα είχε τρία σημεία για τοποθέτηση χύτρας, φούρνο με σχάρα και πλάκα ψησίματος. Μια εξαιρετικά εντυπωσιακή σχεδίαση, φτιαγμένη από πηλό, εξυπηρετώντας τις ανάγκες του νοικοκυριού όπως σήμερα η ηλεκτρική κουζίνα. Οι μόνες αλλαγές που ήρθαν, μας τις έφερε μετά από χιλιάδες χρόνια η επανάσταση του ηλεκτρισμού. Η φιλοσοφία όμως κρατά από εκείνα τα χρόνια.

Υλικά

1 κιλό μοσχαρίσιο κιμά ΛΉΜΝΟΥ(ελιά)

2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια

3 κουταλιές ψιλοκομμένο μαϊντανό

200 γραμμάρια μπαγιάτικο ψωμί

1 αυγό

30 ml ελαιόλαδο

1 κουταλιά Ξύδι

50 γραμμάρια τριμμένη γραβιέρα Λιμνών Αργολίδος

1 κουταλιά μουστάρδα

Αλάτι

Πιπέρι

Ρίγανη

 

Εκτέλεση

Αρχικά μουλιάζουμε το ψωμί σε νερό για λίγα λεπτά. Σουρώνουμε και στύβουμε πολύ καλά να φύγει το περιττό νερό.

Σε ένα μπολ ρίχνουμε τον κιμά και προσθέτουμε το κρεμμύδι τριμμένο στο χοντρό τρίφτη, το μουλιασμένο ψωμί και όλα τα υπόλοιπα υλικά.  Ζυμώνουμε πολύ καλά, σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για περίπου μία ώρα.

Πλάθουμε τα μπιφτέκια με λαδωμένα χέρια, σε στρογγυλό σχήμα, βάρους 170 έως 180 γραμμάρια.

Αν τα ψήσουμε στη σχάρα, πρέπει να τα βάλουμε όταν η σχάρα μας έχει κάψει αρκετά.  Ψήνουμε για περίπου 6 - 8 λεπτά από κάθε πλευρά, σε μέτρια θερμοκρασία.

Αν ψήσουμε σε σχαροτήγανο, αλείφουμε με ελάχιστο ελαιόλαδο, αφήσουμε να κάψει αρκετά και στη συνέχεια θα ακουμπήσουμε τα μπιφτέκια μας. Ψήνουμε επίσης 6 -  8 λεπτά από κάθε πλευρά.

Όταν είναι έτοιμα βγάζουμε σε μία πιατέλα, αφήνουμε για 1 λεπτά να ηρεμήσουν, και  στη συνέχεια σερβίρουμε.

 

Καλή επιτυχία!

Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη, Φωτογραφία: Μάνος Διακαινισάκης, Επιμέλεια κειμένου: Νεκταρία Κοκκινάκη

 

ΚΑΤΕΒΑΣΕ ΤΟ APP

google play storeapple app store