Βρες το κατάστημά σου
Card cap

Μπισκότα μελιού με καραμελωμένα αμύγδαλα

01 Νοέμβριος, 2021

Ένα λαχταριστό, απολαυστικό και υγιεινό σνακ για μικρούς και μεγάλους που μπορούμε να φτιάξουμε όλο το χρόνο. Τραγανά και μυρωδάτα διατηρούνται για πάρα πολύ χρόνο. Ιδανικά για πρωινό με γάλα, καφέ ή τσάι, για το σχολείο και για τη δουλειά. Εύκολη και γρήγορη συνταγή, γι'αυτό οι νοικοκυρές κάνουν διπλάσια δόση για να φιλέψουν και τους καλεσμένους.  Ανοίγει η νοικοκυρά το φούρνο για να βγάλει τα ψημένα και μοσχοβολά το σπίτι θυμαρίσιο μέλι και κανέλα. Είναι η ώρα που περιμένεις να κρυώσουν λίγο για να τα απολαύσεις ζεστά στην ώρα τους. Το θυμαρίσιο μέλι είναι το πρώτο με διαφορά που θεραπεύει και δυναμώνει τον ανθρώπινο οργανισμό και εμείς στην Ελλάδα έχουμε το κορυφαίο!  

Το μπισκότο έχει γράψει την δική του ιστορία στον διατροφικό πολιτισμό. Στη νεολιθική εποχή που η διατροφή  βασίζεται όλο και περισσότερο σε ζώα και φυτά, οι άνθρωποι έψηναν καρπούς πάνω σε πέτρες αναμειγνύοντας τους με νερό. Οι ερευνητές θεωρούν τα μπισκότα ως απόγονους των πρώτων τροφών.

Η πρώτη μορφή μπισκότου εμφανίστηκε στην Κίνα όπου παρασκεύαζαν πίτες από σουσάμι, ρύζι ή φρούτα. Από τοιχογραφίες μαθαίνουμε για τα «παξιμάδια» στην αρχαία Αίγυπτο. Παρόμοια παρασκευάσματα έχουμε στην αρχαία ελληνική κουζίνα με τους «πλακούντες» που περιείχαν μέλι, μυρωδικά, λίπος, γάλα και μπαχαρικά.

Στα μεγάλα ταξίδια οι Ρωμαίοι στρατιώτες παρασκεύαζαν ζύμη χωρίς καθόλου μαγιά και αλάτι φτιάχνοντας ψωμί το οποίο έκοβαν σε μικρά κομματάκια, το κάλυπταν με πιπέρι και μέλι και το έψηναν ξανά για να το διατηρήσουν. Αργότερα στην Περσία του 7ου αιώνα προστέθηκε στη ζύμη αυτή βούτυρο, αυγά, κρέμα και φρούτα. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία των μπισκότων και των παξιμαδιών.  Κατά το τέλος του 14ου αιώνα σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις πωλούσαν κουλούρια τα οποία μετέπειτα πήραν την μορφή γκοφρέτας η μπισκότου. Την περίοδο της αναγέννησης, όλοι οι οδηγοί μαγειρικής περιλάμβαναν συνταγές για μυρωδάτα μπισκότα.

 

Υλικά

85ml ελαιόλαδο  

120 γραμ. ζάχαρη 

50ml νερό χλιαρό

80 γραμ. μέλι «Θησαυροί της Ελλάδας»

1/2 κουταλάκι αμωνία 

1/2 κουταλάκι κανέλα 

400 γραμ. αλεύρι 

 

Για καραμελωμένα αμύγδαλα

250 γραμ. αμύγδαλα ωμά 

150 γραμ. ζάχαρη

40ml νερό

5 γραμ. βούτυρο

 

Εκτέλεση

Ξεκινάμε την συνταγή μας καραμελώνοντας τα αμύγδαλα. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε την ζάχαρη με το νερό και αφήνουμε σε μέτρια θερμοκρασία να αρχίσει να βράζει.

Προσθέτουμε τα αμύγδαλα ανακατεύοντας συνεχώς. Στην αρχή τα αμύγδαλα θα ζαχαρώσουν και στη συνέχεια θα καραμελώσουν. Τέλος, ρίχνουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε.

Απλώνουμε σε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί και αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς. Αφού κρυώσουν, κόβουμε σε κομμάτια και θρυμματίζουμε σε γουδί ή σε πολυμηχάνημα και αδειάζουμε σε μια πιατέλα. Προσοχή να μην γίνουν σκόνη.

Σε ένα μπολ ρίχνουμε το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη και ανακατεύουμε. Στη συνέχεια διαλύουμε το μέλι μέσα στο νερό και προσθέτουμε στο μπολ.

Ρίχνουμε την αμμωνία και την κανέλα και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι ζυμώνοντας πολύ καλά μέχρι να έχουμε μία μαλακή  ζύμη.

Πλάθουμε μπαλάκια 25 γραμμαρίων. Ακουμπάμε το κάθε μπαλάκι πάνω στα θρυμματισμένα καραμελωμένα αμύγδαλα και πιέζουμε με το χέρι μας ώστε να κολλήσουν τα αμύγδαλα στην επιφάνεια και να αποκτήσουν σχήμα μπισκότου.

Μεταφέρουμε σε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς αέρα για περίπου 15 λεπτά.

Αφού είναι έτοιμα βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς.

 

Καλή επιτυχία!

Συνταγή: Νεκταρία Κοκκινάκη, Κείμενο: Κατερίνα Μαρινάκη, Επιμέλεια κειμένου: Νεκταρία Κοκκινάκη, Φωτογραφία: Μιχάλης Χριστοδουλάκης