Τα μπιφτέκια τα λατρεύουν όλοι οι Έλληνες. Τα αφράτα φουσκωτά μπιφτέκια αρέσουν σε όλους. Απ’ ότι κρέας και αν είναι, μοσχάρι, χοιρινό ή κατσικίσιο και όταν έχει πάνω του και λίγο λίπος για να λιπαίνεται, γίνονται θεϊκά με μυρωδικά, σε σχάρα, στα κάρβουνα, σε σχαροτήγανο, στο φούρνο και τα απολαμβάνεις με ότι και αν συνοδεύονται. Το μυστικό για πετυχημένα μπιφτέκια είναι ο φρέσκος κιμάς και τα αρωματικά υλικά που τον συνοδεύουν. Όταν μάλιστα προσθέσεις και φέταή γραβιέρα εκεί το μπιφτέκι αποθεώνεται.
Η γραβιέρα είναι είδος ελληνικού σκληρού κίτρινου τυριού που παρασκευάζεται αποκλειστικά με πρόβειο ή αιγοπρόβειο γάλα. Το όνομά του είναι παραφθορά του γκρυγιέρ ή γκρουγιέρ, του ελβετικού τυριού που προέρχεται από την ομώνυμη πόλη, Γκρυγιέρ. Στην Ελλάδα υπάρχουν διάφορα είδη φημισμένης γραβιέρας όπως της Κρήτης, Αγράφων, Νάξου, Τήνου, Μετσόβου, Αμφιλοχίας και Τριπόλεως.
Τα μπιφτέκια μπορείς να τα απολαύσεις οποιαδήποτε στιγμή είτε στο μεσημεριανό, στο καθημερινό ή κυριακάτικο τραπέζι. Για τον Έλληνα η απόλαυση του κρέατος δεν είναι μόνο σε ένα επίσημο γεύμα με τύπους και κανόνες. Υπάρχουν οι γιορτές και τα υπαίθρια πανηγύρια, οι παρέες που στήνονται στο άψε σβήσε στην αυλή του σπιτιού, σε δημόσιους χώρους με κρασί, μπύρες και τσίπουρα. Στη γιορτή της Τσικνοπέμπτης, την δεύτερη εβδομάδα των Απόκρεω, τη γιορτή της ορθόδοξης παράδοσης, γίνεται μεγάλη κατανάλωση κρέατος. Το πρώτο πράγμα που φροντίζουμε να υπάρχει στο τραπέζι είναι μπριζόλες, παϊδάκια, και μπιφτέκια. Αυτή η μυρωδιά του ψημένου κρέατος που αναμιγνύεται με τον καπνό του κάρβουνου είναι πολύ ελκυστική και ταυτόχρονα πρόκειται για μια από τις καλύτερες απολαύσεις. Το ψήσιμο του κρέατος στα κάρβουνα είναι μια τελετουργία που θέλουμε να την απολαμβάνουμε μαζί με άλλους, γεμίζοντας τον αέρα με τη μυρωδιά της «τσίκνας» και ανταλλάσοντας ευχές.
Υλικά
Εκτέλεση
Καλή επιτυχία!
Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη, Κείμενο: Λεωνίδας Κουδουμογιαννάκης, Επιμέλεια κειμένου: Νεκταρία Κοκκινάκη, Φωτογραφία: Μιχάλης Χριστοδουλάκης